Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nás živí?

Naše zdraví není jen otázka těla, fyzična. Žijeme život, zažíváme mnoho situací, prožíváme – anebo přežíváme. Už víme, že je třeba i psychické zdraví. Nelze oddělit jednu část od druhé, všechna témata se navzájem prolínají a souvisejí. Je to dar člověka i jeho života. Jakmile jedna oblast jde silně do háje, ovlivní to i další oblasti. A tudíž i naše – vaše zdraví. Chceme být zdraví? Věřím, že ano. Takže – začneme se zabývat tělem. Co potřebujeme ke svému zdraví? Jistě kvalitní výživu. Ale co všechno je naší výživou? Týká se to pouze jídla? Ani náhodou! Ale přesto jídlem začneme.

1. Jídlo

Určitě je fajn se celkově zajímat o jídlo. V dnešní době není jednoduché vyznat se v potravinách. Všechno, co se prodává, není automaticky pro nás prospěšné. Mnohé potraviny jsou tak umělé, že se skutečnou výživou už nemají nic společného. Jaký důsledek to bude mít na společnost, se uvidí teprve s odstupem času. Asi to nebude nic pěkného, tuhle umělou stravu jíme poslední roky, takže dnes neexistuje věrohodný průzkum, který může zhodnotit její dopad.

Osobně jsem přesvědčena o tom, že pokud nebudeme pozorní a nezačneme se zajímat o to, co jíme, potravinářský průmysl z nás šikovně vyrobí pacienty. Nebuďme naivní – jídlo, umělé vitamíny, potravinové doplňky a následně léčiva, to všechno je obrovský byznys. Tam nejde nikomu o naše zdraví. Za ně jsme zodpovědní jen my sami.

Přesto všechno je důležité zachovat si zdravý rozum a nestat se otrokem "zdravých" potravin. Což není vždy jednoduché. Můžeme si třeba dát čas a sehnat si zeleninu, ovoce, mléko či sýry od farmářů, maso z malochovů, a se zbytkem si už naše tělo poradí. Taky mu trošku důvěřujme.

2. Práce

Ne nadarmo se říká: Čím se živíš? Škoda jen, že se tu odpojila moudrá významová souvislost od žité reality. Pro naprostou většinu lidí znamená práce zajištění, peníze. Možná by bylo dobré uvědomit si, kolik hodin denně, týdně, ročně ve své práci trávíme. Je to dost velký úsek našeho života, že? Práce nás může pomalu nebo rychle otravovat, trávit, zabíjet, ničit. Jo, finanční ohodnocení je moc fajn… Ale stačí to? Na nějaké úrovni ano. Přežíváme.

Nebo nás může práce naplňovat, nabíjet, uspokojovat. Když děláme něco, co nás baví, když děláme něco, v čem osobně cítíme hluboký smysl, jsme tak vyživováni, že nám to finanční kompenzace ani zdaleka nenahradí. Pak máme chuť pracovat pořád, naše práce se stane naší součástí, naším životem. Žijeme.

3. Vztahy

Mohou být vyčerpávající, mrtvé, nebo živé a vyživující. Vazby s rodiči, s dětmi, s partnery… kdo se tím nikdy v myšlenkách nezabývá? Zažíváme je dnes a denně. Jsou nepopiratelnou složkou naší výživy. Jak se cítíme, když partner/ka se na nás po příchodu usměje, připraví nám večeři a strávíme spolu pohodový večer? Dobrý, ne? To se ráno vstává jinak, než když se večer seštěkáme.

Vztah je vždy práce. Nefunguje jen tak sám od sebe. Je třeba ho opečovávat a hýčkat. Neustále mezi lidmi vznikají různá nedorozumění... třeba jen z nedostatečné komunikace. Ochota a rozhodnutí mít dobré vztahy nás ale vždy dovede k akci, ke změně. A pokud si to i druhá strana alespoň trochu uvědomí, máme další přirozený zdroj výživy.

4. Sex

Mohl by patřit do vztahů… ale protože sexuální síla je samostatný, jasně uchopitelný zdroj energie, uvádím ho zvlášť. Jak se cítíme po nádherně promilované noci? Na ženách je to obzvlášť viditelné: omládnou o deset let, pleť se jim vypne, tváře zrůžoví, oči dostanou lesk. Muž se narovná, jeho sebevědomí jde nahoru. Spokojenost je na obou stranách. Divíme se, že sexualita má takovou sílu? Vždyť je to sdílení naší největší intimity. Samozřejmě prohlubuje i partnerské vztahy.

Naopak frustrace z neuspokojení je taky dobře viditelná – vzteklost, popudlivost, náladovost.

Co z toho nás vyživuje?

5. Pohyb

S postupem let zjistíme, že tělo má tendenci tuhnout. V tom nám není úplně dobře. Není příjemné zjistit, že nás všechno bolí, že nás tělo omezuje. Jakýkoliv pohyb nám přivede víc kyslíku do těla, zvýší naši pohyblivost… a pokud se zabýváme pohybem, který nás baví, pak si nejen protáhneme fyzické tělo, ale uspokojíme i to emoční. Jen narovnat tělo, začít pořádně dýchat, naplnit se čerstvým vzduchem… a budeme se cítit o mnoho procent lépe.

6. Pobyt na čerstvém vzduchu

Někdo má raději moře, někdo hory a někdo oboje. Je někdo, kdo nemá rád nic? Kdo nemá svoji oblíbenou krajinu? Kdo není rád venku? Přemýšlím… asi nikoho takového neznám. Dopřejme si tedy i toto. Je to tak jednoduché – jen si udělat čas.

 

Tímto vším si dodáváme výživu. Tělu i duši. Jak to vše spolu souvisí?

Nejdříve je třeba si to uvědomit. Vědomí je krok jedna. Být si vědomý toho, co je pro mě podstatné, vyživující. Ne, co by mělo být, ale co je skutečně pro mě osobně tou nejlepší výživou.

Krok dva je dovolit si toto vše skutečně cítit. Prožívat. Znamená to vnímat přítomný okamžik, vnímat to, co jím, to, co slyším i říkám, vnímat tělo, pocity, emoce… sebe i druhých.

To vše vede ke skutečně naplněnému životu. Prožíváním zvýšíme svoji kvalitu života. Z obyčejných věcí se stanou neobyčejné a dějí se jedna za druhou.

Autor: Magda Křepelková | pátek 10.10.2014 22:32 | karma článku: 8,70 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Magda Křepelková

Láska a moudrost

„Vím, že to není muž pro mě..., ale když já ho tak miluju...“ Je vám to povědomé? Jako by nás tato věta zbavovala zodpovědnosti. Ale my si tvoříme svůj život. A jen my samy jsme zodpovědné za to, jak ho prožijeme... jak naplníme svoje sny, touhy... Nelze se touto větou nechat vláčet životem.

15.1.2015 v 10:59 | Karma: 6,87 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Služba a sobectví.

V mnohých knihách čtu, jak moc je naplňující, když nemyslíme jen na sebe. Sama jsem se ve svém životě zaměřila na službu... a mohu všechna ta slova jen potvrdit. Když moje žití nebo práce někoho obohatí... jsem naplněná, šťastná, spokojená tak hluboce, jak jsem si to dřív neuměla ani představit. Nejlepší texty nebo terapeutickou práci vytvořím tehdy, když se totálně ponořím do procesu a skutečně mě zajímá, co ten dotyčný člověk potřebuje. Někdy se při práci otevře více témat a já si dělám poznámky, ke kterým se pak vracím a na jejich základě píšu. Pak vím, že píšu pro skutečné lidi a ne jen nějaké svoje teorie. Když pak přijde reakce třeba jednoho človíčka, jak mu ten text pomohl... vím, že jsem dobře. Že tohle je ono. Že tohle má smysl... je to pocit, který mě hluboce sytí a uspokojuje. To samé cítím při vytváření textů pro lidi přihlášené na mých stránkách k odběru textů.

6.1.2015 v 21:11 | Karma: 7,97 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Moje dcery a škatulky

Jako průzkumník podvědomí musím uznat, že náš mozek je sakra rychlej. Ale taky omezenej, přesněji omezující. A to je nutné mít stále na paměti. Mám na mysli naše okamžité posuzování a třídění. Jakýkoliv obraz, vjem, který zahlédneme, třebas jen koutkem oka, náš mozek bleskurychle potřebuje zařadit. Reaguje na základě zkušeností, vzpomínek, nálady, výchovy, informací vložených rodiči i dalšími lidmi. Reaguje na základě toho, co už zná. A my mu automaticky věříme. Zaznamenáme obraz a vyhodnotíme ho. Nepátráme po tom, na jakém základě jsme ho ohodnotili. Často bychom byli velmi překvapeni.

16.12.2014 v 12:37 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Realita nebo virtuální svět?

Žijeme v době velmi elektronické. S možnostmi, o kterých se nám dřív ani nezdálo. No, má to své pro i proti. Nedávno jsem jela se Student Agency. Seděla jsem vzadu uprostřed. Odzadu to byl pohled jako ze scifi filmu, pravda, 20 let starého... Sedadla, před nimi obrazovka. Sedící zírají na obrazovku, na uších sluchátka. Zabíjejí čas přesunu. Seznamování? Povídání si mezi lidmi? Pozorování cesty? Ani náhodou. Jen virtuální realita. Možná novější verze je pohled do notebooků, moderní styl práce často bez hlubšího smyslu... nestíháte? Normálka... kolem vás dalších 50 a více lidí? Normálka... Máte z toho psychické potíže?... Normálka.

23.10.2014 v 20:07 | Karma: 14,32 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Přináší nám rodinný oběd i jinou výživu než jídlo?

Dnes na vás nejdříve vychrlím pár otázek. Mívali jste společný nedělní rodinný oběd? Nebo jiné jídlo? Jakpak na to vzpomínáte? Jaké rituály kolem jídla jste měli ve své rodině? Ptám se pouze na ty, které mají častější frekvenci než jednou, dvakrát do roka. Ale to, co jste žili skutečně pravidelně... denně, týdně. Dejte si teď chvíli na vzpomínku a schválně jestli najdete nějakou, která vám vyloudí úsměv na rtech. A je jedno, zda se díváte z pozice dítěte nebo rodiče.

15.9.2014 v 11:51 | Karma: 9,12 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Zabývám se psychosomatickou. Podporuji lidi se sebedestrukčními programy, bulimie, anorexie a další. Lidi, kteří už chtějí změnu. Jsem autorkou tří knih,"Příběh ženy", "Tanec divošky" a "Světlem sama sobě." - všechny jsou na téma ženského vnitřního světa. Více na www.magdakrepelkova.cz

Seznam rubrik