Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 11. část, Dva roky s rakovinou

21. dubna to budou dva roky, co se ze mě stal onkologický pacient. Pořád mi všechno běží hlavou. Moderní doba analýz, koncepcí, strategií a vizí si žádá provést řádnou analýzu tohoto období. Ideálně SWOT analýzu, ta frčí.

SWOT je zkratka: S = Strengths ( silné stránky), W = Weaknesses (slabé stránky), O = Opportunities (příležitosti) a T = Threats (hrozby). Já se pustím do SWOT analýzy dvou let života s karcinomen plic obyčejně, česky, lidsky a nevědecky.

SILNÉ STRÁNKY Léčba mi výrazně pomohla. Můžu si dělat jen to, co chci. Slovo musíš jsem skoro zapomněla. Nechodím do práce, tím pádem nemám stres z práce. Už se do ničeho nemusím nutit. Nemusím vstávat s budíkem. Můžu uskutečňovat svoje plány, na které doteď nebyl čas. Můžu si do sytosti přemýšlet, jen tak lelkovat. Netlačí mě čas. Intenzivněji vnímám všechno okolo. Je možné, že nebe je tak modré a tak úžasně ladí s borovicemi a bílými chundelatými oblaky? Že řeka tak kouzelně a bez přestání šumí? Mám dobrý vztah s rodinou, a proto nás to všechny jistým způsobem posílilo. Neuvěřitelně to stmelilo můj vztah s mužem. Tolik milých slov, co jsme si vyměnili v posledních dvou letech! Nejspíš by se to nestalo, nebýt nemoci. Vždycky jsme věděli, že jsme pro sebe důležití, ale byla to nikdy nekončící samozřejmost. Teď je to na omezený čas. Každá hodina je vzácná. Děti jsou skvělé. Snaží se pomáhat, každý jak dovede. Mohu se radovat se svou vnučkou, která se narodila v době, kdy mi bylo nejhůř. Vidím, jak rostou moje dvě další vnoučata.

SLABÉ STRÁNKY Mám zdravotní obtíže. Jsem často unavená. Občas trpím nevolností, občas se objeví bolesti. Skončil můj dosavadní život. Skončila jsem v práci. Strašně mi chybí sociální kontakt. Skoro všechno je jinak. Bojím se, co s mnou udělají léky. Jsou tu vedlejší účinky léčby – někdy více, někdy méně zvládnutelné. Bývám občas v nemocnici. Věřím svým doktorům, ale přece někdy trochu pochybuji. Nevím, jak dlouho ještě zůstanu na světě. Nemůžu plánovat. Často chodím ven s obavami, jak nějakou situaci zvládnu. Udýchám to? Neudělá se mi zle? Dojdu ten půlkilometr pěšky? Strašně moc věcí nemůžu. Postupně ubývají moje koníčky. Nemůžu chodit daleko, rychle, natož do kopce nebo do schodů. Na kole jen po rovince. Plavání už taky nejde. Zanedbávám, posléze opouštím zahrádku. Domácnost už není bez poskvrnky ( ale není to jedno?). Dokonce i četba je často namáhavá. Vidím, že moje celková kondice slábne. Potřebuji se něčím nenáročným zaměstnat, protože nic náročného nezvládnu. 

PŘÍLEŽITOSTI Obnovuji vztahy s bývalými spolužáky. Hlásí se ke mně moji studenti. Jsem víc v kontaktu se svými bývalými kolegy. Ozvali se i příbuzní, které jsem léta neviděla. Konečně začínám cestovat vlakem. Jezdím na výlety. Byla jsem na hradech, zámcích, v kostelech, v muzeích, viděla jsem operu, chodím do divadla, do kina. Píšu tenhle blog. Napsala jsem kapitolu do knihy Šumava domovem. Mám ráda lidi v Masarykově onkologickém ústavu. Cítím k nim vděčnost. Zajímám se o svou nemoc. Zúčastním se Brněnských onkologických dnů v roli diváka. Jestli zdraví dovolí, zúčastním se kongresu koordinátorů klinických studií v roli přednášejícího pacienta. Tohle všechno jde jen tehdy, když se cítím dobře. Ze všeho nejraději se ale stejně vracím domů, do svého domova, protože to je to nejcennější, co mám. 

