Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do Kašmíru

26.3. 2009 V pět hodin zvoní budík a hurááááá jede se do Kašmíru!

nas jeep a ridicja

Narinder nás odvezl na letiště, kde se setkáváme s našimi spoludobrodruhy: Jára, Jitka, Tomáš a Petr. V hale je mumraj, všichni se někam tlačí, předbíhají, narážejí do vás vozíky…typický indický koníček. Já těžko snáším, když do mě zezadu naráží někdo s nákupním vozíkem u pokladny v Hypernově, natož když se toto děje s frekvencí několikrát za vteřinu v přeplněné letištní hale s neurvalými Indy. Brzy jsem na pokraji amoku. To je strašný národ. S Jitkou stojíme v řadě pro ženy (přece nás nemůžou šacovat muži), kluci stojí asi kilometr za námi, evidentně cestuje více mužů než žen. Tak hoši, držíme vám palce, abyste vůbec stihli letadlo. Bezprostředně za mnou stojí tlustá Indka, která vypadá jak maskot firmy Michelin, má bujaré poprsí a stejně tak břicho. Těmito částmi těla mě opravdu dovádí k šílenství, neboť do mě pořád naráží, i když se snažím jak se snažím být mimo její rádius. Když udělám krok dopředu, doleva či doprava, ihned je za mnou a otírá se mi o baťoh. Začínám pěnit, Jitka se mi jen směje, ta je má už na háku a když do ní někdo rýpne, vrátí mu to dvojnásob. A nejlépe loktem pod žebra.

Konečně jsme prošly osobní prohlídkou,

kde vám proberou i balzám na rty. Kluci se nějak zvládli prodrat zástupem funících a tlačících se Indů a tak si dáme snídani. Včera jsem upekla bábovku. Ani drobek nepřišel vniveč.

Jelikož letíme do rozporuplné oblasti, je třeba splnit různá bezpečnostní opatření. Třeba identifikovat svoji batožinu a ta zavazadla, na která nikdo neukáže, se stávají podezřelými. Příliš klidnou mě to nenechává. Letíme se Spicejet,indickou leteckou společností a máme naplánovaný let do Shrinagar, hlavního města Kašmíru, s mezipřistáním v Jammu. K letadlu nás dopravuje smradlavý autobus se smradlavým řidičem a jeho deseti pomocníky (s čím tolik pomocníků může být řidičovi nápomocno nám zůstává záhadou). Jeden sedí  u řidiče a oblizuje kovové zábradlí. Aha, tak už se nikdy ničeho takového nedotknu. Hned jsem si vzpomněla na Obecnou školu, jak kluci v zimě i přes varování oblizovali zábradlí a pak k němu přimrzli J

Původní plán nám nevyšel. Chtěli jsme totiž dospat dnešní ráno při letu, ale zvládli jsme to již na letišti usazení v hodinu zpožděném letadle. Nevím, co zpoždění způsobilo a raději to ani vědět nechci. Hurá, konečně letíme. Spát se nám už nechce, ještě že máme nějaké časopisy a křížovky! Pro velký hlad jsme si koupili v letadle sandwich, který byl ale tak odporný, že jím i Marek pohrdl J

Už se blížíme k Jammu, ale nikde ani stopa sněhu. Hm, tak aby z toho lyžování nakonec nebylo chození. To by Mára nepřežil. „Pěšky nikam nejdu, ale na kole dojedu kamkoliv“, zní jeho heslo. Letiště v Jammu je dosti strašidelné, všude vojáci buď v tanku, nebo s kulometem…Většina pasažérů vystoupila  a v poloplném letadle odlétáme do Shrinagar. Po sněhu pořád ani památky, jen tam daleko, kam až naše oko ztěží dohlédne, tam snad nějaká špetka sněhu bude. Začínáme být mírně nervózní.  

Přílet byl ve znamení vyplňování jakýchsi papírů, kdy jsme přijeli, kdy odletíme, kde budeme bydlet, co tam budeme dělat, povolání, číslo pasu, kde byl pas vydán, expirace pasu…no samé Kašmíru potřebné informace. Před halou na nás čeká smluvený řidič, který by nás měl dovézt do Gulmarg, cíle naší cesty. Háže nám zavazadla na střechu, přivazuje pofiderním špagátem, a vyrážíme. Moc nevěřím, že doveze nahoru všechny batohy a tak sem tam kontrolujeme silnici za námi, jestli něco nepadá.

