Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sedm věcí, které mě v Číně štvou

Nikde se nežije jako v pohádce a ani v Číně to není jinak. Nad čím mi kolikrát zůstává rozum stát a co mě tady štve?

1. Nastupování a vystupování z metra

Teoreticky je všechno hezky vyřešeno, protože všichni podle dveří víme, jak vlak zastaví a kam se postavit. Na zemi je i nakresleno, jak se máme řadit - jedna řada vlevo a druhá řada vpravo od dveří. Potom ale máte (většinou starší ročníky), kteří si prostě stoupnou doprostřed a hned dopředu. Pokud stojí za vámi, nemají problém se přes vás přestrkat dopředu, třebaže lidé ještě nevystoupili. Tady mám výhodu, že jsem docela velká a stabilní, takže když nemám zrovna náladu, tak je prostě před sebe nepustím. Proč že se rvou dopředu? Co kdyby bylo volné sedadlo?! Vystupování také není jen tak. Víte, že budete brzy vystupovat, tak si stoupnete blíž ke dveřím. Jenže jak se všichni hrnou dovnitř, ne vždy tlaku odoláte a postupně se posouváte víc a víc dovnitř. Když se tedy blíží vaše zastávka, začnete se nervovat, přes kolik lidí se budete muset prorvat. Tady totiž nikdo nevystoupí, aby vás nechal vystoupit. To jsem zkusila jednou a zpátky do vlaku jsem se už nedostala. Lidé se tak mačkají jeden na druhého, aby vám udělali trochu prostoru, kterým se protáhnete k východu. Někteří ale zarytě stojí, a to mi vyloženě zvedá mandle. Tak je prostě převálcuju, protože přeci kvůli nim neprošvihnu svou zastávku.

2. Rozmach kočárků

V Číně dětské kočárky nikdy nebyly moc vidět a prarodiče děti většinou nosili na rukou, na zádech a podobně. Prarodiče, protože přes den je tady mají na starosti hlavně oni. Chodníky bývají docela široké (kromě centra města), často i se snížením. Ale je pravda, že se po nich motá spousta lidí, do toho jsou v nich zasázené stromy, jezdí po nich kola i skútry, v metru jsou davy lidí… kočárek prostě není úplně ideální… V poslední době se jich ale na ulicích objevuje víc a víc. Většinou se ale jedná o taková sedátka, která nezaberou tolika místa. U nás v paneláku ale začaly babičky vyjíždět s hlubokými kočárky, a ve skupinkách. Číňané obecně neumí moc chodit tak, aby druhým nepřekáželi. Teď si k tomu ještě představte ty kočárky. Babičky rozjařené, k tomu často nedoslýchavé. V Číně jsou malé děti posvátné, takže když je předbíháte, musíte zdvořile a opatrně. Stačí, abyste se o kočárek jenom otřeli a už je křiku.

3. Školní vztyčování vlajky

Nejen, že se toho obřadu musím účastnit každé pondělní ráno u nás. Na škole vedle našeho paneláku se rozhodli, že se vlajka bude vztyčovat každý den a celá akce začíná v 7:50 a trvá 20 - 30 minut v závislosti na tom, jak moc toho má vedení ten den na srdci. Ten kravál je slyšet velice jasně až k nám do 12. patra, takže když máte někdy šanci jít do práce déle a pospat si, stejně nemůžete. Pokud se v Číně budu ještě někdy stěhovat, tak rozhodně ne do blízkosti škol.

4. Dvojí ceny

Zatímco spousta lidí si smlouvání vysloveně užívá a je to pro ně sport, já mezi ně nepatřím. Prostě to neumím a nedělá mi to dobře. Proto prostě chodím do obchodů s pevnými cenovkami. Když už se mi něco líbí jinde, tak vezmu s sebou nějakou zdatnou Číňanku. Manžel je v tomhle také marný. Nejvíce se osvědčila moje čínská maminka, která dokáže usmlouvat cenu i o 70 % a ještě k tomu dostanu dárek zdarma. Je to ale divadlo, na které si musím vyčlenit několik hodin času. Zelenina, ovoce a podobně se nejlépe nakupuje na trzích nebo tady u nás na ulici, protože kolem je spousta farem a soukromých pěstitelů. Jenže jakmile vidí cizinku, tak nasadí úplně jiné ceny. Když se zeptám, jak to že to najednou stojí tolik, když to předtím paní prodali levněji, otočí hlavu a dělají, že nerozumí. Často to jsou dědečkové a babičky, u kterých bych si opravdu ráda nakupovala a tím jim i pomohla, ale tenhle jejich přístup opravdu nechápu. Podobné je to samozřejmě i na trzích s oblečením a dalším zbožím. Prostě si myslí, že cizinec na to má a cizinec tomu nerozumí. Zjistila jsem, že to nezkouší jenom na cizince. Minule se vrátil manžel z trhu strašně naštvaný, že se ho děda snažil natáhnout s vejci a ještě mu to špatně spočítal. “Děda měl štěstí, že je starší, jinak by už jednu dostal. Na trhu mě už nikdo neuvidí!” Takže oni to prostě zkouší - jakmile zahlédnou nějaký slabší kousek.

5. Sebevražední chodci

Co jsem viděla, není to jen v tady, ale Číňané jsou v tom rozhodně specialisti. Není dne, kdy bych málem někoho nepřejela. Jeden týden jsem si to počítala a v neděli jsem byla na čísle 20. Dvacet sražených chodců. Kdybych neměla vždy oči na šťopkách, kdybych se držela ve svém pruhu, kdybych jela vždy, když mám zelenou, kdybych nebrzdila jako blázen… Nejotrlejší jsou starší ročníky, ti nemají sebemenší problém přecházet širokou a frekventovanou silnici na červenou, kdekoliv. Co mi lava never je to, že často se jedná o ty méně pohyblivější. Ale jinak je to bez ohledu na věk a pohlaví. Lidé se prostě nerozhlíží a vrhají se do silnice. Na mnoha místech v Šanghaji je vedle silnice ještě více či méně oddělený pruh pro skútry a kola. Lidé se tam často prochází, běhají, tlačí kočárky. Chápu, že na chodníku je často situace taková, že tam u nás je to lepší. Jenže když už tam jsem, tak se držím u pravé strany, dávám pozor a jdu rovně. Neee, oni tam chodí dva tři vedle sebe. Během chůze se dívají do mobilů, takže se tam různě motají. Mladší mají kolikrát sluchátka, tak ani naše upozornění neslyší, takže fakt nezbývá, než na ně hlasitě zatroubit. To zase leknutím skáčou na všechny strany… Občas vidíte babičku uprostřed našeho pruhu, jak si tlačí kočárek. Nebo když čekají na zelenou, tak mají kočárek vystrčený do silnice. Kolikrát už jsem viděla zdejší pouliční pejsky, tak spořádaně čekají na chodníku za zelenou, několikrát se podívají do stran, jaká je situace, a potom silnici rychle přeběhnou. Opravdu! 

6. Skútry

Sama skútr mám a přiznám se, že jezdím na červenou, přejíždím na různé strany silnice, jak je potřeba, jezdím v protisměru… Ale rozhodně nenajíždím do lidí, kteří přecházejí silnici na svou zelenou. Když už jedu v protisměru, tak na straně silnice, pomaleji a obezřetně. Pokud se tam nevejdeme, tak vždy pustím ty, kteří jedou správně. Když už porušuju pravidla, tak při tom aspoň dávám pozor. Čínští řidiči? Upřeně hledí vpřed a nic jiného je nezajímá. Zpětná zrcátka se tady nenosí. Maximálně troubí jako blázni, aby o nich všichni věděli a vyhnuli se jim. To neustálé troubení je o nervy.

7. Auta

V Číně máme semafory. Celé kulaté, s šipkami, prostě klasika. I když máte ale červenou, můžete vždy odbočovat doprava. Teď se to v Šanghaji trestá pokutou, ale ještě tak před dvěma lety řidiči zvesela najížděli do chodců, kteří přecházeli na svou zelenou. Přeci si mohou odbočit, jsou větší, tak si, chodci, počkejte! Teď už chodce pouští, ale samozřejmě se najde spousta těch, kteří do chodců najíždějí a zastaví pouze v případě, že jim dojde, že je prostě nepustím. Někdy je to opravdu o život, protože zatímco jeden vás pustí, auto za ním ani nesníží rychlost a křižovatkou prostě prosviští. Do toho si připočtěte cyklisty a lidi na skútrech, kteří se vynořují ze všech možných stran a ti prostě nezastaví. Asi se rozdávají pokuty za špatné parkování, ale zdá se, že to moc nebude. Kolikrát potkáte auta na takových místech, že nad tím zůstává rozum stát. V zatáčce, půl metru od chodníku. Na chodníku, ve vjezdu… často parkují tak, že ostatní prostě nemají šanci vyjet, a je jim to jedno. Opravdu neskutečné. A jak se chovají na dálnici, to je také zážitek. Kličkují jako o život, všude se cpou, troubí jako blázni. Já bych se tady nikdy řídit neodvážila, ještě že manžel je opravdu dobrý a odolný řidič.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | čtvrtek 5.11.2020 7:40 | karma článku: 35,15 | přečteno: 1661x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik