Co je dobré pro ODS, aneb kdo nejde s námi…

Před více než půlstoletím, v době největší ekonomické síly automobilového průmyslu, údajně pronesl tehdejší šéf amerického koncernu GM Charles Wilson, že co je dobré pro General  Motors, musí nutně být dobré i pro Spojené státy. Zdá se, že jeho výrokem se v době poklesu vlastní důvěryhodnosti mezi veřejností rozhodlo řídit vedení naší Občanské demokratické strany a zejména její pražské organizace.

Nasvědčuje tomu alespoň způsob, jak se ódeeska, která se pokládá za garanta „skutečné“ demokracie v české kotlině, rozhodla nerespektovat výsledky komunálních voleb v metropoli a spolu se sociálními demokraty vyšachovala ze hry o pražský magistrát vítěznou TOP 09. Nemám v úmyslu se zabývat schůzkou, již volební lídr pražské ODS, gynekolog MUDr. Svoboda, svolal do své pracovny ve Fakultní nemocnici na Vinohradech a na níž se pod rouškou noci plížili páni lokální politici z jeho tábora i ČSSD (zřejmě pod záminkou, že nutně potřebují ošetřit), aby nad kartonky pozdní večeře z čínského fastfoodu zpečetili spojenectví. To je spíš téma pro humoristu formátu Jaroslava Haška.

O poměrech na naší politické scéně totiž víc vypovídá, jak iniciátoři nutnost svolat podobné zákulisní a zcela netransparentní jednání odůvodnili. Budoucí primátor Bohumil Svoboda, jenž bezprostředně po volbách vzletně označil jedničku na kandidátce TOP 09 Zdeňka Tůmu za „člověka, s nímž by byl ochoten jít krást koně“, během povolebního vyjednávání změnil názor. Topka podle něj prý nemá jasně určený program a jako partner není spolehlivá a to by znamenalo, že by s takovým subjektem měla pražská ODS v budoucnosti obrovské starosti. Zřejmě proto, že Zdeněk Tůma a jeho spolustraníci byli rozhodnuti dělat jinou politiku než „krást koně“ či přesněji – pokračovat v zaběhaných praktikách, které dosud na pražské radnici vládnou.

Ještě pregnantněji obhajoval nutnost koalice s „oranžovými“ šéf pražské ODS Boris Šťastný. Na kritiku postupu „modrých“ z úst představitelů TOP 09 odpověděl: „…jak se vůbec opovažujete kritizovat stranu, co je tu 20 let?"

Myslím, že právě citovaná slova vystihují uvažování současných předáků ODS a jsou podnětem k zamyšlení nejen pro poražené v jednání o budoucí obsazení pražského magistrátu, ale také pro širokou veřejnost, jíž není budoucnost naší země lhostejná. Vyvolává totiž řadu otázek: Považuje se ODS za nedotknutelnou a žije v přesvědčení, že vše co činí, dělá skutečně pro blaho všech občanů? Chce posun pravicově smýšlejících občanů směrem k TOP 09, který jasně naznačily výsledky květnových parlamentních voleb i debakl v říjnových senátních volbách, kompenzovat uplatňováním gottwaldovského Kdo nejde s námi, jde proti nám?

Ledasco tomu nasvědčuje. Třeba chystané zavedení věrnostních benefitů pro členy Strany modrého ptáka, o němž informoval server Aktuálně.cz téměř současně se zprávou o vzniku koalice ODS/ČSSD na pražském magistrátu. Ze zveřejněného textu vyplývá, že od Nového roku budou mít vlastníci modré partajní knížky levnější telefonování s T-mobilem, služby České pojišťovny a výhledově i bankovní operace v zatím nejmenovaném finančním domě, možnost slev v cestovních kancelářích a také u prodejců elektroniky, oblečení a kosmetiky. "Chceme odměnit naše členy za věrnost, chceme být pro ně více atraktivní," odůvodňuje tento krok hlavní manažer ODS Jan Kočí. Přesný výčet výhod bude zainteresovaným k dispozici na zabezpečených internetových stránkách, na něž řadový smrtelník nebude mít přístup.

Ale neremcejme! Vždyť, jak již bylo v úvodu naznačeno, co je dobré pro General Motors (čti: ODS), musí být nutně dobré i pro řadového občana. A má prostý smrtelník bez ohledu na věk, pohlaví a životní zkušenosti vůbec právo kritizovat stranu, která, řečeno s Borisem Šťastným, tu existuje už dvacet let?

 

Autor: Herbert Kratzer | středa 17.11.2010 9:22 | karma článku: 13,37 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46