Lukrativní job

13.3. 2009 Budeme mít novou „služku“.

rupieja

 Zní to hodně povýšeně, ale v Indii to tak chodí. Protože je tady hodně lidí, spousta z nich potřebuje práci a jelikož gramotnost dosti pokulhává za evropským standardem, být služkou či sluhou je docela lukrativní job. K mytí nádobí či vytíraní podlah člověk  IQ 100 nepořebuje, ani  číst či psát, pravda, taky umět  nemusí. Ti pokročilejší (sluhové jsou také běžní) k tomu vaří, perou prádlo, žehlí a hlídají děti. Někteří, a není to zas až takovou výjimkou, dokonce zůstávají s rodinami 24 hodin denně. Ti nejlepší umí i anglicky a lze to vidět i na jejich platu.

Nechci to nijak omlouvat, spousta lidí si jistě musí myslet, na co potřebujeme služku, že u nás doma v Česku všechno děláme doma sami a zvládáme to, ale je tu pár rozdílů. Mít služku ve vyšších společenských kruzích je nezbytnost. „Ty nemáš služku? Ty si myješ nádobí sama? A to i vytíráš? Počkej, rozhodně ti někoho seženeme.“ Indie je strašně špinavé místo a nehorázně se tady práší. Utřu prach a za dvě hodiny je tam ta černota zase. Nehledě na to, že pojem "těsnění" v Indii ještě nezavedli a tak se k nám dostane mnohem více špíny. Ve dveřích máme dvoucentimetrové „fuky“. Chodit každý den z práce a utírat prach a vytírat podlahy, na to fakt nemám.

Další výhodou mít služku je v tom, že uvaří. Já tady nerada vařím. Na dvou plynových plotnách se toho moc naráz dělat nedá  a tak příprava jídla zabere celý večer, mezitím i něco vychladne, no hrůza, a také mi chybí obyčejná trouba, kam se šoupne maso se zeleninou, nebo těstoviny či brambory k zapečení a je hotovo. Tady máme jen mikrovlnku, ve které se dá tak akorát jídlo ohřívat. Jistě, i suroviny jsou tu jiné a tak nevím, jestli tu žlutou kouli se stopkou jménem tinda uvařit, osmažit nebo sníst syrovou. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem kouli podobnou angreštu ani neuvařila, ani nepodusila, ani neosmažila, ani nesnědla za syrova, jak se prý konzumuje, ale rovnou letěla do koše, takový humus jsem ještě neochutnala. Kombinace kyselého a hořkého dohromady, něco jako nezralý angrešt v kombinaci s Algifenem. Po průzkumu nabídky plodin, která je každou chvíli jiná, pak letím domů, zapnu internet a hledám, co jsem to zase objevila za nový rostlinný druh. S takovou budu za chvíli odborník na indickou flóru.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Misa Krpina | pátek 17.4.2009 17:20 | karma článku: 16,38 | přečteno: 1640x
  • Další články autora

Misa Krpina

Indický půlmaraton 2

22.5.2010 v 18:22 | Karma: 10,76

Misa Krpina

Kousnutá indickým pavoukem?

3.5.2010 v 19:14 | Karma: 19,08

Misa Krpina

Indický půlmaraton 1

9.2.2010 v 7:00 | Karma: 13,90

Misa Krpina

Polibek jako úplatek?

26.1.2010 v 17:50 | Karma: 15,81