7 největší bankrot v historii USA, zřejmě nikoho nezajímá

41,1 miliard dolarů se přes noc vypařilo z ekonomiky, pravda koho by taková drobnost vzrušovala. Ano, Lehman Brothers, se sekyrou ve výši 691 miliard dolarů to není. Blíží se to však k události na pátém místě, která byla považována za tragédii roku 2002. Enron, ten je v amerických bankrotech „jen“ na pátém místě, se skromným obnosem 65,5 miliard dolarů.

foxbusiness.com

MF Global, které se poroučelo 31.10.2011, je zatím asi považováno za příliš bezvýznamnou událost. Našel jsem pár zmínek v ekonomických rubrikách, ale moc se o tom v Česku nemluví. Naopak se pořád jen žvaní o tom, jak ta EU dělá všecko špatně a jak by bylo nejlépe, kdyby to euro zkrachovalo. Celá ta debata je totálně zpolitizovaná a zcela z ní vypadá ekonomická realita. Kdepak, tohle nikdo v Česku slyšet nechce.

Dokonce jsem si přečetl sebevědomý článek o tom, jaká je paráda, že Česko má zvýšenej rating. Už se tam moc nedodává, proč asi investoři mají Česko rádi a především....se moc nemluví o tom, že to bývají také lásky „na jednu až dvě noci“. Tedy, že sice ano, rádi do Česka investují, ale také jakmile se něco na trhu stane zajímavějšího, přesunou investice jinam a ty pošlou české tituly dolů, stejně jako nahoru.
Česká ekonomika je brutálně závislá na exportu do EU. Pokud se tedy podělá Euro, investoři opustí korunu a české dluhopisy, stejně rychle jako se na ně slétli. Trh je nyní extrémně citlivý. Začíná vznikat velká panika, která se bude dál stupňovat, pokud dojde dalšímu stupňování řecké krize.
Problém totiž není Řecko. Problém je v tom, co ten řecký problém dělá.
A to jsou – STÁTNÍ DLUHOPISY. Pokud to někomu stále nedochází, rozdíl mezi akcií a dluhopisem je v tom, že akcie je riziková investice = podnik nevydělal a nebude vyplácet dividendy, nebo se akcie propadla, přijdete o vše. (riziko s nímž jste do toho šli). Dluhopis, naproti tomu je = bezpečná investice. Tedy teprve pokud by dlužník zkrachoval, nedostanete nic. Jenže stát, respektive centrální banka je takzvaný půjčovatel poslední instance. Nebo-li, pokud se vše podělá, stát je ten poslední kdo může ekonomice půjčit. Dluhopisy států jsou obecně považovány za nejbezpečnější investice. (díky tomu jsou v nich uloženy věci je důchodové spoření, peníze pojišťoven, bankovní rezervy....a další lahůdky, co vyplavou na povrch, když euro krachne,) Zkrachuje-li zítra váš penzijní fond, nebo stavební spořitelna, tak se nedivte, nebude sám...
Pokud tedy nějaký stát zkrachuje, okamžitě všechny dluhopisy podobného druhu budou mít problém. Jelikož další na řadě po Řecku jsou Portugalsko, Irsko, Itálie a Španělsko je zřejmé, ty posledně dvě jmenované už EU nebude schopno zachránit díky velikosti. Pokud se navíc přenáší podezření i na Francii, je to malér největšího kalibru.
MF Global je jen "demo verzí", toho co bude následovat v mnohem větším, pokud se situaci kolem Řecka nepodaří uklidnit a znovu nastolit důvěru investorů ve státní dluhopisy. Za situace, která zřejmě svět čeká, je naprosto lhostejno, zda je Česko členem EU, nebo Klubu zahrádkářů v Kersku. V obojím případě bude Česko, stejně jako jakákoliv země na světě zasažena. Koneckonců MF Global byla americká firma s 2 870 lidmi v 70 zemích. Měla za sebou 200 letou historii a její zakladatel byl původně londýnským obchodníkem s cukrem. Přesto, ač byla firma jakkoliv stará, sázka na evropské dluhopisy byla smrtící.
A trh tohle ví...

zdroj: thereformedbroker.com

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Krám | středa 2.11.2011 10:00 | karma článku: 18,02 | přečteno: 1653x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11