Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starostové, starostky a starosti

Dneska trochu z jiného soudku: nepřestává mě překvapovat, kolik lidí touží posadit se do starostovského křesla. Jak se vlastně mají starostové? Je o co stát?

Vsadím boty, že několik tisíc lidí nebude mít od soboty 6. října 2018 dobré spaní. V 6258 obcích a městech si zvolí nové zastupitele a ti si za pár týdnů vyberou mezi sebou starosty. Pokud ovšem, zejména na malých obcích, najdou někoho, kdo je ochoten se starostou stát. V obcích nad 2000 obyvatel se o post starosty svádí boj, na menších obcích se svádí boj o to, aby vůbec někoho ke starostování přemluvili. Nakonec se to skoro všude podaří. Nejspíš ovšem proto, že nikdo zvenčí příliš netuší, co starostování obnáší. Ve velkých městech to mají složitější v tom, že mezi sebou bojují jednotlivé strany, posléze opozice proti koalici, následuje boj o placená místa ve výborech, ve správních radách atd. Na druhou stranu má starosta za sebou uvolněné radní, takže mohou být plnohodnotně rozděleny agendy, a ještě k tomu armádu úředníků.

Co ale takový nový starosta na obci dejme tomu do tisíce obyvatel? Radu obvykle nemá. Jedna nebo dvě úřednice zvládají maximálně účetnictví a některé rutinní výkony státní správy a samosprávy. Ostatní je na něm. Co to ale je to ostatní? Začne zvědavě otvírat šuplíky, brát první telefony a otvírat poštu. Když má štěstí a jeho předchůdce byl pečlivý, je schopen se alespoň v základních věcech zorientovat. Ale těch základních věcí je tolik! Odpady, vodovod a kanalizace, správa bytů, škola, školka a kuchyně, zaměstnanci, odběr plynu a elektřiny, pojištění, obecní účty, rozpočet, dluhy a splátky obce, řízení zastupitelstva, zaměstnanci, komunální technika, úřední deska, elektronická deska, časy vyvěšování dokumentů, územní plán, povodňový plán, audity, revize všeho možného i nemožného, prodeje, nájmy, hasiči, spolky, kácení stromů, zatoulaní psi, exekuce z nájmu, opatrovnictví, kultura, oslavy, projevy, vítání občánků… Taky se musí naučit rozlišovat mezi výkonem státní správy a samosprávy. Někdy, jako třeba u kácení stromů, je to vtipné. Starosta jako představitel samosprávy napíše žádost o kácení sám sobě jako představiteli státní správy, pak si ji sám jako státní správa vyřídí a zase odešle zpět sobě jako samosprávě. Pozor, nesmí poplést razítka. Celé to obnáší několik dopisů obsahujících hustě popsané strany, s přísně stanovenými lhůtami.

A pak přijde auditorka, významně ukáže jeden z tisíců účetních dokladů, kde chybí na tříkorunové položce podpis starosty a ten se rázem dostane do pozice káraného dítěte. Někdy ani nepochopí, co mu vytýkají. Takže rezignovaně konstatuje: „Když to chtějí, tak vyplňuj.“

Pikantní bývá, když se auditorům nelíbí, jak pracuje finanční a kontrolní výbor. Ty mají hlavně kontrolovat práci starosty. Nejenže členové nemají potuchy o účetnictví, neví ani, kolik práce předchází přijatému usnesení o realizaci projektu, neznají zákony. Starosta je rád, když se dvakrát do roka sejdou a nějaké dokumenty si prohlédnou, aby mohl auditorům předložit důkaz, že výbory pracují. Příručka sice říká, že si mají zastupitelé vyhlédnout ideálně inženýra ekonomie nebo právníka, už ale nedoporučuje, kde ho na malé obci vzít. Zastupitelé všichni plnohodnotně pracují ve svém vlastním zaměstnání a jsou rádi, když dorazí na řádné zasedání zastupitelstva zhruba jednou za měsíc! Nicméně zodpovědnost jim nikdo neodpáře. Známe případy, kdy jsou stíhána celá zastupitelstva za politické hlasování. Vyhráli ti, kdo zrovna v daný den chyběli.

