Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

Ten pocit byl tak trošku divnej. Jelikož nebyl racionální, byl spíš jaksi iracionální, protože jakoby ti něco říkalo – co když to takhle nemá bejt? A tak sedíte v nějakým hotelu v Antverpách a žijete život své vizitky. A pak vám to dojde. „Kurva, já nejsem svá vizitka!“

Ano, nejsem, protože odmítám být. A tak jako kdysi za rebelských časů jsem si pustil Sepulturu, Refuse / Resist teď to bylo podobný. Já nejsem svá vizitka, tohle přece nejsem já. Ano, jsem tu sedím tu na posteli a přemýšlím o tom, o čem vlastně? A najednou vám to dojde. Celou tu dobu vlastně myslíte nikoliv na sebe, ale na to, co pro vás znamená vaše země. Je to šílený dilema, protože je strašně jednoduchý opustit a zapomenout. Teda asi pro někoho, mě furt z nějakýho důvodu nedalo se zajímat o to, co se doma děje.

Doma, kde je vlastně doma? Tahle divná otázka vám totiž vyvstane, když sedíte v tom hotelu na pokoji a víte, že zas tady jen přespíte a ráno se oblíknete do obleku a budete se tvářit jako svoje vizitka. Budete kokrektní pán, co neříká do prdele, protože se to nehodí. Přestože nenosíte dávno kravatu, nějak si nemůžete zvyknout, ale vlastně na co? Možná na ten převoranej život, kdy vidíte rodiče a kamarády jednou za několik měsíců a časem umíte pomalu líp holandsky, než česky.

Ale co s tím, čtete ty divný zrcadla do Česka jako jsou tyhle blogy, kdy prostě neustále někdo na něco nadává a stěžuje si. Nejdřív máte tendenci poučovat, říkat lidem, jak věci jsou jinde a proč. Jenže, pak vám čím dál častěji dochází, že určitý zkušenosti jsou nepřenosný. Jenže, čím dál víc to všechno hemžení a mumraj pozorujete, říkáte si...

Sakra, copak s tím nejde nic udělat? A tak původně vedete spoustu rozhovorů, které nikam nevedou. Pak se seberete a cestujete do úmoru po celý tý úžasný Anglii, vidíte super věci, velký lodě, malý lodě, moře, letadla, krásný auta...prostě všecko, co vlastně jakoby je sen mnoha lidí. Vy tam přijedete, mrknete a i když vás to baví a nasázíte kvůli tomu na Instagram sérii docela fajn fotek. Je to taková berlička. Kdy vám, poněkud nepříjemně dochází, že...

Ani nevíte, co to vlastně je. Nedávno jsem o tom měl rozpravu se svojí ségrou. A říkám ji, hele já fakt nevím co to je, ale někdy prostě mám takovej pocit, že něco musím udělat. Něco jako kdyby mě něco vedlo. Asi je to Bůh, jenže já nechodím do kostele takže ten vztah s tím Bohem nějak neprožívám, jako ti standardně věřící. U mě to je spíš v těch okamžicích, kdy mě docházej souvislosti – takový ty divný chvíle, kdy jdeš dělat něco bláznivýho. Třeba pochoduješ po polích se sluchátkama na uších a řveš s Trentem Reznorem přesně tak jak to do tý hudby sedí. A třeba prostě tě napadaj jiný věci jako projít nějakým polem co je strniště. Pamatuju si, jak jsem si od něj podrápal nohy, ale jakobych měl pocit, že tím polem projít musím.

A tak to mám občas tak, třeba nedávno jdu do práce. A já prostě vím, že řeknu něco, co říct nemám. Poslouchali jste někdy The Wall? No já už tolikrát, že ji znám nazpaměť. Jenže to nebrání tomu, abych ji neobjevoval znovu a znovu. A tak se mě třeba stává, že jdu po Londýně a najednou zaslechnu známý akordy a nějakej týpek se na kytaru v metru snaží vyluzovat „Another Brick in the Wall“. Tenhle song je vůbec divnej, pamatuju si, jak bylo krátce po Revoluci a já byl mladej cápek, co vlastně nevěděl co s životem a tak jsem hledal odpovědi v muzice.

A tenkrát mi ségra nahrála The Wall, vlastně je to moc nechápal a viděl jsem tu show z Berlína. A tak jsem měl zafixovaný Rogera Waterse, kterej tam někde stojí a na kytaru vyluzuje neuvěřilně silný akordy. A teďzas du po Londýně a něco mi říká, dneska to udělám a nemůžu jinak. A tak zas zažiju ten pocit, kdy zas předemnou někdo sedí a snaží se mě ohromit obříma částkama peněz. Hm, ale já se neubráním a řeknu co si myslím.

Nevím jestli to dělám pro nějakou divnou vyšší pravdu, nebo co to je. Udělám to. Pak se brouzdám po Regents Parku čučím na Labutě na iPad si nahraju jak se hejbou větve stromu co je až kýčovitě zelenej ve větru. Zasměju se při vzpomínce, jak jsem jako mladistvý šílenec mě pocit, že chci svět rozložit na vektory a pomocí matematických vzorců z teorie chaosu odhalit jeho zdrojovej kod. Teď zas koukám na ten strom, co se hejbe a snažím si představit algoritmus tohohle.

Usměju se a pak mi Bob Dylan začne hrát, „How many roads must a man walk down, Before you call him a man? Yes, n how many seas must a white dove sail Before she sleeps in the sand? Yes, n how many times must the cannon balls fly Before theyre forever banned? The answer, my friend, is blowin in the wind, The answer is blowin in the wind.“ No jo a o tom to je, pomyslím si. Já vlastně taky nevím kolik ještě roads I must walk down. Usměju se, kouknu na strom na slunce, co dělá takovej ten kýčovej stín na trávě. A pomyslím si jen, 42. Ano, 42 anebo cokoliv jinýho. Bob Dylan, nebo třeba ty Pink Floydi co mě hráli do ucha Animals, když jsem ležel na pláži v Brightonu. Nevím, prostě tak to je.

A podobně jako tenhle blog pochopí jen ten, kdo ví o čem píšu, podobně to mám i s tím zbytkem příběhu. Já nevím co bude dál, ale někdy prostě máte tendenci udělat něco nerozumnýho. A tak já to dělám, často. Jelikož, jak tady říkal tenhle pán....

===

Věnováno mé rodině, však oni vědí proč. :)

Autor: Jiří Krám | středa 22.5.2013 10:00 | karma článku: 15,20 | přečteno: 1021x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2807x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura

Jiří Krám

Teorie nepravděpodobnosti a její aplikace

Člověk má neustále tendenci něco předvídat. Vytvářet scénáře věcí, které se musí stát, protože se tak staly v minulosti. Pokud by však svět fungoval na principu předvídatelnosti, byl by průběh věcí cyklický a v dějinách by se opakovaly stejné průběhy událostí. Tak tomu však není. Pokud se obeznámíte s dějinami, zjístíte, že nefungují předvídatelně a už vůbec ne jako cyklus. Podíváte-li se na předvídatelnost z předchozích jevů na historii, zjístíte, že jako cyklus to nefunguje. Dějiny totiž fungují jako extrémy událostí, které nejsou předvídatelné. Dějinný konstrukt zahrnuje mnohem větší množinu proměnných, která nelze jednoduše odhadnout.

15.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1947x | Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1676x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy