Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klopýtání o bludný kořen

Stalo se to jistě alespoň jednou každému z nás: na výletě v neznámé krajině takříkajíc zakopl o bludný kořen a místo, aby směřoval k cíli, začal se pohybovat v začarovaném kruhu. Stručně a jasně řečeno, čím vytrvaleji a usilovněji kráčel vpravo, s železnou pravidelností se vracel do výchozího bodu zleva. Mám pocit, že do podobné pasti se po právě skončeném kongresu ODS dostávají nespokojení stoupenci „modrého opeřence“.

Na první pohled by se zdálo, že je vše v pořádku. Karty byly během třídenního jednání rozdány a hráči by s nimi tedy až do dalšího „rozdávání“ měli hrát. Jenže mnozí jsou s nimi nespokojeni, nejvíc jim vadí, že staronové vedení chce usilovat o získání tzv. středového voliče, čili, nechová se dost pravicově. Po demonstrativním odchodu otce-zakladatele z funkce čestného předsedy volají po založení nové skutečně „konzervativní strany“, která by razantně a důsledně prosazovala nejčistší pravicové ideje. Bez ohledu na demografické výzkumy, které ukazují, že „skalních“ příznivců ODS je mezi populací pouhých osm procent a největší vládní strana by tedy po přitvrzení měla zhruba stejný zisk hlasů jako KDU-ČSL nebo Zelení. Tedy daleko méně než komunisté.

Položme si na tomto místě otázku, kdo je to vlastně středový volič? Odpověď je poměrně prostá: člověk, který stojí napravo od levice! Na svět pohlíží pragmaticky a realisticky, vnímá ho nezkreslený filtrem ideologických traktátů, nepřeje si návrat k pořádkům před listopadem 1989.  Od politiků chce jediné - záruku jistoty, prosperity a jasných perspektiv pro sebe a své děti. Zdá se mi jen správné, že právě o získání této, řekl bych dominantní části populace, chce vedení ODS usilovat.  Politika důsledného lpění na „modrých kořenech“ by totiž byla jen dobrými úmysly dlážděnou cestou do pekla zapomnění. Tam, kde skončila ODA nebo Unie svobody.

Žijeme v Evropě a ať se nám to líbí, či nikoli, jsme její součástí. Koho tedy chtějí oslovit projektanti nové euroskeptické a zaručeně pravicové strany?  Středového voliče, který si už dávno zvykl, že bez pasu a okolkovaného celního prohlášení a ponižujícího prohrabávání kufrů si může jet cokoli koupit za hranice, při cestě na dovolenou využívá všech výhod občanů EU, nebo jen zapšklé lokálpatrioty, kteří dávají přednost vysedávání za pecí a zásadě „máme tu sice smrádek, ale teplíčko“?  Odpověď je jistě každému zřejmá.  

Autor: Herbert Kratzer | pondělí 8.12.2008 10:33 | karma článku: 12,08 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Vytrvalé deště převracely stromy a zvedaly hladiny řek, hlavně na Domažlicku

2. června 2024  8:52

Česko zasáhly vytrvalé deště. V třetí stupni povodňové aktivity zůstává řeka Radbuza ve Staňkově na...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11,  aktualizováno  8:44

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik