Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má první láska se dnes vdává

Tedy, pardon, žení. Ale co na tom sejde, význam je stejný, myslí si Sofie. Prostě dnes je ten den, kdy se její první láska žení. A tak si už od rána, vlastně poprvé ve svém životě, pouští zrovna tuhle písničku.

První láska. Můžeš ji prožít v šestnácti a v sedmnácti může skončit. Taky může trvat celý život. Anebo může začít v šestnácti a trvat pětadvacet let. A za těch pětadvacet let si se svojí první láskou můžete pořídit společné bydlení, dvě děti, které Vám přichystají spoustu krásných i horkých chvilek, dvě tchyně, z nichž alespoň s jednou je tak trochu náročné vyjít, několik nových nebo ojetých aut, spousty dovolených a některé z nich dokonce u moře, dům u vody i hausboat (to když přijdou povodně), křečky, se kterými to nedopadne dobře, rybičky, které nikdy nejde v akváriu nakombinovat tak, aby si vzájemně nepřekážely, taky zakrslého králíka, co opravdu nikdy nevyroste, agamu, která žere cvrčky a nikdy se nestane skutečným domácím mazlíčkem na rozdíl od několika koček, které prostě jsou za všech okolností „milášci“, i když Vám zničí nábytek, mazlí se jen, když chtějí ony a zůstávají Vám po nich na oblečení chlupy, jednoho malého psa, který se opravdu na patnáct let stane Vaším věrným přítelem, několik více nebo méně závažných chorob, kdy jde legrace stranou a je třeba podržet toho druhého, taky pár krizí, kdy holt jeden rebeluje a hledá se a druhý zatím drží kormidlo rodinného života, aby se tak úplně nevychýlilo z tak dlouho hledaného směru…

No je toho hodně, co si stihnete společně za pětadvacet let pořídit. A pak jednoho dne, tak nějak bez přípravy o to všechno přijdete. A myslíte si, že to nepřežijete. Ale přežijete, Sofie je toho důkazem. Samozřejmě, že si popláčete, zanadáváte, zadoufáte, že se to ještě všechno zvrátí, zazoufáte, když zjistíte, že nezvrátí, zaradujete, když narazíte na někoho, kdo vypadá, že by mohl být Vaší druhou láskou, možná ještě o chlup lepší, než byla ta první, propadnete se do depresí, když zjistíte že žitá realita se druhou láskou není vůbec to, co hledáte a potřebujete, najdete duševní klid, když zjistíte, že jste vlastně schopni přežít sami, pocítíte euforii, když zjistíte, že žít singl vlastně vůbec není špatné, že rozhodovat sám za sebe je dost prima a skýtá to spoustu možností, jak svobodně naložit s časem a utržit i pár nevšedních zážitků, zateskníte si, když si uvědomíte, že svoboda je hrozně fajn, ale fajn by taky bylo, kdyby Vás večer v posteli kromě kočky zahřívala náruč jiného člověka a při placení složenek a shánění řemeslníka si připustíte, že i řešení praktických věcí ve dvou je vlastně docela prima…tohle vše se Sofii honí hlavou v den, kdy její první láska plánuje do toho znovu praštit a na pořízení všech těch věcí, domácími mazlíčky počínaje, tchyní, chatou a chorobami konče, si hodlá pořídit někoho jiného. 

Naštěstí však od Sofiina společného života s první láskou uběhlo už několik let. Nejnáročnějších, ale i nejpestřejších let jejího dosavadního života. A Sofie ví, že všechny tyhle roky prostě jen prožívala ŽIVOT ve své celistvé podobě. S dobrým i špatným. A taky ví, že díky tomu je už jinou Sofií, než jí byla za života s první láskou. Vyzrála, dokázala spoustu věcí a naučila se nežít jen pro sebe a pro svou rodinu. To byl dar od její první lásky a díky tomu teď ona dokáže přát své první lásce štěstí do společného života s jinou láskou, než je ona sama. A stalo se ještě něco, o čem dřív slýchávala, ale nedokázala si nikdy představit, že by to mohlo sama na sobě zažít. Dnes už cítí, že by svou první lásku, takovou, jaká je teď, protože i ona se během let odloučení nějak vyvíjela, zpátky nechtěla. 

A tak si Sofie celý dnešní den pobrukuje spolu s Karlem Gottem „Má první láska se dnes vdává, jo páni časy ty se mění a z herce divák se tak stává a to, co bylo dávno není.“ A už ví, že čekat od života to, že bude snadný a hezký a hlavně představa, že takový bude pořád, je jen cestou k velkému zklamání. Není jiné jistoty v životě, než je ta, že se věci v životě mění. A že všechny překážky, které v životě sice nechceme, ale nezbývá nám nic jiného, než je překonávat, teprve utvářejí nás, naši podobu i charakter. A máme_li schopnost nadhledu a spatříme_li, že ten vývoj směřuje k lepší verzi našeho já, pak máme jistotu, že jsme se ve svém životě vydali správným směrem.

 

Autor: Hana Krommerová | pátek 16.6.2023 7:00 | karma článku: 16,06 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 18,17 | Přečteno: 396x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 10,30 | Přečteno: 219x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 163x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 141x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Nespěchej

Den dvanáctý - z Calda de Reis do Padrónu, 37 566 kroků, cca 21,5 kilometru. Ráno jsem opět nespěchala, bylo pod mrakem, sluníčko mi k pohodě scházelo, ale zase nebylo horko.

11.11.2023 v 7:27 | Karma: 8,32 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 18,17
  • Průměrná čtenost 300x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik