Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zmatený cestovatel – jak jsem se červenal v Belgii

Reportáže z cest zmateného cestovatele. Tentokrát o tom, jak jsem byl dohnán k červenání se.

Při mých návštěvách různých zemí bývám rád vždy ve stejných hotelích. Člověk se tak aspoň může skamarádit s personálem a má si pak s kým promluvit. Nejčastěji jsem v Belgii, v hotelu na okruhu v Zolderu. Restaurace je tu dobrá, pokoje skvělý, bazén, sauna... Ale hlavně úžasnej personál. Se všemi se tu znám a s každým vždy pár slov prohodím.

Jednou z recepčních je Arlet (nevím, jak se to píše). Je to fajn ženská ve věku mojí mamky. Anglicky sice neumí nijak extra, ale domluvíme se. Chudák Arlet opustil asi před rokem manžel kvůli nějaký mladý holce. Od tý doby je Arlet smutná. Před pár měsíci se začala občas usmívat a pochlubila se, že z ní bude babička.

Den po tom, se se z Arlet babička stala, měla odpolední službu na recepci. Po dlouhý době se usmívala a chtěla se o radost podělit. Tak jsem s ní chvíli povídal. Teda spíš poslouchal, jak je její vnouček úžasnej, jak je krásnej a prostě jak je svět po dlouhý době snesitelný místo k žití. A že to večer půjde s holkama zapít.

Po večeři občas zůstávám v restauraci, piju kafe a brouzdám na intenetu. Zahlídnul jsem, že Arlet a „holky" jdou oslavovat dva stoly ode mě. Asi po půl hodině, co „holky" slavily, za mnou přišel Bert, číšník, se kterým kecám nejvíc, a řekl mi, že mě Arlet zve, abych si s nima připil. Tak přece neurazim, že jo... Akorát jsem nechápal, proč má Bert poťouchlej výraz.

Přišel jsem ke stolu k Arlet a „holkám", pozdravil a byl jsem představen, jako jeden z nejmilejších hostů. Arlet taky vysvětlila, že neumím vlámsky. „Holky", byly to dvě ženský kolem čtyřiceti, mě sjely nepříjemně rentgenovým, ovíněným pohledem. Ta, co seděla blíž a vzhledem připomínala východoněmeckou přebornici v hodu diskem, prohodila ve vlámštině něco, po čem se oplzle zachechtala. Druhá, připomínající statnou německou vesničanku, se zatvářila, jako když je přistižena při nějaký nepravosti, a přeměřila si mě ještě jednou od hlavy k patě. Asi pro jistotu. Arlet se podívala malinko zoufale, malinko omluvně. Nejsem nějak extra stydlivej, ale úplně příjemně jsem se necejtil.

Omluvil jsem se, že vlámsky neumím, že jen trochu rozumím (abych je odradil od případných dalších nemístnejch řečí), ale že klidně můžeme mluvit anglicky. Byl jsem ujištěn (anglicky) o dvou skutečnostech: zaprvé, že když budou chtít, abych jejich vlámštině nerozuměl, rozumět nebudu (to mě teda uklidnilo), a za druhý, že jsou situace kdy netřeba slov. Druhou skutečnost diskařka pronesla zároveň s pokusem o smyslnej pohled. Na smyslnosti tomu pohledu ubíral zejména knír pod jejím nosem.
To už mi Arlet pomohla a navrhla, že si teda konečně připijeme na zdraví jejího vnoučka. Měl jsem chuť Arlet obejmout za to, že mě zachránila. Né na dlouho, jak se ukázalo...

Po přípitku se na mě zase jezinky obrátily a Arlet začala vypadat skoro nešťastně. Než se „děvčata" dostala k řeči, napadlo mě zdrhnout. Na cigáro. Rychle jsem se zeptal, jestli jim nebude vadit, když si doběhnu zapálit. „To není dobrej nápad, kouření je špatný na potenci," byl jsem informován vesničankou, taky se smyslným pohledem v očích... Odkvačil jsem.

Na vzduchu a u cigára jsem přemýšlel, jak z tý šlamastiky ven. Mimoděk jsem si vzpomněl, na bráchu, kterýho v jeho patnácti naháněla v Alpách pětatřicetiletá Holanďanka v kožený minisukni. Tehdy jsem se mu smál, teď jsem s ním zpětně soucítil.

Při mém návratu byly děvčata v živém hovoru, ale skončily a čekaly, co budu povídat já. Jediný téma, který mě napadlo jako neškodný a absolutně asexuální, byla vlámština. Tak jsem začal, jak mě mrzí, že vlámsky neumím. Že trochu rozumím, ale mluvit mi nejde, protože nedokážu vyslovovat jejich g, h a ch. Že když to vyslovím, zní to všechno stejně.

„Ale na to pozor," ozvala se vesničanka, toho času už s rozepnutým horním knoflíčkem halenky a v nebezpečným předklonu. „To může úplně změnit význam slov! Až na opačnej! Třeba takový ‚(h)chajliche (H)childa‘. Víš co to znamená?"
„No, z němčiny znám heilige, což je svatý, je to tak?"
„Přesně! Svatá Hilda. A to se dá lehce zaměnit s ‚(g)chajliche (G)childa". Chechot.

Z němčiny znám slovo „geil". A i kdybych neznal, podle výrazu těchhle dvou alkoholem rozvášněnejch dračic, bych si byl domyslel. Lehce jsem zrudnul a blekotal něco o tom, že tuším.

„To je to samý, jako v angličtině ‚horny‘, víš?" Informovala mě diskařka s pohledem upřeným na poklopec mých kalhot.

To už jsem zrudnul fest (asi jako svatá Hilda v pufu). Omluvil jsem se provinile se tvářící Arlet, že musím ještě něco dodělat do práce, a regulérně zdrhnul. Jen jsem koutkem oka zahlídnul, jak se Bert s Glenem za barem chechtaj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | pátek 11.9.2009 8:47 | karma článku: 15,59 | přečteno: 1455x
  • Další články autora

Jan Krauskopf

Kozel zahradníkem aneb "Korupce? Prostě jí odstraníme"

V naší krásné zemi víme, že u nás řádí korupce. Že korumpují všichni a všechny. Teda kromě nás, samozřejmě. A protože je korupce nešvar, se kterým je potřeba bojovat, dali jsme v minulých volbách druhý nejsilnější mandát hnutí vlastněnému člověkem, který čelil podezření z korupce při privatizaci Unipetrolu i mezinárodně. Kdo jiný by mohl vědět lépe, jak s korupcí zatočit?

13.11.2014 v 8:57 | Karma: 14,91 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Pohlavní výzkumníci a výzkumnice bijte na poplach!

„Tak nám dráhy zavádějí kupé jen pro ženy, pani Müllerová,“ chtělo by se říci slovy klasika. Ženy se nám necítí ve vlacích bezpečně, a tak vznikají vagóny vyhrazené jen pro dámy. Je to věc naprosto logická, a v zásadě hodná podpory. Proč tedy k ní psát blog? Protože krásně ukazuje absurditu pohlavních výzkumníků a výzkumnic.

6.2.2012 v 9:11 | Karma: 22,92 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Asociace profese učitelství sednout! Za 5!

Bylo jen otázkou času, kdy nějaká horda krasoduchů přijde s názorem, že je vlastně nespravedlivé, aby někdo měl jedničky, někdo dvojky a někdo propadal. Ten krásný okamžik nastal.

1.11.2011 v 9:07 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Je nám třeba nová ERA...

... Evropská Ratingová Agentura, aneb na horní palubu Titaniku zve k tanci a poslechu Evropská Unie.

14.10.2011 v 9:03 | Karma: 16,66 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Zoufalství ČSSD v přímém přenosu

O vystoupení ekonomického "experta" ČSSD v Událostech komentářích 27.7.2011 na téma daňového paušálu a stavebního spoření.

28.7.2011 v 9:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Katalánské parlamentní volby vyhráli socialisté, vláda separatistů může skončit

12. května 2024  22:50

Ve volbách do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení více než 94 procent hlasů vedou...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
... si udělejte úsudek sami :-)