Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou nevěřící schopni jednat mravně?

V diskusích o víře se často setkáváme s názorem: "Nepotřebuji žádná přikázání, jsem dospělý, sám dokážu poznat, co je správné a co ne." Cílem tohoto článku je ukázat, že toto tvrzení kulhá, neobstojí ani před lidmi samotnými.

Článek je poněkud delší. Pokud vás však zajímá můj názor na daný problém, stačí přečíst pouze první část. Ta druhá je trochu filozofování, které si nedokážu odpustit.

Pokusím se být co nejvíc korektní, takže si v první řadě rozdělím publikum. Jedny budu nazývat věřící - těmi budu myslet zejména křesťany bez ohledu na formální příslušnost k nějaké "církvi" (katolíky, protestanty atd.), ale je možné, že do této skupiny padnou i další vyznání (judaismus, islám, ???).

Na druhé straně bude skupina, kterou označím za nevěřící. To jsou především ateisté, ale i agnostici, a možná i lidé, hlásící se k nějakému většímu či menšímu náboženství, které neznám. Důležité je, že v této skupině jsou lidé, kteří věří právě premise tohoto článku - totiž, že dokáží rozpoznat, jaké chování je "správné" a jaké už ne.

Dále je třeba vysvětlit, co myslím pod pojmem mravnost. V tomto článku to bude znamenat obecně schopnost jednat v rámci pravidel jakéhosi kodexu, který je v případě věřících dán nějakou vyšší mocí, v případě nevěřících zákony a zvyky. Čili mravné chování je v tomto případě synonymem pro správné chování, tedy správné vzhledem k něčemu.

Tento článek si v žádném případě neklade za cíl hodnotit, která ze dvou skupin se chová mravněji. Moje přesvědčení je, že samoobhajování nevěřících je špatný princip pojetí morálky a v tomto článku se to pokusím osvětlit. Navíc se vyhnu jakýmkoli metafyzickým zdůvodněním, takže argumentace by měla být pro obě skupiny přístupná.

V čem se tedy obě skupiny liší? Věřící to mají v podstatě jednoduché. Jedním z dogmat víry je, že člověk se narodil v hříchu a z tohoto důvodu není schopný (s výjimkou Krista) jednat mravně. Věřící tedy nemusí řešit otázku, zda dokáže poznat, které chování je správné a které už ne. Prostě , že ani on, ani nikdo jiný toto nedokáže a tím to končí. (Samozřejmě, že mnozí věřící, mě nevyjímaje, se někdy uchylují k hodnocení chování druhých, to je ovšem poněkud v rozporu s učením, nikoli však s předešlými řádky.)

Na druhou stranu nevěřící se domnívají, že jednat mravně dovedou - minimálně někteří si to myslí - a mravnost svého chování posoudit. Dobře, tak co tedy pro nevěřícího znamená mravné chování? Dvě věci: jednak dodržování psaných zákonů a jednak dodržování jistých dědičných pravidel a zvyklostí. Obojí se v čase vyvíjí, takže tyto hodnoty se mění. Například manželská nevěra byla před 50 nebo 100 lety vnímána jako nemravný čin, dnes je to považováno za běžné.

To ovšem také není podstatné. Důležitá je absence jakýchkoli absolutních hodnot a naprostá relativita morálky. Každý si své chování dokáže zdůvodnit jako správné, ale z pohledu ostatních už správné být nemusí. Chcete příklad? Není nic jednoduššího. Podívejte se na naše silnice - na nich je krásně vidět naprostá neúcta lidí nejen k děděným zásadám mravnosti, ale i ke psaným zákonům. A já vím, že je spousta nevěřících, kteří předpisy na silnicích dodržují a kterým nedodržování předpisů od těch druhých vadí. Na druhou stranu vím, že většina z těch (a zase ať už věřících či nevěřících), kteří předpisy nedodržují, toto v žádném případě nevnímají jako nemravné jednání. Jsou přesvědčeni, že svým nedodržováním předpisů nikoho neohrožují a svoje jednání si vždy sami před sebou obhájí.

Nebudu vás unavovat dalšími příklady, ale našel bych jich ještě hodně. Takže shrnu to podstatné, co jsem chtěl říct. Víra nám dává jakýsi rámec, souhrn pravidel, za která se prostě nedá jít. Tato pravidla zůstávají po věky neměnná. Neznamená to, že každý věřící je dokáže vždy a za všech okolností dodržet, ale minimálně se o to snaží a ví, že to v jeho silách není. Na druhou stranu nevěřící je přesvědčen, že dokáže dodržovat nějaká pravidla, která se jednak vyvíjejí a která si navíc ještě každý dokáže upravit k obrazu svému. Tak co je lepší? Dobré je, že si každý může vybrat.

Na závěr tedy opakuji. Cílem tohoto článku není hodnotit nebo kritizovat něčí jednání. Cílem je kritika principu "Já vím, co je dobré."

Pár dalších úvah, které už nejsou k pochopení článku nezbytné.

Teď se pustím trochu do filozofování. Vraťme se k té silnici a berme to jako paralelu s celým životem. Řízení auta je v podstatě krizová situace. Řidič jedná ve stresu, pod jistým tlakem. Někdo tlaku odolá a jede si po dálnici hezky svých 130 a někdo tlaku podlehne a dovolenou rychlost překročí.

Ten tlak může být dvojího druhu, jednak vnitřní - "líbí se mi jet rychle a na předpisy kašlu", jednak vnější - "všichni jedou rychle, tak co se mi může stát", v lepším případě - "všichni chtějí jet rychle, tak ať nezdržuju".

Z hlediska těch, co jedou rychle, se pak ti pomalí jeví jako stádo, které slepě poslouchá nesmyslné příkazy, zatímco oni - ti rychlí - svým porušením předpisů demonstrují svoji svobodu a nezávislost. Ve skutečnosti se ale jako stádo chovají skupiny obě. (Tady bych se rejpnul - doopravdy svobodný je jedině ten, co autem jezdit nemusí, a zase mějte na paměti, že je to v podstatě alegorie.)

Vidíme tedy, že krizová situace může nějakým způsobem rozhodit žebříček hodnot. Ono totiž není moc těžké dodržovat mravní zásady, pokud člověk žije ve více či méně svobodné společnosti. Pokud ovšem dojde k nějaké krizové situaci - silnice, válka, totalitní režim, pak bývá dodržování těchto pravidel složitější a navíc, pokud si hodnoty člověk stanovuje sám, dochází k jejich pokřivení.

Totalitní režimy nám ukázaly, jakého jednání je majorita obyvatelstva schopna se dopustit, navíc velké množství lidí si toto jednání dokáže vnitřně ospravedlnit. Z vnějšího pohledu se ovšem takové jednání jeví jako neospravedlnitelné. Čili, opět nechci hodnotit, které skupiny se dopouštějí jakého jednání. Pouze chci ukázat, že pokud je člověk sám sobě arbitrem, dokáže si ospravedlnit ledacos. Navíc nikdo nemůže předvídat, jak by se v případě nějaké takové krizové situace zachoval.

Tak nějaký závěr: Dělejte si, co chcete, ale nenalhávejte si, že je to tak správně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 17.9.2009 17:15 | karma článku: 14,59 | přečteno: 1880x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

KOMENTÁŘ: Kvantita přebíjí kvalitu. Nad ukrajinským bojištěm se stahují mračna

21. května 2024

Premium Je třeba vnímat realitu: Ukrajině se aktuálně ve válce s Ruskem nedaří a osud její armády je...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2177x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.