Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrozí nám pád do „skvělé osamělosti“?

Navzdory jasnému „ano“, jímž se v nedávném referendu Irové vyslovili pro pokračování evropské integrace, je osud Lisabonské smlouvy stále nejasný.  Má totiž mocného nepřítele v osobě vůdce britských konzervativců Davida Camerona, pravděpodobného vítěze parlamentních voleb, které se v zemi uskuteční na jaře příštího roku. Jak očekává, rovněž ho vynesou na post ministerského předsedy. Jeho averze proti sjednocování Evropy je celkem pochopitelná.

 

Jako budoucími premiérovi „impéria, nad nímž kdysi slunce nezapadalo" mu především vadí, že první housle v unii hrají Francie a Německo, nikoli Londýn. Nechce se prostě smířit se skutečností, že Británie přestala být velmocí prvního řádu, která významně ovlivňovala veškeré dění na naší planetě. Nezanedbatelnou roli v jeho odporu hraje také skutečnost, že prvním prezidentem sjednocené Evropy by se podle některých spekulací mohl stát jeho věčný rival, charismatický labouristický politik Tony Blair. Aby tomu zabránil, má jasný plán: po vítězství ve volbách, jak spoléhá, hodlá vypsat v zemi nové referendum o Lisabonské smlouvě a doufá, že ji většina jeho krajanů rezolutně odmítne. Současně však nechce vstoupit do historie jako jediný „hrobník" myšlenky integračních snah. Proto hledá napříč politickým spektrem možné spojence z řad euroskeptiků, kteří by mu sekundovali.  Pod jeho patronátem vzniklo okamžitě po volbách do europarlamentu seskupení Evropská konzervativní a reformní skupina, do níž přestoupili vedle britských Toryů také reprezentanti ODS, polské strany Právo a Spravedlivost bratří Kaczyńských a také, jak zdůrazňuje německý Der Spiegel, zástupci různých seskupení především z východní Evropy, která „zastávají nacionalistické, antisemitské a homofobní postoje".  Tím však protilisabonské aktivity Davida Camerona zdaleka nekončí.  Důkazem je nedávná výzva českému prezidentovi Václavu Klausovi, aby se svým podpisem pod ratifikační listiny počkal na dobu po britských volbách.

Cameronova taktika zdržování procesu evropské integrace vychází z tradiční toryovské zahraničně politické teze Splendid isolation, charakterizované zdrženlivostí vůči uzavírání nejrůznějších aliancí a zajišťující Londýnu v dobách, kdy ostrovní impérium bylo největší koloniální mocností, roli jakéhosi „smírčího soudce" či „jazýčku na vahách" při řešení evropských i mezinárodních problémů. Současný vůdce konzervativců dobře ví, že proces sjednocování Evropy podobné postavení už Britanii nikdy nevrátí, učiní ji jen rovným mezi rovnými. Je přesvědčen, že prestiž země ve světě by spíš posílilo utužení atlantického (čti britsko-amerického) spojenectví.

Co však z „nadstardantních" vztahů Británie s USA budou mít Cameronovi přitakávači na kontinentě, konkrétně v České republice? Bojím se, že nic. Pro zbytek Evropské unie se stanou nespolehlivými a nedůvěryhodnými partnery. Se všemi z toho vyplývajícími důsledky.  Nerad bych slyšel takříkajíc trávu růst, ale myslím, že první náznaky změny postojů většiny států sedmadvacítky vůči ČR se již objevují. V kontextu prohlášení z bruselské centrály EU i politické reprezentace členských zemí, že není vhodné v této chvíli vyvíjet nátlak na Václava Klause a vyzývají k respektování českého ústavního procesu. Jinými slovy řečeno - zaleží jen na nás, zda chceme nadále kráčet po společné cestě s ostatními evropskými národy, nebo se izolovat v propasti skvělé osamělosti. A ta je pro suverenitu státu naší velikosti vždy nebezpečná, jak byl nucen připustit i předseda ODS Mirek Topolánek.  Stejně jako Václav Klaus si sice myslí, že Lisabonská smlouva skýtá pro malé země určitá rizika, ale „ohrožení z Ruska poté, co Spojené státy odstoupily od výstavby součásti štítu protiraketové obrany v Česku, je mnohem větší", neopomněl zdůraznit.

Autor: Herbert Kratzer | úterý 6.10.2009 13:55 | karma článku: 10,71 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik