Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyznáte se v informacích o „zdravých“ potravinách?

Jestli ano, tak Vám upřímně gratuluji.Informací je totiž mnoho, často jdou proti sobě, jedna popírá druhou a vzápětí se objeví další, která je popře všechny. Jednou se horuje pro maso, ale pozor, jen kuřecí.. (teorie, že vepřové je jen zelená strava propasírovaná přes prase - se moc neujala), pak zase pro nízkotučné výrobky..pozor- samá éčka.. pak vyletí BIO a ihned zprávy o tom, jak a kde se skutečně pěstuje.

Směry, které se staly životním stylem – makrobiotika, veganství, masožrouctví, nynější hit vitariánství. Často se v těchto směrech odráží touha po čistotě, po dokonalosti, která má ovšem úplně jiný původ i naplnění. Do toho reklamy na hubnutí, obrovský byznys v oblasti potravinových doplňků, hubnoucích přípravků a léčiv. Pořady o jídle a vaření jsou všude, jako by snad český národ neznal jinou zábavu.
Zajímá Vás opravdu vaše zdraví?
Chce se mi říct – hlavně si zachovejte zdravý rozum.
Jak se tedy v tom chaosu vyznat? Vlastně je to fajn, že dojde k přesycení informacemi. Neboť Vám nezbude nic jiného, než všechny drahocenné rady pustit k šípku a začít poslouchat jenom svoje tělo. Vnímat co mi opravdu dělá dobře a co ne. A tím se řídit. Jak to tak bývá, pravda je ve skutečnosti velmi jednoduchá. Jenže – proč je tak těžké podle toho žít? Možná proto, že jsme stále v rychlosti, v neklidu, v hluku? Ono, když chceme něco ucítit – je třeba se hlavně zastavit, dovolit si se zklidnit. Těžko budete vnímat svoji skutečnou chuť při neustálém podprahovém působení televize.
Aha – a najednou se dostáváme k tomu, že my vlastně víme, co je pro nás dobré, ale nevěříme si natolik, nevážíme si sami sebe natolik, abychom skutečně něco pro sebe reálně udělali.
Stravou se dá zdraví ovlivnit opravdu moc. A když se z něčeho stane posedlost, striktní zatvrzelost, nebo boj, tak už to také moc zdravé není. Přitom stačí pár jednoduchých zásad.
1. Nakupovat jen to, co potřebujete. Rodinná balení - opravdu je to tak výhodné, když to všechno sníte?
2. Vybírejte si pro sebe to, co považujete za nejlepší. Za to si snad stojíte ne? Ve skutečnosti nepotřebujeme tolik jídla, však nemáme většinou těžkou fyzickou práci? Proto si můžeme dopřát kvalitní suroviny. Jak je poznat? Vybírat v momentu klidu a nasycení, používat svoji intuici – nebo jinak řečeno zdravý selský rozum, nebrat co mi nevoní či jakkoliv se mi nezdá. Jistěže nevíte, co v tom ve skutečnosti je. Pokud Vás to trápí, tak nakupujte od farmářů, které znáte, máte je doporučené. Pěstujte si, co můžete. Vybírejte a hledejte. Udělejte maximum, co v tu chvíli můžete, a pak s klidem přijměte i to, že nemůžete mít vše dokonalé a čisté. V životě taky musíte umět leccos strávit, tak svému tělu důvěřujte, že to zvládne. Neznamená to, ho trávit, jak to jde. Znamená to dopřát mu to, co považujete za dobré, s radostí a lehkostí – žádná křeč. Toto lze velmi snadno nacvičit. Vaše tělo Vám vždy hned po jídle  dá zpětnou vazbu, zda Váš výběr byl ok.
3. Jíst, když mám skutečně hlad.
4. Nic si nezakazovat.
5. Přestat jíst, když mám příjemný pocit nasycení.
6. Zjednodušit svoje stravování.
7. Vybírat si potraviny, které mi pocitově dělají dobře. Po kterých jsem nasycená, neusínám, jsem pohyblivá.
8. Pochutnat si!
Proč je důležité pochutnat si? Pokud jídlo jím ve spěchu, nevnímám ho, nebo pokud jím něco jen protože je to prý zdravé, a přitom mi to nechutná, část ve mně (emocionální tělo) zůstává neuspokojená. Pokud tento dílek narůstá, můžete se vsadit, že brzy vybílíte lednici a půjdete po všech Vámi zakazovaných „nezdravých“ potravinách. To, že si nic nezakazujete, totiž neznamená, že se budete stále cpát jen tím, na co teď máte největší chuť. Mohu jíst cokoliv, co chci a pokud jsem nalezla zdravý vztah k sobě – neignoruju se, pak moc dobře vím, co mi skutečně prospívá. A velmi přirozeně chci jíst a jím to, co mi dělá dobře.
Naše potrava a vztah k ní ukazuje mnoho o celkovém vztahu k sobě. Mám–li se skutečně ráda, tak se ani netrápím hlady, neomezuji se dietami ani se nepřejídám (nadváha, obezita je velmi často ochrana - zeptejte se samy sebe, kde se necítíte ve svém životě v harmonii, v bezpečí?)
Ve skutečnosti to vůbec není o jídle.
Je to o přijetí zodpovědnosti za sebe, za svůj život, za svoje tělo. Je to o vystoupení ze strachu, hromadného ovlivňování a o svobodě. Je to o lásce a úctě k sobě.
A taky o zdravém selském rozumu.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Magda Křepelková | pátek 5.7.2013 9:24 | karma článku: 13,06 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Magda Křepelková

Láska a moudrost

„Vím, že to není muž pro mě..., ale když já ho tak miluju...“ Je vám to povědomé? Jako by nás tato věta zbavovala zodpovědnosti. Ale my si tvoříme svůj život. A jen my samy jsme zodpovědné za to, jak ho prožijeme... jak naplníme svoje sny, touhy... Nelze se touto větou nechat vláčet životem.

15.1.2015 v 10:59 | Karma: 6,87 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Služba a sobectví.

V mnohých knihách čtu, jak moc je naplňující, když nemyslíme jen na sebe. Sama jsem se ve svém životě zaměřila na službu... a mohu všechna ta slova jen potvrdit. Když moje žití nebo práce někoho obohatí... jsem naplněná, šťastná, spokojená tak hluboce, jak jsem si to dřív neuměla ani představit. Nejlepší texty nebo terapeutickou práci vytvořím tehdy, když se totálně ponořím do procesu a skutečně mě zajímá, co ten dotyčný člověk potřebuje. Někdy se při práci otevře více témat a já si dělám poznámky, ke kterým se pak vracím a na jejich základě píšu. Pak vím, že píšu pro skutečné lidi a ne jen nějaké svoje teorie. Když pak přijde reakce třeba jednoho človíčka, jak mu ten text pomohl... vím, že jsem dobře. Že tohle je ono. Že tohle má smysl... je to pocit, který mě hluboce sytí a uspokojuje. To samé cítím při vytváření textů pro lidi přihlášené na mých stránkách k odběru textů.

6.1.2015 v 21:11 | Karma: 7,97 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Moje dcery a škatulky

Jako průzkumník podvědomí musím uznat, že náš mozek je sakra rychlej. Ale taky omezenej, přesněji omezující. A to je nutné mít stále na paměti. Mám na mysli naše okamžité posuzování a třídění. Jakýkoliv obraz, vjem, který zahlédneme, třebas jen koutkem oka, náš mozek bleskurychle potřebuje zařadit. Reaguje na základě zkušeností, vzpomínek, nálady, výchovy, informací vložených rodiči i dalšími lidmi. Reaguje na základě toho, co už zná. A my mu automaticky věříme. Zaznamenáme obraz a vyhodnotíme ho. Nepátráme po tom, na jakém základě jsme ho ohodnotili. Často bychom byli velmi překvapeni.

16.12.2014 v 12:37 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Realita nebo virtuální svět?

Žijeme v době velmi elektronické. S možnostmi, o kterých se nám dřív ani nezdálo. No, má to své pro i proti. Nedávno jsem jela se Student Agency. Seděla jsem vzadu uprostřed. Odzadu to byl pohled jako ze scifi filmu, pravda, 20 let starého... Sedadla, před nimi obrazovka. Sedící zírají na obrazovku, na uších sluchátka. Zabíjejí čas přesunu. Seznamování? Povídání si mezi lidmi? Pozorování cesty? Ani náhodou. Jen virtuální realita. Možná novější verze je pohled do notebooků, moderní styl práce často bez hlubšího smyslu... nestíháte? Normálka... kolem vás dalších 50 a více lidí? Normálka... Máte z toho psychické potíže?... Normálka.

23.10.2014 v 20:07 | Karma: 14,32 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Co nás živí?

Naše zdraví není jen otázka těla, fyzična. Žijeme život, zažíváme mnoho situací, prožíváme – anebo přežíváme. Už víme, že je třeba i psychické zdraví. Nelze oddělit jednu část od druhé, všechna témata se navzájem prolínají a souvisejí. Je to dar člověka i jeho života. Jakmile jedna oblast jde silně do háje, ovlivní to i další oblasti. A tudíž i naše – vaše zdraví. Chceme být zdraví? Věřím, že ano. Takže – začneme se zabývat tělem. Co potřebujeme ke svému zdraví? Jistě kvalitní výživu. Ale co všechno je naší výživou? Týká se to pouze jídla? Ani náhodou! Ale přesto jídlem začneme.

10.10.2014 v 22:32 | Karma: 8,70 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Zabývám se psychosomatickou. Podporuji lidi se sebedestrukčními programy, bulimie, anorexie a další. Lidi, kteří už chtějí změnu. Jsem autorkou tří knih,"Příběh ženy", "Tanec divošky" a "Světlem sama sobě." - všechny jsou na téma ženského vnitřního světa. Více na www.magdakrepelkova.cz

Seznam rubrik