A to dosud starosta neotevřel skříň s projekty, dotacemi a výběrovými řízeními. Zatímco za porušení postupů v administrativních postupech hrozí správní pokuta ze strany kontrolního nadřízeného orgánu obvykle v tisících, u dotací se se starostou nemažou. Vyplnil jsi špatně řádek v desetistránkové žádosti? Zamítáme. Nedodal jsi jednu z dvaceti potřebných příloh? Nepřijímáme. Dodal jsi všechno a včas? Nebyl jsi vybrán. Někdo jiný měl žádost hezčí. A co teprve kontroly a vyhodnocení! Máte dodací lístky od odeslaných dokumentů před osmi lety? Co na tom, že oslovení reagovali, takže prokazatelně dopis dostali. Ty musíš předložit důkaz. Byl schválen záměr projektu před jeho zahájením? Ano, bavili jsem se o tom půl roku, všichni zastupitelé o tom vědí, ale ouha – chybí usnesení, že o tom vědí. Sice následně schvalují projekt, výběrové řízení, zhotovitele, ale co naplat, schválení záměru chybí. Schválilo zastupitelstvo náhradníka do výběrové komise? Výběrová komise dávno vybrala zhotovitele, náhradník nebyl třeba, jenže usnesení s náhradníkem chybí. Nejspíš vrátíte část dotace. Nechybí podpis stavebního dozoru na faktuře? Zaúčtovala účetní platbu pod správným znakem? Za sebemenší „prohřešek“ hrozí pokuty v řádech stotisíců až milionů, které by mohly snadno přivést obec k bankrotu. S tím se špatně spí. Jsou to nekonečné fascikly, které se musí archivovat několik let.

V neděli starosta odpočívá. Ovšem jen do chvíle, než přijde povodeň, přestane téct voda, praskne kanalizace, nejde elektřina nebo, nedej Bože, někdo začne v dobré víře zachraňovat zatoulaného psa. Nebo jde na setkání seniorů, oslavu obce, lampionový průvod aj. Ne jako vzácný host – předtím musí vše vyřešit od upraveného prostranství přes ozvučení až po pohoštění a květinovou výzdobu.

A mezi tím vším musí přečíst pár nenávistných mailů, samozřejmě anonymních, obhájit se před kriminálkou, že skutečně projekt proběhl férově, a zodpovědět otázky anonyma: „Kde na to vzala?" a „Kdo ví, kolik za to dostala?“ Musí obhájit před inspekcí životního prostředí, že shnilý strom musel být pokácen a všechna administrativa spojená se stromem je v pořádku, že čistírna odpadních vod pracuje, jak má, a problém vlhčených ubrousků trápí úplně všechny čistírny, že chodník, po němž toužili občané desítky let, má všechna povolení a firma byla vybrána zcela transparentně, že zaměstnanci obecního úřadu mají předepsané ochranné pomůcky. To je jen malý výběr z kreativní tvorby občanů - udavačů.

A tak vážení a milí noví starostové, až skončíte s oslavami svého velkého vítězství, vrhněte se do vládnutí a nezoufejte. Většina starostů přežila. A stát se chystá vaše bolístky pofoukat vyššími odměnami. Hlavně, abyste si jich užili ve zdraví.

 

Autor: Jaroslava Krnáková | čtvrtek 4.10.2018 17:25 | karma článku: 19,59 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 11. část, Dva roky s rakovinou

21. dubna to budou dva roky, co se ze mě stal onkologický pacient. Pořád mi všechno běží hlavou. Moderní doba analýz, koncepcí, strategií a vizí si žádá provést řádnou analýzu tohoto období. Ideálně SWOT analýzu, ta frčí.

31.3.2019 v 18:10 | Karma: 32,32 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 10. část, Arogantní úředník skoro vítězí

Nemoc je jedna věc, ale dokud člověk žije, musí řešit i byrokratické záležitosti. Mohu potvrdit, že mezi úředníky se vyskytuje druh homo malus nebo-li člověk špatný, zlý, škodící. Vidíte? Opravdu existuje, viz slovník cizích slov.

22.3.2019 v 13:14 | Karma: 30,18 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 9. část, Pacient versus arogantní úředník

Horší než arogantní úředník může snad být jen arogantní lékař. Když je arogantní lékař zároveň úředníkem, je to zlá kombinace. Pro onkologického pacienta hřebíček do rakve.

14.3.2019 v 15:56 | Karma: 32,23 | Přečteno: 1501x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 8. část, V labyrintu státní správy

Nejenom zdravotní problémy musí řešit nemocný člověk. Je třeba se postarat o živobytí. Bohužel se mnohdy dostane do střetu s úřady. Možná by ostatní potvrdili, že se z toho může stát nanejvýš frustrující záležitost.

2.3.2019 v 10:27 | Karma: 27,37 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 7. část, Rok s chemoterapií

Karcinom plic. Šest měsíců biologické léčby, dvanáct měsíců chemoterapie. Celkem osmnáct měsíců života. Zatím. Jaké byly? Co mě asi čeká dál? Snažím se myslet jen na ten dnešní den....

13.2.2019 v 11:49 | Karma: 30,08 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1462x
V dubnu 2017 jsem se dozvěděla svoji onkologickou diagnózu. Myslím, že by někoho z Vás mohlo zajímat, jak se na takové onemocnění přijde a jak se s nemocí žije. Své roční soužití s nemocí bych postupně ráda popsala na svém blogu pod názvem Onkologickým pacientem snadno a rychle. Slibuji, že nebudu depresivní. I onkologičtí pacienti mají smysl pro humor a jsou rádi na světě. Mým heslem je DÍKY ZA KAŽDÉ DOBRÉ RÁNO. 

Seznam rubrik