Překvapivě míjíme hezké domky (čekala bych indický styl), které se bijí se tím typickým

indickým bordelem, oslími povozy, polorozpadlými obchůdky a vojáky, které potkáte na každém kroku. Lidé jsou již ale na ně zvyklí a jejich přítomnost berou jako součást každého dne.

Máme hlad a tak nám nechybí odvaha jít do místní restaurace. Jen co jsme se usadili ke stolu, přichází místní, ukazuje odznak, že je policista a chce po nás pasy, udat povolání a já neví co ještě. Zase. Vždyť jsme to všechno vyplňovali na letišti! Jídlo mi chutnalo, ovšem ostatní členové výpravy si nevybrali nejvhodněji , nejvíce zaujalo jídlo, jen vizážově, chuťově již nikoliv, které jsme svorně překřtili na býčí koule …nicméně kašmírská kahwa nás zaujala ihned, byla vynikající! Je to zelený čaj s kardamomem, skořicí, cukrem a drcenými oříšky.  

Nasedáme opět do auta a motáme se serpentinami až do Gulmargu. Po cestě se již objevují stopy sněhu, ale v Gulmargu jsou ho již dva metry! Tolik sněhu už jsem dlouho neviděla! Jupííííííí!

Autor: Misa Krpina | čtvrtek 19.3.2009 9:30 | karma článku: 15,05 | přečteno: 1387x
  • Další články autora

Misa Krpina

Ano.Běželi bosky nebo v ponožkách.

Po prvotním prodíraní se davem účastníků sedmikilometrového běhu jsme se s Manu konečně dostaly k běhu. Tedy spíše pobíhání. Kličkovaly jsme mezi účastníky jak myši. Pletli se nám do cesty chodci, skupinky s transparenty, ale i diváci. Já razila cestu a Manu mě věrně následovala.

23.7.2010 v 7:00 | Karma: 13,61 | Přečteno: 4783x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Indický půlmaraton 2

Už je to tak dávno, co jsem napsala ten první díl maratonského běhu v New Delhi, že už si pomalu nepamatuji, co jsem v něm vlastně psala.

22.5.2010 v 18:22 | Karma: 10,76 | Přečteno: 4255x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Kousnutá indickým pavoukem?

Už je to pár týdnů, co jsme odjeli z Indie. A i když jsme už doma, v Česku, sem tam se k nám Indie dostane cestou televize nebo článků v časopisech.

3.5.2010 v 19:14 | Karma: 19,08 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Indický půlmaraton 1

10.11.2009 Třicet, dvacet devět, dvacet osm....Indové opět nezvládli organizaci a dav protrhl startovní pásku.

9.2.2010 v 7:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 4817x | Diskuse| Cestování

Misa Krpina

Polibek jako úplatek?

18.1.2010 Asi to pro mnohé bude pořádné překvapení, když řeknu, že mi je v Indii zima. Vážně, nekecám.

26.1.2010 v 17:50 | Karma: 15,81 | Přečteno: 5163x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Den před volbami se ANO ještě pokusí o schůzi Sněmovny kvůli migraci

6. června 2024  5:25

Necelých čtyřiadvacet hodin před tím, než se otevřou volební místnosti před volbami do Evropského...

Čech, na kterého zapomněli. S Brity se v Normandii vylodil i poručík Kubišta

6. června 2024

Premium Vždy se říkalo, že jedinými českými vojáky, kteří se zúčastnili invaze do Normandie, byli letci....

Buzerace, časté buzení a necitlivé vážení. Porodnice nás stresují, líčí matky

6. června 2024

Premium Čekaly vlídnou péči zdravotníků. Místo toho ženy popisují, že v některých českých porodnicích...

Green Deal změníme při grilování, říká Dostálová. Angličtinu má i třikrát týdně

6. června 2024

Změn v Green Dealu bude možné dosáhnout při takzvaném grilování eurokomisařů, které musejí...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1940x
Doktor v Indii.

Seznam rubrik