Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přečetla jsem toto před tím Vaším posledním blogem, ale zapomněla sem napsat, že se mi líbí jak píšete. A jsem ráda, že se něco dozvím. Díky!

1 0
možnosti

Velmi hzky napsany clanek :-) Jinak vetsina tech bodu, ktere jste popsala, neni specificka jen pro Cinu. Nastupovani do metra drive, nez lide vystoupi bylo v Singapuru standard. Delalm jsem to, ze jsem vystupoval a odtlacil nastupujici, ze se prese mne do metra nemohli dostat.

Jedit po dalnici by jste mohla a mela, nic na tom neni. Tady u Xi'anu je to zajimavejsi v horach. Na jihozapad vede horami G210, po ktere jezdim dost casto. Vede po uboci hor Qinling a dost se klikati, takze neni dopredu moc videt. Tak se nedoporucuje moc sazet na to, ze nepojede nic v protismeru. Obcas se stane, ze proti vam pojede auto, ktere bude predjizdet a ridic nevidel pred sobe ho zjevne netrapi :-). Mimochodem, stejne jezdili Jugosi na Jadranske magistrale. Predjizdeli uplne vsude. Myslim tu puvodni pobrezni silnici.

No a jeste jedna zajimavost, tu prvni jste trochu popsala. Na silnicich plati v principu dve pravidla a nikde si je neprectete: Vetsi auto jede prvni. Ja mam sice Pajero a podle byvale manzelky "vetsi je jenom autobus", ale vcera jsem musel pustit pred sebe tri nakladaky. Ridici mi dali dost nevybirave najevo, ze oni prvni pojedou a at se s tim nejak srovnam :-)

No a to druhe je nasledujici: pokud dojde k nehode mezi vetsim a mensim vozidlem, je jedno, kdo co delal, vetsi je vinen. A to, ze chodci, cykliste a motocykliste pojem "pravidla silnicniho provozu" nevideli ani z rychliku je nezajimave. Chuze a jizda na cervenou bez rozhlednuti je standard. :-)

2 1
možnosti

J17a95n 84M19a38r42e13k

5. 11. 2020 22:36

Co mně štve na Číně je to, že si hraje na velmoc. Celé její bohatství je založeno na otrocké práci ve svých "Swet shopech" a opravte mně, jestli to tak není. Tím, že tam žijete tak dlouho víte o Číně stokrát víc než já. Ale stát, který dovede postřílet tisíce demonstrujících lidí a ještě k tomu na náměstí nebeského klidu, to je nastupující velmoc? V čem je Čína vlemoc?

V tom že má hodně peněz? Peníze nedělají velmoc. Mohla byste jmenovat aspon' její jediný užitečný vynález za posledních sto let? Vše "opajcované".

1 2
možnosti

O Cine nevite vubec nic.

0 1
možnosti

Děkuji za další zajímavé čtení od Vás, které vždy s chutí čtu.

V Číně mě opravdu překvapil provoz na silnicích a městech, a byť jsem z těch velkých měst navštívil jen Peking a Shanghai, a na přechodech jsem chodil sice poměrně svižně a výhradně na zelenou, tak nějak vyloženě nebezpečně jsem se necítil.

Zato zážitek mám z Neapole, kam jsem zajel autem při cestě na ostrov Ischia, a nevěřil jsem že auto a snad i já a manželka, tu návštěvu přežijeme bez nějakého šrámu. Hned na první křižovatce kam jsem záměrně dojel tak, abych se mohl při červené trochu zorientovat, jsem byl jediný kdo zůstal stát. Ostatní za mnou na mě troubili a poté všemožně objížděli a když padla zelená tak jsem se musel stejně nějak protlačit mezi těmi, kteří jeli přestože měli z jejich směrů v té době červenou. Od té doby vím, co znamená rčení "Vidět Neapol a zemřít".

Naštěstí jsem to přežil a tak mohu číst Vaše zajímavé zážitky a zkušenosti.

A jako chodec jsem zažil skutečné hrůzy při přecházení vozovek kdekoliv na celé Kubě, protože tam doslova platí - JÁ MÁM AUTO, byť většinou jde jen o nějaký americký vrak z padesátých let, TAK PÁNEM silnice JSEM TU JÁ !

4 0
možnosti
Foto

Dobrý den,

Procestoval jste kus světa a máte spoustu parádních zážitků! Je pravda, že člověk nemusí odjet tisíce kilometrů za hranice, aby se mu přihodilo něco, co prostě nechápe. :-) Možná, že v Číně té bezpečnosti přispívají všudypřítomné kamery, a tak si lidé dávají větší pozor a pravidla více méně dodržují - kromě skútrů a pár dalších jedinců.;-D

1 0
možnosti

Koncentráky a metody policie vám nevadí, nebo o tom nevíte? Jen se ptám.

1 3
možnosti

Mate nejakou hodne bujnou fantazii.

0 1
možnosti

Zajímavé postřehy, zasloužená karma R^:-)

8 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik