Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Anne Frank

Při mých toulkách Amsterdamem jsem si přála navštívit dům, kde se skrývala se svojí rodinou Anne Frank více než dva roky. Prázdný dům, který ovšem svou prázdnotou umocňuje představu, jaké zoufalství a malá špetka naděje tu přežívalo během války. Dům, který mi svým příběhem a historií sevřel srdce.

Anne Frank. Jedna z miliónů obětí pronásledovaných Židů během druhé Světové války. V červnu roku 1942 Otto Frank, jeho manželka Edith a dcery Margot a Anne se společně s dalšími čtyřmi osobami ukrývali v domě na ulici Prinsengracht.

Tatínek Anny vlastnil dvě firmy. Jednu s názvem Opekta, která vyráběla džemy. Druhou, Pectacon- později přejmenovanou na Gies&Co, která se specializovala na koření. Firma sídlila ve stejném domě, aniž by pracovníci tušili, že se nahoře za posunovací knihovnou ukrývá osm lidí.

Židé, označováni žlutou hvězdou nesměli spoustu věcí. Chodit do kin a divadel, sportovat a mnoho dalších. Navštěvovat smí pouze židovské školy, židovské holiče, musí odevzdat kola, mají zákaz řízení aut, stejně jako vést firmy. Z toho důvodu Otto Frank přepsal svoji firmu V. Kuglerovi, který s ostatním kancelářským personálem s pravidelností přinášel malé Anně a dalším filmové magazíny, noviny, knihy, konzervy a jídlo.

Maminka a tatínek spali v jednom pokoji společně s dcerou Margot. Na stěnách jsou čárky, které značily růst obou děvčat v průběhu skrývání. Anně se pokoj, který sdílela s Fritzem zdál příliš holý a tak si pro rozveselení pokojíček polepila obrázky filmových hvězd, holandské královské rodiny, anglických princezen a reklamními obrázky na tatínkovu firmu. Většinu času si psala svůj deník, který je dnes celosvětově známý a přeložený do šedesátipěti jazyků.

"Shh...Tatínku, buď potichu, Otto..Shh..Pojď sem, nemůžeš už pouštět vodu. Našlapuj jemně!" Taková slova zněla po půl osmé, kdy se muselo zůstat v obývacím pokoji. Žádné pouštění vody, splachování toalety, chození, zkrátka žádný hluk.

Ložnice Hermanna a Augusty Pels se užívala jako obývací pokoj, kde všichni trávili většinu času. Vaření, studování, vše se odehrávalo v této místnosti.

V úzkém prostoru byl pokojíček Petera. Schody vedly do podkroví, které sloužilo pro skladování potravin. Bylo to jediné místo, kde Anne a Peter mohli být skutečně o samotě. Odtud mohli z okna malou škvírkou zahlédnout větve kaštanů. Anne tak poznala krátce před svou smrtí lásku.

Čtvrtého srpna 1944 na základě anonymního telefonátu, že se v domě skrývá osm Židů, zadržela a uvěznila všechny společně s pomocníky Jo Kleiman a Victorem Kuglerem. Všichni pomocníci válku přežili.

Lidé byli posláni do koncentračního táboru v Auschwitz. Ženy a muži jsou oddělováni. Tam vidí Anne svého tatínka naposledy. Zemřeli na tyfus a vyčerpání. Jediný, kdo přežil, byl Annin tatínek Otto Frank.

V červnu 1945 se vrátil do Amsterdamu. Po nějaké době se rozhodl publikovat deník své dcery Anne. Znovu se oženil a ve svých 91 letech umírá ve Švýcarsku. Po jeho smrti dům Anne Frank pokračuje v jeho práci. Předsudky, diskriminace, násilí a antisemitismus pokračují na celém světě dodnes. Proto je třeba všech vzdělávacích aktivit, byť jím může být "pouhá" návštěva prázdného domu (O. Frank si nepřál znovu vybavit dům, protože veškeré jeho zařízení bylo zabaveno Němci.), kde vidíme jen polepené stěny dospívající Anny,vystavený červený deník, který byl dárkem ke třináctým narozeninám. Všechno bylo zabaveno. Zůstal jen deník, který svou hodnotou převyšuje všechen zabavený nábytek a šperky.

Jen tušit a představovat si, jaké zoufalství tito lidé museli prožívat a co se muselo odehrávat v myslích lidí, kteří dlouhou dobu nemohli odhrnout závěsy, aby zahlédli denní světlo. Lidí, kteří měli jen naději. A i ta s nimi umírá v koncentračním táboře. Naději, že bude nový a lepší svět, kde nikdo nebude pronásledován za svůj původ.

"One day this terrible war will be over. The time will come when we'll be people again and not just Jews! We can never be just Dutch, or just English, or whatever, we will always be Jews as well. But than we'll want to be." Anne Frank, April 9, 1944

( použité informace z angl. průvodce z domu Anne Frank)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Delgado | pátek 5.9.2008 16:05 | karma článku: 15,18 | přečteno: 2290x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...