On nic, on muzikant…

Kdysi, v dobách zeleného  mládí, než  nekonečné debaty s vrstevníky v kavárně Slávia, jak změnit svět ukončily sovětské tanky v srpnu 1968, jsem publikoval aforismus. „Nejúspěšnější je člověk, který pozorně sleduje vývoj událostí, aby se dokázal včas přiklonit na stranu vítězství!“  Nevím proč, ale na trochu trpký bonmot jsem si vzpomněl  právě při četbě rozhovoru „hvězdného moderátora“ Václava Moravce pro deník Blesk.

Populární tvůrce nedělních debat s politiky na veřejnoprávní televizi v něm totiž údajně přiznal, že na rozdíl od většiny plnoletých obyvatel České republiky se neúčastní nadcházejících parlamentních voleb. Tedy aktu, který alespoň pro příští čtyři roky rozhodne o dalším směřování našeho státu. Rozhodnutí odůvodnil, tím, že sám chce zůstat nestranný. Dodal však, že dělá všechno pro to, aby ostatní lidé volit šli. „Je alibismus,“ cituje z jeho vyjádření internetový portál Parlamentní listy, „ nadávat politiku v hospodě. Lidé, kteří remcají a nadávají, na to nemají právo, pokud nedělají něco pro to, aby se to změnilo. Nemusejí hned vstupovat do politických stran, stačí, aby se účastnili voleb."

Sám se ale chová stejně. Není totiž jen moderátor televizních duelů politiků, který z příslovečné věže ze slonoviny s nadhledem pozoruje pachtění „těch dole“, ale také občanem České republiky. A jako takový byl se měl osobně angažovat na hlasování o složení budoucí Poslanecké sněmovny. Zvlášť v situaci, kdy opět hrozí, že volební klání může skončit patem a politologové zdůrazňují, že každý odevzdaný hlas může ovlivnit konečný výsledek.  Do toho se mu však zřejmě nechce.

Proč? Aby si „jakožto nejlepší moderátor v České republice a snad i v Evropě“ , jak ho nedávno charakterizoval pro Parlamentní listy.cz mluvčí ČT Ladislav Šticha, uchoval pel panenské nadstranickosti, nebo si prostě jen nechce pálit prsty?

Co by asi řekl, kdyby se podle jeho vzoru zachovali i další občané? Nechali si příslušném domovském městském či obecním úřadě vystavit potvrzení, že nepožádali o voličský průkaz (a tedy nevolili tajně někde v závětří) a současně od volební komise v místě trvalého bydliště fotokopii seznam voličů, aby dokázali, že se v něm nenachází jejich podpis a těmito glejty se oháněli při rozčilování nad poměry nad  napěněným půllitrem. A plným právem: vždyť oni vládnoucí garnituru nevolili, žijí podle hesla Já nic, já muzikant!, a za budoucí marasmus nenesou žádnou  odpovědnost. A nebo pouze takovou jako jejich televizní guru.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Herbert Kratzer | pondělí 24.5.2010 11:10 | karma článku: 10,61 | přečteno: 737x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46