HROZBY  Když se nepřestaneš bát onkologie, nepomůže ti. Musíš v ní vidět naději. Partnera, který ti chce pomoci. I tak se bojím progrese. Bojím se, že mi vypadají vlasy, že dostanu vyrážku. Bojím se nevolností, průjmu, otoků… Nerada jdu mezi lidi, když jsem ve špatné kondici. Vždycky chci vypadat co nejlíp. Hrozí mi, že budu odkázaná na pomoc jiných. Bojím se smrti. Bojím se umírání. Velmi pravděpodobně se časem ocitnu v hospicu. Ale ne dnes! Dnes sedím v pohodě u stolu a píšu. Kdo ví, jak všechno dopadne. Nebudu stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Anebo „Tydli fidli, necháme to na zítřek.“, jak s oblibou říkala Scarlett O‘Harová.

Podstatou všeho je využít každý den, který ti byl darován. Každý den, kdy tě nic nebolí, kdy ti není špatně. Nečekej, až se uzdravíš. Žij teď, v tuhle chvíli. Nebo ty svoje dny pročekáš. Prvních pár týdnů jsem si neuměla představit, že se ještě někdy zasměju, že zažiju pocit štěstí. A teď skoro není den, abych aspoň na chvíli nebyla veselá. Dokonce často večer, když usínám, cítím štěstí, těším se, co dobrého si uděláme k snídani, jestli bude svítit sluníčko a pokvetou pampelišky. Ty dva roky života měly obrovský smysl. Navzdory hrozbám i slabým stránkám. Nechci tvrdit, že rakovina je nějaké požehnání. Ale požehnáním je naučit se s ní žít.

 

Autor: Jaroslava Krnáková | neděle 31.3.2019 18:10 | karma článku: 32,32 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 10. část, Arogantní úředník skoro vítězí

Nemoc je jedna věc, ale dokud člověk žije, musí řešit i byrokratické záležitosti. Mohu potvrdit, že mezi úředníky se vyskytuje druh homo malus nebo-li člověk špatný, zlý, škodící. Vidíte? Opravdu existuje, viz slovník cizích slov.

22.3.2019 v 13:14 | Karma: 30,18 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 9. část, Pacient versus arogantní úředník

Horší než arogantní úředník může snad být jen arogantní lékař. Když je arogantní lékař zároveň úředníkem, je to zlá kombinace. Pro onkologického pacienta hřebíček do rakve.

14.3.2019 v 15:56 | Karma: 32,23 | Přečteno: 1501x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 8. část, V labyrintu státní správy

Nejenom zdravotní problémy musí řešit nemocný člověk. Je třeba se postarat o živobytí. Bohužel se mnohdy dostane do střetu s úřady. Možná by ostatní potvrdili, že se z toho může stát nanejvýš frustrující záležitost.

2.3.2019 v 10:27 | Karma: 27,37 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Onkologickým pacientem snadno a rychle, 7. část, Rok s chemoterapií

Karcinom plic. Šest měsíců biologické léčby, dvanáct měsíců chemoterapie. Celkem osmnáct měsíců života. Zatím. Jaké byly? Co mě asi čeká dál? Snažím se myslet jen na ten dnešní den....

13.2.2019 v 11:49 | Karma: 30,08 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Krnáková

Starostové, starostky a starosti

Dneska trochu z jiného soudku: nepřestává mě překvapovat, kolik lidí touží posadit se do starostovského křesla. Jak se vlastně mají starostové? Je o co stát?

4.10.2018 v 17:25 | Karma: 19,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1462x
V dubnu 2017 jsem se dozvěděla svoji onkologickou diagnózu. Myslím, že by někoho z Vás mohlo zajímat, jak se na takové onemocnění přijde a jak se s nemocí žije. Své roční soužití s nemocí bych postupně ráda popsala na svém blogu pod názvem Onkologickým pacientem snadno a rychle. Slibuji, že nebudu depresivní. I onkologičtí pacienti mají smysl pro humor a jsou rádi na světě. Mým heslem je DÍKY ZA KAŽDÉ DOBRÉ RÁNO. 

Seznam rubrik