Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Oranžová fata morgána

„Nevěř sociálně demokratickému lídrovi, který má ve skříni víc než dva obleky,“ tvrdí poněkud letité, nicméně  zkušenostmi prověřené pořekadlo.  „Jeden, konfekční, v němž po večerech diskutuje se spolustraníky v hospodě u piva o politice a v neděli jde »vyvenčit« rodinu, druhý, zhotovený místním krejčím (ať i drobný živnostník ví, že je náš člověk!) pro slavnostní příležitosti – svatby, křtiny, pohřby, či účast na partajních sjezdech.“

V západoevropských zemích se v jeho duchu dodnes prověřuje věrohodnost slibů reprezentantů levicových stran, údajně  hájících zájem námezdně pracujících, v České republice podobně jako v ostatních postkomunistických státech zmizelo z povědomí. Potlesk a ovace davu sklízejí především ti, kteří slibují řídit stát podle hesla „Když už  mi exekutoři zabavili  statek, tak klidně můžu propít i stodolu“… Přesně v tomto duchu se totiž nesou předvolební sliby na překonání hospodářské krize, s nimiž usilují o přízeň voličů předáci ČSSD. Řečmi, že navzdory astronomickému deficitu státního rozpočtu svým voličům zajistí jistoty a prosperitu. To znamená nemakačenkům neustále se zvyšující sociální podporu, věčným hypochondrům zrušení ponižujících poplatků za neustálénávštěvy u lékařů i vyzvedávání mnohdy zbytečných léků, mladým manželům výhodné státní půjčky, rodičkám vyšší mateřskou. Nezapomněli ani na na seniory, jimž prý budou vyplácet takzvaný třínáctý důchod.

Kde na to chtějí vzít? Údajně vyšším zdaněním nadstandardně vydělávajících spoluobčanů, kteří se jistě budou cítit motivováni pracovat ještě usilovněji, když zjistí, že na dani z příjmu, zdravotním a sociálním pojištění zaplatí podle odhadu některých ekonomů víc než padesát procent svých hrubých příjmů. Beztak jsou to workoholici, pro něž, jak prorokovali už Marx a Lenin, je práce drogou a proč by se tedy o její plody, jichž si stejně nemohou kvůli neustálému zaneprázdnění užít,  nerozdělili s těmi, kteří ji považují za „nejnedůstojnější způsob, jak přijít k penězům“?  Druhým, ještě mocnějším zdrojem příjmů, jak zaznělo při prezentaci oranžových předvolebních slibů, budou zahraniční investoři. Ti se prý poté, až se po zavedení sociálnědemokratických protikrizových opatření nutně u nás zvýší cena pracovní síly, jistě pohrnou do české kotliny s razancí přívalových zátop. Vždyť velcí průmyslníci a finančníci jsou už svým založením altruisté a doplácet na podnikatelné aktivity z vlastní kapsy je pro ně nejvyšší rozkoší.

Myslíte, že svět takhle nefunguje, a že nás podobná rozhazovačnoswt přivede podobně jako Španělsko a zejména Řecko až na pokraj propasti státního bankrotu? Pak se podívejte na nejnovější volební spot ČSSD, pardon – na záběry z honosných křtin nedávno narozené dcerky jejího  lídra Jiřího Paroubka. Z nich jasně vyplývá, že zvítězí-li ve volbách oranžoví budovatelé šťastnějších zítřků, začne každá matka-samoživitelka nazouvat svému batoleti botičky  od Diora nebo z jiného slavného módního závodu a kupovat dupačky jen  ve značkovém butiku.  

Nebo, že bych se mýlil?

Autor: Herbert Kratzer | pondělí 25.1.2010 20:35 | karma článku: 32,81 | přečteno: 1728x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik