Dnem i nocí Atlantikem

Drazí čtenáři, blogeři a kamarádi. Již od loňského června zasílám pravidelně své příspěvky na tento blog. Vím, že nejsem žádný spisovatel, ale chtěl jsem vám touto cestou přiblížit svá oceánská dobrodružství. Jen tu a tam jsem si odskočil na jiné téma, ale moje parketa je jachting. Na základě pozitivních ohlasů, jsem se rozhodl vše vydat knižně a tak na svět přichází moje prvotina pod názvem - Dnem i nocí Atlantikem.

Původně jsem měl v plánu popsat všechny mé čtyři oceánské plavby v jedné knize, ale byla by škoda vše vměstnat do jednoho výtisku. Tak je tady kniha pojednávající výhradně o mé dvouleté přípravě a vlastní účasti v legendárním závodě osamělých mořeplavců Transat 6,50, někdy též známém pod názvem Minitransat. Odpovědný redaktor mně trochu právem vytýkal, že dobrá kniha má svým dějem gradovat a to nejlepší si člověk má nechat nakonec, ale co jsem měl dělat, když už první kvalifikace byly napínavé a nebyla nouze o ztroskotané lodě na útesech a podobné dramatické situace. Myslím, že mé umístění na medailové příčce v hlavním závodě je dostatečným finišem. 

Na začátku práce na knize jsem věřil, že editorka učiní hlubší zásah do děje a více se mě pokusí dotlačit k dějové provázanosti a časové lince, ale nakonec text zůstal tak, jak jsem jej připravil. Je jasné, že jsem musel udělat několik změn a zejména objasnit nám jachtařům běžně zažité pojmy, ve kterých se laik docela ztrácí. Kniha je tedy mým autentickým vyprávěním a to včetně popisu vlastních chyb i slabších chvilek, které jsem na oceánu měl. Budu rád, když tato publikace přivede další lidi k našemu nádhernému sportu, nebo je jen povzbudí v jejich vlastních snech a uvědomí si, že nic není nemožné.

Kniha obsahuje 90 krásných fotografií, které pořídil převážně fotograf Libor Sváček, ale naleznete zde i několik snímků od jiných autorů. Přílohou knihy je také 40-minutový dokument na DVD s autentickými rozhovory pořízenými během dvou posledních závodů. Tento dokument natočil a sestříhal Jaroslav Bouček a režie se ujal Václav Žmolík. Editorkou knihy byla Zuzka Kalátová, odpovědným redaktorem Pavel Dvořák a sazbu a grafickou úpravu vytvořil Miroslav Toman. Knihu vydalo vydavatelství MCU a distribuci do Čech a na Slovensko zajišťuje Euromedia Group. Pokud máte zájem, pak můžete využít také objednávku přes internet – zde.

Poprvé byla kniha Dnem i nocí Atlantikem představena na sportovním veletrhu Sport Life v Brně, dále pak v Prague Business Clubu v Praze a zejména na mezinárodním filmovém festivalu Voda, moře, oceány v Ústí nad Labem, kde byl prezentován i zmiňovaný dokument. Hlavní křest proběhl minulý týden v Golf klubu Hostivař, kde je možné vidět i plachetnici s níž jsem se zúčastnil právě v knize zmiňovaných závodů. Role kmotrů se ochotně ujali pan Karel Komárek (KKCG – Atlantik FT) a stříbrná olympijská medailistka Lenka Šmídová. Další křest pak proběhl o den později na Slovensku na jachtařské konferenci Skipper 2008.

Doufám, že si kniha nalezne cestu i k vám a že se dějem necháte vtáhnout na palubu mé malé závodní jachty.

 


Technické parametry

formát A5
160 stran
90 barevných fotografií
vložené DVD
DMC: 299 Kč
distribuce: Euromedia Group

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Křížek | úterý 25.11.2008 8:10 | karma článku: 14,64 | přečteno: 2327x
  • Další články autora

David Křížek

O odpuštění

20.11.2009 v 8:35 | Karma: 34,05

David Křížek

Extrém na Nechranicích

18.6.2009 v 8:12 | Karma: 15,44

David Křížek

Pyrrhovo vítězství

15.4.2009 v 8:08 | Karma: 12,63

David Křížek

Riskantní trénink

3.4.2009 v 20:52 | Karma: 11,96