Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bonbónek na cestě

Vím, zní to zvláštně, ale vzniklo to vlastně náhodou.  Přede mnou pouť do Santiaga de Compostela. A také nutnost zakoupit odpovídající nové boty. A bylo by bláhové si myslet, že při koupi celkem drahých bot si budete moci vybírat

Ve Vaší velikosti mají boty jen v jedné barvě, ber nebo nech ležet. Tato značka a tento typ bot na dálkové trasy mi byl doporučen zkušenou turistkou, takže bez těchto bot určitě z obchodu odejít nechci. V mé velikosti se mi nabízí jen botky oranžové. Nejsou rozhodně ošklivé, ale kdybych mohla, vybrala bych si nějakou univerzálnější, méně nápadnou barvu. No nemohu, takže beru oranžovou ujišťována prodavačkou, že mám vlastně štěstí, že v mé, pro ženy dost běžné velikosti, vůbec nějaké botky mají. V euforii, kterou na základě této informace náhle pociťuji, narážím hned za rohem na obchod, kde mají oblečení srovnané podle barev. Neomylně se vydávám k sekci oranžových a růžových tónů. Ambice, že bych koupila tričko nebo kraťasy ve stejném oranžovém tónu, jako jsou boty se rychle vzdávám. A začínám zjišťovat nevídané, oranžová se dá zkombinovat i s růžovou! A tak na sebe věším různé kombinace a odcházím se starorůžovými kraťasy a světle oranžovým trikem. A protože toto není jediné oblečení, které na cestu budu potřebovat, uskuteční se ještě několik dalších nákupů v obdobném duchu. Když stojím v obchodě před volbou úžasně lehké a skladné mikiny v barvě černé a svítivě růžové, vybírám růžovou, což je volba, kterou bych ještě před nákupem oranžových botek nikdy neudělala. Při nákupu merino ponožek, kde mám volbu nudně šedé nebo sytě růžové, si již jistě odvodíte sami, kterou barvu jsem zvolila. A jak jsem tak na sebe vrstvila oblečení těchto veselých a barevných tónů, začala jsem si říkat, že není důvod se barev bát. Překážkou nosit růžovou není ani můj věk, byť se dá jednoduše označit termínem „půlstoletí“. Překážkou nejsou ani četné fotky poutníků před katedrálou v Santiagu, kde jsou zachyceni v převážně tlumených šedých, černých a podobných barvách (a vážně to není růžová, na kterou by se po cestě nachytala vrstva prachu ani se nejedná o poutníka, který by si své růžové oblečení pral tak nedbale, až by zešedlo). 

A jak mi došlo, že po cestě díky barvičkám na sebe nejspíš budu strhávat pozornost, zrodil se nápad, že budu prostě „bonbónek na cestě“. Proč by koneckonců nemohlo něco jako je bonbónek vystoupit ze své komfortní zóny, podniknout duchovní cestu a při zdolávání kilometrů se zátěží na zádech přemýšlet o sobě, životě a tak vůbec. 

A ještě jedna věc, pro mne docela překvapivá. Jak jsem si tak při tréninkových výšlapech kolem mého domova oblékala své nové oblečení v různých odstínech růžové a oranžové, zjistila jsem, že barvy nejsou jen něco povrchního, jak by se mohlo zdát. Že ve svítivě růžové mikině, ke které přidáte růžovou kšiltovku i kraťasy máte úplně jiné rozpoložení, než když si to vše obléknete v černé, šedé apod. Takže ať si kdo chce, co chce říká, bonbónek na cestě se nenechá svázat do konvencí a nesleví ze svých barev a pokud ho někde na sociálních sítích uvidíte na fotce před katedrálou v Santiagu a bude se Vám zdát málo růžový, vězte, že je to jen vrstva prachu a možná i trochu bláta, které té krásné růžové dávají našedlý odstín.

Autor: Hana Krommerová | pondělí 19.6.2023 7:00 | karma článku: 19,32 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 18,17 | Přečteno: 395x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 10,30 | Přečteno: 219x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 163x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 141x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Nespěchej

Den dvanáctý - z Calda de Reis do Padrónu, 37 566 kroků, cca 21,5 kilometru. Ráno jsem opět nespěchala, bylo pod mrakem, sluníčko mi k pohodě scházelo, ale zase nebylo horko.

11.11.2023 v 7:27 | Karma: 8,32 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 18,17
  • Průměrná čtenost 300x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik