Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co mají společného uživatel Windows a ateista

Nebojte, tento článek nebude o tom, jestli ateisté používají víc Windows a věřící víc Linux nebo naopak. K tomu si hned v úvodu troufnu hádat, že žádná taková závislost neexistuje. Pokud vás tedy zajímá, o čem článek bude, musíte číst dál.

Článek nebude ani o všech uživatelích Windows, ani o všech ateistech. Bude jen o jedné hlasité skupině uživatelů Windows a podobně hlasité skupině ateistů. "Hlasité" míněno tak, že hodně "nahlas" a zaníceně diskutují v internetových diskusích.

Modelová situace: Nedávno vyšel na TechNetu článek, kde redaktoři radí, jak si úplně zdarma vybavit nový počítač. Článek je napsán v duch: jediné, co potřebujete zaplatit, je železo a operační systém MS Windows. Zbytek aplikací si postahujte ze Slunečnice a máte plnohodnotný funkční počítač.

Doporučené aplikace zahrnují kancelářský balík, antivirus, internet, multimédia a takové ty standardní blbinky. No a vy si řeknete: dobře, to je sice rozumné a řadě lidem takováto výbava ke štěstí opravdu stačí, ale potom existuje ještě jednodušší a levnější řešení - místo Windows tam dát hned nějakou distribuci Linuxu. Polovinu z doporučovaných aplikací (antivirus) nebudete potřebovat, druhá polovina je již v základní distribuci a ty zbylé dvě aplikace doinstalujete na dvě kliknutí z repozitáře.

Takže to napíšete do diskuse a okamžitě se dozvíte, že jste: puberťák (nejlépe hodně beďarovitej, bez holky, zakomplexovanej a rachitické postavy), lhář (Linux nemá ovladač právě pro tu moji grafickou kartu VIA), loser (který nemá peníze na kvalitní operační systém) a proč to sem píšu, když je to článek o Windows (je úplně jedno, že své zdůvodnění, proč jste to tam napsal považujete již za celkem dostatečné, navíc dalším upřesňováním zjistíte, že - ) opravdu to nikoho nezajímá, ten systém nikdo nepoužívá a máte si jít plkat na root.cz.

Je pravda, že občas se najdou i slušnější uživatelé Windows, kteří oponují tím, že by to rádi vyzkoušeli, ale že pro Linux neexistuje náhrada za nějakou speciální aplikaci, kterou potřebují ke své práci. Takové ale většinou přesvědčíte o tom, že jejich situaci chápete, a že původní příspěvek byl určen těm, co nepotřebují speciální aplikace a chtějí si počítač vybavit zdarma. Pak se zpravidla s takovýmto člověkem v dobrém rozejdete, nikoli však s tou první skupinou, protože ta už je napěněná a zakládá další a další vlákna, jací že to jsou ti linuxáci pitomci, puberťáci, lháři, provokatéři a tak dál, a mají dva dny o zábavu postaráno, a všem hnusnejm linuxákům, kteří jim chtěli bourat ten jejich dokonalý svět, to pořádně nandají.

A jestlipak víte, co mají tihle "windowsáci" společného s ateisty? Právě tu diskusi. Existuje skupina ateistů, kteří se chovají úplně stejně, kdykoli se někdo zmíní o nějaké víře. Okamžitě mají tendenci všechny věřící zesměšnit, vyvrátit, rozcupovat, zašlapat do země a už o tom nikdy v životě neslyšet.

A já přemýšlím, co ty lidi k takovým až podrážděným reakcím vede. Nejspíš jsou spokojení s tím, co mají a neradi slyší, když jim někdo tvrdí, že existuje něco - a teď abych si nenaběhl - prostě jiného, nemusí to být hned nutně lepší. Ale může to být lepší v jistých ukazatelích, o tom je ale nepřesvědčíte.

Nepřesvědčíte je ani o tom, že ten jejich postoj chápete, protože jste ho sami prožili. Tady totiž mají zase něco hodně společného věřící a uživatelé Linuxu - tak, jako (téměř) každý věřící byl někdy v minulosti nevěřící (i když byl třeba ve věřící rodině vychován, na každého to jednou přijde), tak byl i (téměř) každý uživatel Linuxu nejdříve uživatelem Windows. Což ovšem rozhodně neplatí naopak. Existují sice lidé, kteří Linux nebo víru na krátko vyzkoušeli, ale z nějakého důvodu jim to nevyhovovalo. Ti se pak pasují na opravdové znalce problematiky, i když ve skutečnosti o tom mají velmi povrchní a mlhavé představy. A k nim se pak rádo přidává stádo těch, kteří nic z toho neviděli ani z rychlíku, jen tak nějak cítí, že je správné přidat se k většině a extrémisty rázně vykázat do prostor, kam patří.

Víra a Linux mají opravdu hodně společného, rozhodně to ale není "uživatelská" základna. Je to spíš filozofie, schopnost přijmutí něčeho nového, málo rozšířeného (pro šťouraly v diskusi: samozřejmě nového myslím nového pro toho daného jednotlivce, ne že by víra byla nějaká nová věc).

Lidé zpravidla rádi slýchají i vyprávějí o velikosti lidského ducha, o tom, jak lidská inteligence, píle, odvaha a další vynikající vlastnosti vedly k objevení úžasných věcí, které učinily náš život příjemnějším a bez nich si ho v podstatě už ani nedovedeme představit. Jenže problém je v tom, že většina o tom opravdu jen diskutuje. Sami se jak "čert kříže" bojí něco nového objevovat, dokonce i poznávat a učit se něco, co už někdo před nimi prošlapal.

A proto když jim někdo nabídne něco jiného, z čeho by mohli mít prospěch, ale jediné, co za to musí zaplatit, je trocha vlastní námahy (zpravidla v podobě učení a mírné změny schématu myšlení), tak vás s tím velmi rychle vypoklonkují. Takže ty výkřiky v internetových diskusích jsou vlastně taková obraná reakce organismu proti hrozícímu se přehřátí obvodů. Vlastně by se dalo říct, že internetová diskuse je taková pojistka nebo přetlakový ventil na papínově hrníčku.

Takže ještě že tu diskusi máme, díky * za ní.

* - dosaď Bohu, hmotě, Windows, Linuxu, zcela dle chuti :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 6.1.2011 14:30 | karma článku: 14,85 | přečteno: 1760x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2177x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.