Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jachtařské plány – světový rekord – ekonomická krize

Trochu jsem se odmlčel, ale chci to rozhodně napravit. Na podzim jsem vydal knížku Dnem i nocí Atlantikem a pak jsem odletěl na Havaj, kde jsem spřádal nové plány a věnoval se výhradně mé drahé přítelkyni a windsurfingu. Z připravované olympijské kampaně sešlo, protože jsme se s jediným možným adeptem nedomluvili, ale to je život a je potřeba jít dál.

Transatlantic World Record

Mým novým cílem jsou katamarány. Už vloni na podzim jsem testoval šestimetrový Predator a s novým projektem v tom hodlám pokračovat, ale na profesionální úrovni. Jako svého spolujezdce a parťáka jsem si vybral Milana Hájka, se kterým jsem absolvoval již řadu závodů, kvalifikace na Minitransat, závod na Figaru před loňským Transatem a podzimní úspěšný Rolex Middle Sea Race. Milan je velký a nezničitelný bojovník a to já přesně potřebuji. Máme totiž v plánu do dvou let pokořit světový rekord přes Atlantik na šestimetrovém katamaránu.

V roce 1986 ustanovili tento rekord francouzský jachtař Jacques Pradel společně s Tony Laurentem na 2700 Nm (5000 km) dlouhé trase mezi Dakarem a Pointe a Pitre na Karibském ostrově Guadeloupe. Jejich plavba na katamaránu HobieCat 18 trvala 18 dnů a 22 hodin. Byla to ale nelehká výzva. Posádka měla obrovské problémy a jeden člen posádky prodělal několik plastických operací kůže. Druhý, třetí a čtvrtý pokus o rekord selhal a tak byl překonán až o celých 13 let později. Výrazně se pak rekord podařilo vylepšit v roce 2004 Italům. Andrea Gancia and Matteo Miceli trať zvládli za 13 dnů, 13 hodin, 28 minut a 27 sekund. Současnými držiteli rekordu WSSRC (World Sailing Speed Record Council) Dakar – Guadeloupe je Francouzská posádka Pierre-Yves Moreau a Benoît Lequin, kteří na svém speciálu zvládli trať rekordu za 11 dnů, 11 hodin, 25 minut a 42 sekund.


Jako tréninkovou loď jsme si vybrali katamarán třídy F18, tedy 5,5 metru. Jeden z nejlepších katamaránů v nejrozšířenější dvoutrupé třídě na světě. F18 má jasná pravidla a nepatří k nejrychlejším katamaránů,m ale díky striktním regulím a cenové dostupnosti je rozhodně nejpopulárnější. V této třídě najdeme ty nejlepší jachtaře vícetrupých lodí světa. Kdo chce prorazit ve světě multihulů, ten musí ovládnout Formuli 18. Druhou týmovou lodí by měl být Predator. Patří do nově vznikající třídy speciálů, bez výraznějších omezení. Predator je produktem firmy CompoTech, se kterou spolupracuji několik let. Katamarán se neustále vyvíjí a měl by být zároveň základem pro vývoj lodě pro světový rekord. Na F20 - Predator chceme dosáhnout základních rychlostních rekordů. V současné době držím rekord - 19,6 uzlů, ale to musíme o řád překonat. Také chceme vyrazit do Chorvatska pokořit Modrou stuhu Československa z ostrova Žirje na Palagružu a zpět. K tomu chceme závodit na mezinárodních regatách a na základě získaných zkušeností pak zahájíme stavbu speciálu na vlastní transatlantický rekord.

V realizačním týmu by opět neměl chybět manažer Jan Langšádl, technik Vojta Komárek, slovinský meteorolog Jure Jerman, stravovací expert Petr Havlíček, lékař Jaroslav Větvička, fyzický trenér Jarda Bošek, grafik Tim Gvenetadze, fotograf Libor Sváček, kameraman Jaroslav Bouček, webmaster Míra Horák a řada dalších.

Vše je tedy naplánované a připravené k zahájení projektu, ale uvidíme, co ve skutečnosti bude. V den, kdy jsem podruhé za sebou slavnostně převzal ocenění za nejlepšího jachtaře roku, jsem měl mítink také se svým generálním partnerem. Ten se ale vzhledem k současné nestabilní ekonomické situaci rozhodl posečkat s podpisem sponzorské smlouvy. Je to naprosto jasné a plně to chápu, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne s naší honbou za rekordem. Z nejlepšího jachtaře je rázem suchozemská krysa. Takhle to ale nemůžeme nechat. V každém případě balíme kufry, nakládáme Predatora a jedeme na trénink do Slovinska. Jachtařské přísloví říká, že jezdit se musí, i kdyby na chleba nebylo. Jen ta reklamní plocha zatím zbytečně zeje prázdnotou…

David Křížek - www.davidkrizek.cz

Autor: David Křížek | středa 4.3.2009 16:47 | karma článku: 14,88 | přečteno: 2049x
  • Další články autora

David Křížek

O odpuštění

Znovu tu máme listopad a s ním vzpomínku na události v roce 1989. Jsem teď na dva týdny na jachtařských závodech u moře a tak na mě oslavy 20. výročí až tak nedolehnou. I tak si ale dostatečně uvědomuji, co nám porevoluční doba přinesla. Nebýt tehdejších změn, tak bych dnes asi nejezdil na jachtách po mořích a oceánech a nenavštěvoval nové úžasné kraje.

20.11.2009 v 8:35 | Karma: 34,05 | Přečteno: 4702x | Diskuse| Ostatní

David Křížek

Největší závod katamaránů na světě

Každým rokem se začátkem června vydávají ti nejlepší jachtaři dvoutrupých katamaránů na největší světový závod tohoto druhu na ostrov Texel v Holandsku. Stovky lodí zde bojují nejprve v okruhovém závodě o nizozemský mistrovský titul a na závěr týdne je odstartován světoznámý nejprestižnější závod Round Texel.

25.6.2009 v 9:30 | Karma: 14,07 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Sport

David Křížek

Extrém na Nechranicích

Nejen na mořích a oceánech může jachtař zažít ten pravý extrém. Od února se s kolegou Milanem Hájkem připravujeme na katamaránu Predator a po tréninku a závodech ve Slovinsku, Chorvatsku a Itálii jsme se přesunuli na naše milované Nechranice.

18.6.2009 v 8:12 | Karma: 15,44 | Přečteno: 2320x | Diskuse| Sport

David Křížek

Pyrrhovo vítězství

V době, kdy se Itálie halila do smutku vzhledem k tragickým událostem v Aquile, nás čekal první mezinárodní závod katamaránů necelých 300 km od místa tragédie. Zjišťovali jsme, zda do místa vůbec vyrazit, ale pořadatelé nás ujišťovali, že se rozhodně nic ve vypsání závodu nemění.

15.4.2009 v 8:08 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Sport

David Křížek

Riskantní trénink

Koncem března jsme se s mým spolujezdcem Milanem Hájkem znovu vypravili na soustředění do Slovinska. Panovaly zde naprosto ideální jachtařské podmínky a tak jsme si divokou jízdu na katamaránu hodně užívali.

3.4.2009 v 20:52 | Karma: 11,96 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Panelový byt 3+1
Panelový byt 3+1

Mánesova, Mariánské Lázně - Úšovice, okres Cheb
2 250 000 Kč

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3431x
Extrémní námořní jachtař