Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vstanou oranžoví kádrováci?

Nikoli náhodou jsem si o uplynulém víkendu vybavil anekdotu, která kolovala v pražských intelektuálních kruzích v dobách takzvaného Chruščovova „tání“.  Jak v té době bývalo zvykem, sešli se v ní Rus a Američan, aby diskutovali o přednostech svých společenských systémů, konkrétně o tom, ve které zemi jsou více respektována lidská práva. „ V  Moskevské státní filharmonii,“ odráží Rus protivníkovu výtku o bujícím antisemitismu v SSSR, „je 41,8 procent hudebníků židovského původu! A jak je tomu u vás?“  Američan chvíli přemýšlí a pak zaraženě odvětí: „Nevím, podobnou statistiku jsme si nikdy nevedli.“

 

Pozorný čtenář už jistě tuší, kam mířím.  Vzpomínku vyvolal průběh sjezdu našich „oranžových" obhájců práv prostého člověka, přesněji fraška, v níž se zvrhlo úsilí o obsazení tabulkového postu místopředsedkyně ČSSD. Prostě jednou je ve stanovách dáno, že právo na zástupkyni mezi nejbližšími spolupracovníky „úžasného" stranického lídra Jiřího Paroubka mají i sociální demokratky, a tak ji mezi ně dosadíme, i kdyby na sůl nebylo. Hledání vhodné kandidátky zabralo čas, který delegáti mohli a také by měli věnovat diskusi o naléhavých celospolečenských problémech, a přesto skončilo fiaskem. Rozhodnutím, že tento „nelehký", ale navýsost „principiální" úkol svěří stranickým aparátčíkům.

Nepatřím k lidem, kteří slyší trávu růst, ale zmíněná epizoda mi připomíná doby totality. Tehdy totiž existovaly dokonale propracované tabulky, které určovaly, jakým způsobem bude probíhat život každého jedince sotva opustí základní školu. Už při posuzování přihlášek na střední školu, či do učení, nehrály rozhodující roli schopnosti, talent, ani píle, ale kritéria jako rodinný původ, příslušnost k národnostním menšinám, společenská angažovanost rodičů i tehdy čtrnáctiletého (!) uchazeče a v neposlední řadě i jeho chování na školních brigádách v zemědělství. Dokonce kolovaly přesné návody, jak postupovat, když o konkrétní obor neprojevil zájem příslušný procentuální počet zájemců z určité kategorie, aby posuzovatelé nemuseli neodpovědně improvizovat. Jako většina těch starších jsem to mnohokrát pocítil na vlastní kůži. Asi nejdůrazněji, když mi při semináři vysokoškolská profesorka vmetla do tváře: „Na vaše názory není nikdo zvědav. Uvědomte si, že jste byl na fakultu přijat pro svůj dělnický původ a podle toho se chovejte!"  Už proto bych nerad, aby příslušníci nastupující generace zažívali něco podobného.

Tahanice na sjezdu ČSSD kolem obsazování funkce místopředsedkyně podle mě vyslaly jasný signál, jak si oranžoví ideologové představují práci s lidskými zdroji. Důležitější pro ně je splnit směrnici, než při nedostatku vhodných kandidátek prostě post neobsazovat. Ostatně mnohé v tomto směru naznačilo, že při volbě ostatních náměstků předsedy Paroubka se hledělo na to, aby byli poměrně zastoupeni reprezentanti Čech, Prahy, jižní a severní Moravy i Slezska. Ani u nich tedy nerozhodovaly kvality a schopnosti, ale adresa trvalého bydliště. Při pohledu zvenčí by to bylo možné pojímat jako poněkud výstřední vnitrostranický folklór.

 Jenže...  Není tajemstvím, že sociální demokracie se snaží všemi prostředky získat vládní moc. A tak si každý z nás musí chtě-nechtě položit otázku: Zavede po jejím uchopení podobné výběrové praktiky do celospolečenské praxe? Přesněji, vstanou po jejím návratu do Strakovky noví kádrováci, kteří budou rozhodovat, kam až to může řadový občan dotáhnout a kdy musí podle předem daných pravidel narazit na strop svých možností uplatnění?

Autor: Herbert Kratzer | pondělí 23.3.2009 8:22 | karma článku: 33,82 | přečteno: 1675x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik