Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpěvačka dala lekci odborářům

Příslovím, že z cizího krev neteče, nebo mírněji řečeno, košile je bližší než kabát, zdůvodňují odboroví předáci napříč Evropou křižácká tažení proti vládním balíčkům, jež mají  zastavit krizový vývoj a stabilizovat státní finance. Nejmarkantněji se tento trend projevuje v Řecku, kde státní dluh dosáhl 300 miliard eur a rozpočtový schodek 12,7 procenta hrubého domácího produktu. Nelíbí se jim, že vláda plánuje zmrazení platů ve veřejném sektoru, posun věku pro odchod do důchodu a zvýšení daně z pohonných hmot, alkoholu a tabáku.

To se ovšem nezamlouvá placeným „strážcům práv pracujících“, a tak během posledních týdnů dvakrát svolali své stoupence, aby zemi ochromili generální stávkou. „Řecký lid dobře ví, že fiskální situace státu je v hrozném stavu, ale ta opatření nejsou spravedlivá,“ řekl BBC šéf  odborové ústředny GSEE Jannis Panagopoulos. „Žádáme spravedlivé rozdělení zátěže tak, aby zaměstnanci a důchodci neplatili cenu za krizi, kterou nevyvolali,“ dodal. Nepřímo tak naznačil, že břímě finančních problémů země by měli solidárně nést daňoví poplatníci ze všech států Evropské unie. Pregnantně řečeno – ať si místo jeho krajanů utahují opasky jiní.

Ostatně pozadu za kolegy z Peloponéského poloostrova nezůstávají ani čeští odboroví bossové. Především ti, kteří zastupují zaměstnance na železnici a v dalších sektorech zajišťujících dopravní obslužnost. Zhruba dva týdny drželi společnost v šachu hrozbou stávky v době ranní dopravní špičky, jen kvůli tomu, aby svým „věrným“ zachovali výhodu neplatit za určité produkty stejné DPH, jako platí odvádějí ostatní občané naší země. Prý ji mají od dob rakousko-uherské monarchie a není důvod je dnes o tyto benefity připravit, volají potomci těch, kteří před dvaaosmdesáti lety, řečeno slovy klasika „bourali vesele to Rakousko zpuchřelé“.  Skutečnost, že zmatky s chystanou stávkou, jejíž termín se z pondělka přesunul na čtvrtek, připravil České dráhy minimálně o příjmy ve výši tři milionů korun, a protože podnik je dlouhodobě ztrátový, a tudíž spolufinancován z našich daní a náklady ponesou všichni občané, je jim lhostejná. Stejně jako to, že stovky a tisíce dopravních expertů mařili dva týdny čas sestavováním krizových scénářů, místo aby se věnovali produktivnější činnosti.  Proč také ne: „Vždyť z cizího krev neteče!“

Nakonec sice stávku odvolali, ale s pohrůžkou, že pokud jim Senát a prezident republiky nepůjdou na ruku stejně, jako to učinil premiér Fischer a levice s KDU-ČSL v Poslanecké sněmovně, do stávky půjdou. „Odvolat jsme ji dokázali za několik hodin, zorganizovat  ji můžeme za stejnou dobu,“ pohrozili v televizním zpravodajství. V pevné víře, že je povinnosti každého občana, aby s nimi solidarizoval a s případnými stávkokazy jim pomohl rázně zatočit!

Lekci, jak vypadá skutečná solidarita s vlastním národem, dala odborovým lídrům ze země pod bájným Olympem pětasedmdesátiletá řecká zpěvačka Nana Mouskouri, interpretka hvězdného hitu The White Rose of Athens. V dopise, který poslala toto úterý ministerstvu financí, nabídla, že důchod, jejž pobírala za poslancování v Evropském parlamentu v letech 1994 až 1999 (a nejde o nijak zanedbatelnou částku), dává zcela k dispozici státní pokladně. „Cítím  jako povinnost k vlasti,“ cituje z jejího vyjádření list Eleftherotypia,  „nezatěžovat naši státní pokladnu, dokud  nepřekonáme katastrofální hospodářskou krizi.“

Právě její počin mě inspiroval k zamyšlení: Co by se stalo, kdyby naši odborářští bossové si ze svých, a věřím nijak malých platů,  ponechali jen symbolickou částku ve výši platu průměrného železničáře, řidiče tramvají či autobusů, a zbytek použili k zaplacení DPH za zaměstnanecké bunusy. Kdyby tak učinili i jejich podřízení na nižších placených funkcích, a  rozhodně také poslanci, kteří vedle členství ve sněmovně provozují druhé zaměstnání,  nebylo by asi co řešit. Jenže… Košile je bližší než kabát a zvlášť před volbami se dá masa zmanipulovaných členů odborových svazů krásně využít k prosazovaní politických cílů. Jakých, vezmeme-li v úvahu, že někdejší „táta“ odborářů Richard Falbr zasedá od roku 1994 v Evropském parlamentě za ČSSD a jeho nástupce ve funkci šéfa odborové centrály ČMKOS Milan Štěch působí v našem Senátu za stejnou stranu, není snad třeba říkat.

Autor: Herbert Kratzer | čtvrtek 4.3.2010 0:38 | karma článku: 47,63 | přečteno: 23784x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik