Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náš osobní řidič jménem Narinder, část 1.

9.8.2009 Narinder je náš řidič. Začal pro nás pracovat druhý den našeho dobrodružství v Indii. Je to takový tichý chlapík s velmi špatnou angličtinou.

Narinder- ridic

Hubený,  zhruba 178 cm vysoký, plachý s takovým zvláštním obličejem. Dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, koho, nebo spíš co mi připomíná. Nějakou potvoru, hlodavce, nakonec jsem na to přišla. Krysu. Takové ty oči podšívky. Ale choval se k nám ze začátku slušně. Ráno si vždy přišel pět minut před odjezdem pro klíče a večer nám je po zaparkování auta donesl.

My jsme chování vůči němu pojali píliš po evropsku, takže jsme ho brali jako sobě rovného. Blbci. Nějak nám nedošlo, že jsme v Indii, kde řidič patří mezi tu nižší a nevzdělanou vrstvu, která žije ze dne na den, nemají příliš smyslu pro plánování budoucnosti a nakonec je jim to i jedno. Neumí šetřit peníze, prostě když peníze jsou, tak je rozfrcají, to že nebudou mít za týden co huby, neřeší.

A my troubové, jako slušně vychovaní lidi, jsme mu za všechno děkovali a prosili. „Prosím Narinder odvez mě do kanceláře. Narinder prosím odvez mě do obchodu. Děkuji Narinder, vyzvedni mě prosím ve dvě hodiny...“. Semtam jsme mu koupili dárek pro jeho dceru, někdy tričko, někdy koblihu… On toho začal, pacholek, zanedlouho zneužívat. Začal být ke mně drzý, požadoval více peněz, pak si vymohl nějaké ty extra prázdniny…

Jednou Marek někam služebně odjel a Narinder tehdy pracoval jen pro mě. To se začly dít věci. „Narinder, za pět minut mě vyzvedni u brány, jo? Rozumíš mi?“ Venku čtyřicet stupňů, já čekám na slunku, nikde ani stopa po stínu a čekám pět minut, deset minut, čtvrt hodiny, potím se jak kůň, začínají na mě jít mdloby…Volám mu, kde k sakru je!? „Sorry Misa (blb se ani nenaučil mé jméno, Michaela vyslovit neuměl a „š“ mu taky dělalo problémy, takže mě degradoval na mísu…chjo), jedu pozdě“. „No to jsme si všimla! No nic, nebudu z toho dělat žádnou aféru. Ale příště se již budu zlobit“, říkám mu. Tohle by se Markovi neodvážil udělat ani ve snu. A tahle šňůra nerespektu vůči mě, jako holce, pokračovala dále. On mě měl prostě na háku.

Jeden večer, taky byl Marek někde pracovně, jsme se s Evou vydaly do kina. Řekla jsem Narinderovi, že má teď  zhruba tři hodiny volno, ale ať je na telefonu. Kino jsme si báječně užily, ale skončilo o něco dříve. Volám Narinderovi, ať teda přijede. Z telefonu se ozvalo jakési rozpačité zakńourání, že teď nemůže přijet. „Cože?! Jak nemůžeš přijet?“ Pánové a dámy, on měl tři hodiny na to se někde najíst. Jenže on si bez dovolení vzal naše auto a někam si odjel na večeři! Nehledě na to, že to byla jen má benevolence, že jsem mu neřekla, ať zůstane v garáži v autě, to totiž patří k jejich povinnosti (nejsem vykořisťovatel, ale takhle to tady funguje, byť se nám to zdá bůhví jak divoké a nelidské). Takže jsme musely čekat dalších čtyřicet minut, než se náš vypečený řidič vrátil a vyzvednul nás. Vřelo to ve mně jak blázen a řekla jsem mu, že za to nedostane zaplacený přesčas a jestli se mu to zdá normální, vzít si bez dovolení auto svého šéfa a projet ne ním placený benzín kvůli své večeři a ještě nás nechat čekat tak dlouho. Vždyť je za tuto práci placen!

K povinnostem řidiče opravdu patří čekat někde u auta, netrváme na tom, klidně ať si jde něco koupit nebo na jídlo, ale v okolí, prostě by měl být v dosahu pěti až deseti minut. Včera jsem se zrovna bavila s jedním lékařem a říkal, že normálně mají řidiči volnou neděli jednou za měsíc. Narinder měl dosti často volno sobotu i neděli dohromady, za přesčasy vždy dostal zaplaceno a většinou i něco navíc. Jeho práci bych prostě chtěla mít. Dostal pěkné peníze za téměř nic nedělání. V podstatě nás ráno zavezl do práce a pak z práce, pak mě jednou týdně na hodinu hindi a tancování (na tyto jsem začla chodit až před třemi měsíci), sem tam někam zavezl nějaké firemní dokumenty. Během volného času, kterého měl v pracovní době opravdu habakuk, se válel v autě, chrápal tam (pak tam po něm zbyl pěkný odér) nebo vytlachával s jiným personálem. Telefon mi nezvedával ani na potřetí, ale třeba až na pošesté zazvonění. Co dělal tak důležitého, to mi zůstává záhadou. Zase, Markovi se tohle dělat neopovážil. Přitom si mohl číst, nebo učit angličtinu. Rozhodně to potřeboval, postrádal celkově základy angličtiny, nerozeznal rozdíl mezi zájmeny já a ty a tak mi třeba řekl: You drive me (Ty zavezeš mě)…Prostě úroveň špatná, ale koupil si učebnici a CD s angličtinou. Ocenila jsem jeho pokus o krok vpřed, do té doby, než jsem zjistila, že místo čtení knihy nebo poslouchání anglického CD v autě, když nic nedělal, si vykecával tu svoji nevymáchanou hubu s hlídači.

Kdž jsme někam jeli, nenechal si poradit, několikrát zabloudil, i když mu Marek jasně radil, kam má jdet (na rozdíl od něj se předtím podíval do mapy). Před odletem domů jsem na něj byla už opravdu naštvaná a požádala jsem Marka o přehodnocení našeho řidiče. Ta jeho krysí očka, divná povaha a nerespekt vůči mé osobě mě dovedla do stavu ignorace.  Jeď do Artemis, do Central Park,apodobně. Ovšem pořád v rámci slušnosti, ani jednou jsem na něj nezařvala.

P.S.: jelikož je to dlouhé povídání o našem řidiči, budiž tento na pokračování :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Misa Krpina | úterý 11.8.2009 18:13 | karma článku: 17,54 | přečteno: 5377x
  • Další články autora

Misa Krpina

Ano.Běželi bosky nebo v ponožkách.

Po prvotním prodíraní se davem účastníků sedmikilometrového běhu jsme se s Manu konečně dostaly k běhu. Tedy spíše pobíhání. Kličkovaly jsme mezi účastníky jak myši. Pletli se nám do cesty chodci, skupinky s transparenty, ale i diváci. Já razila cestu a Manu mě věrně následovala.

23.7.2010 v 7:00 | Karma: 13,61 | Přečteno: 4783x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Indický půlmaraton 2

Už je to tak dávno, co jsem napsala ten první díl maratonského běhu v New Delhi, že už si pomalu nepamatuji, co jsem v něm vlastně psala.

22.5.2010 v 18:22 | Karma: 10,76 | Přečteno: 4255x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Kousnutá indickým pavoukem?

Už je to pár týdnů, co jsme odjeli z Indie. A i když jsme už doma, v Česku, sem tam se k nám Indie dostane cestou televize nebo článků v časopisech.

3.5.2010 v 19:14 | Karma: 19,08 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Indický půlmaraton 1

10.11.2009 Třicet, dvacet devět, dvacet osm....Indové opět nezvládli organizaci a dav protrhl startovní pásku.

9.2.2010 v 7:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 4817x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Polibek jako úplatek?

18.1.2010 Asi to pro mnohé bude pořádné překvapení, když řeknu, že mi je v Indii zima. Vážně, nekecám.

26.1.2010 v 17:50 | Karma: 15,81 | Přečteno: 5163x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1940x
Doktor v Indii.

Seznam rubrik