Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co mi komplikuje práci na škole v Číně?

Každá země a každá práce má svá specifika. Tady jsou tři věci, které mi tady v Číně komplikují pracovní život. Určitě budou brzy následovat další díly...

Přesčasy jsou samozřejmostí

 

Pracovní dobu mám oficiálně od 7:40 do 16:40 s tím, že jednou týdně mám odpolední klub a večerní studium. Při podepisování smlouvy mě samozřejmě nenapadlo ptát se na všechny detaily, protože jsem netušila, jak to na takové škole přesně chodí. Navíc se nám za tři roky třikrát změnilo nejvyšší vedení, a každé má svou vlastní vizi. Často se zdá jen proto, aby se odlišilo od toho předchozího. Tenkrát jsem nevěděla, že se délka klubů a večerního studia liší v závislosti na ročnících. Kdo vyfasoval 1. stupeň základní školy, končí večer v 19:30. Toho jsem si užívala prvního půl roku. Potom mě bez zeptání přesunuli na 2. stupeň a najednou končím ve 20:35. Mám štěstí, že mě nepřevedli na střední školu, kde končí ještě o hodinu později. Původně nám nechtěli ani zaplatit, pokud jsme učili nad rámec svých hodin, ale to jim učitelé-cizinci velice rychle vysvětlili. Řešení? Co nejvíce hodin navíc nastrkají učitelům-Číňanům, kterým nemusí platit tolik, pokud vůbec něco.

Práce přes víkend, to je vůbec specialita. První rok a půl nám většinou v pátek na odpolední schůzce oznámili, že zítra jdeme do práce. Učitelé-cizinci se vzbouřili, a tak šli do práce pouze Číňané. Dokážete si představit, do jakého světla nás to mezi čínskými kolegy uvrhlo. Potom se škola naučila oznamovat víkendové akce alespoň týden dopředu, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že o tom nevěděl. Když jsou Dny otevřených dveří, ukázkové hodiny a podobně, opravdu musíme makat a ukázat naší školu v její nejlepší formě. Co za to? Kupónek do jídelny, kde ten den můžeme mít oběd zadarmo. Když se kdysi diskutovalo o penězích, za celý den nám nabídli 200 RMB. 200 RMB jsem kdysi dostávala jako studentka za hodinu (!) výuky bojových umění. Na schůzi nám “morální kancelář” kladla na srdce, že je to práce pro naši školu, abychom se stali silnější, měli bychom jít příkladem našim studentům, ukázat, jak tvrdě pracujeme pro jejich blaho… prostě kdo se o víkendu neukáže, je nejen neloajální zaměstnanec, ale také špatný učitel a člověk obecně. Když opravdu nemám co dělat a jedná se o práci na pár hodin, jednou za půl roku se ve škole o víkendu ukážu, aby na mě nemohli nic říct. Jinak to už z principu bojkotuji. Začátkem semestru dostáváme pracovní kalendář, kde mají být zaneseny všechny důležité akce. Každý měsíc většinou dostáváme ještě detailnější plán práce. Ale škola si až první týden v listopadu vzpomněla, že letos vlasně slaví 20.leté výročí založení a 22. listopadu (neděle) bude slavnostní vystoupení. Na kterém mám se studenty 4. ročníku předvést vystoupení bojových umění. Tyhle děti ke mně chodily do kroužku před 1.5 rokem, takže si nic nepamatují. Na nacvičení něčeho, co bude dobře vypadat, není vůbec čas a pak, je to neděle. Asi účast odřekla spousta lidí, protože se oslavy bez vysvětlení zrušily.

 

Pracovní schůze ve formě monologu

 

Z Česka, ale i jiných zemí, někdy slýchám, jak je spousta schůzí zbytečných… a musím se smát. To ještě neviděli ty naše schůze. Původně se velké schůze oddělení konaly každý pátek. Teď máme oficiální schůzi jen jednou měsíčně. K tomu ale přes týden spoustu dalších mini schůzí. Někdy řeší, kdo se má zúčastnit a kdo ne, ale někdy se ocitnu na půl hodinové schůzi, která očividně není pro mě, ale nemůžu se zvednout a odejít. Když zahraničních učitelů ještě bylo víc, schůze byly dvakrát tak dlouhé, protože se překládaly ještě do angličtiny. Teď už niko nic neřeší, všechno je čínsky a cizincům to na konci vždycky shrnou do dvou tří vět. Nicméně, o nic nepřicházíme (kromě času), protože vše je ve formě monologů našeho vedení, žádný prostor pro dotazy či diskuzi. Nebyli bychom to my, otravní cizinci, kdybychom neměli dotazy a nesnažili se řešit problémy konstruktivně. Jenže časem jsme zjistili, že to vedení nemá rádo, nemají moc odpovědí, a jenom tím schůze natahujeme. Takže abychom se dostali dřív domů, všechno odkýváme a jdeme. Opravdu - jeden email by vše vyřešil. Naše nová ředitelka ještě dává jednou měsíčně asi hodinové přednášky v čínštině. Teď už naštěstí jenom chudákům čínským kolegům. Káže v nich, jak máme být lepšími učiteli, lepšími a cnostnějšími lidmi, jak máme stavět studenty nade vše, vzorně reprezentovat naši školu, jak učit, jak ke studentům přistupovat. Vypráví to jako pohádku, očividně nikdy neviděla naše normální hodiny. Zrovna před pár dny se mi jeden student během hodiny pozvracel. Než jsem se vrátila s mopem, tak mi děti pobíhaly po tělocvičně a rozkopávaly míče do všech stran. Jedno dítě trefili do hlavy, rozbily se mu brýle a řval jako na lesy. Než jsem situaci vyřešila, dva studenti se mi stačili ještě poprat… chtěla bych vidět, jak noblesně by to paní ředitelka vyřešila.

 

 

Team building aneb budování vztahů

 

Od přátel ze zahraničí jsem na tyhle aktivity slyšela chválu, prostě s kolegy z práce dělali něco zábavného a čas si užili. Na svůj první team buiding jsem se tak těšila. Odvezli nás autobusem na odlehlé místo, kde se nám měli postarat o zábavu. Na plánu byl paintball a další hry. Jenže začalo pršet, a tak nás vzali dovnitř, kde nám šéf skupinky zadával různé úkoly, které nebyly vůbec zábavné, spoustě her jsme moc nerozuměli… byla to otrava. Opékání se kvůli dešti také zrušilo a přivezli nám jídlo v krabicích. Součástí druhého team buildingu měla být i jízda na koni, tak jsem tedy šla. Jenže měli pro celou skupinu jen jednoho koně a fronta se mi na něj stát nechtěla. U ostatních aktivit (střílení z luku a golf) byly také fronty. Tím, že na místě bylo i vedení, se kolegové Číňané nemohli moc uvolnit, stále se museli chovat tak nějak strojeně a zábava moc nebyla, takže jsem se vypařila a na žádné další akce už nechodím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 18.11.2020 17:08 | karma článku: 27,45 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik