Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen... 

S/Ldr. J AMBRUS, P/O J BARTOS, P/O V BERGMAN, Sgt. F A BERNARD, Sgt. V BREJCHA, P/O F BURDA, Sgt. F CHABERA, P/O E CIZEK, Sgt. V E CUKR, P/O F DOLEZAL, P/O J DUDA, Sgt. A DVORAK, Sgt. J DYGRYN, P/O F FAJTL, P/O E FECHTNER, P/O S FEJFAR, Sgt. V FOGLAR, P/O E A FOIT, Sgt. J FRANTISEK, Sgt. B FURST, P/O V GOTH, P/O J J HANUS, Sgt. O HANZLICEK, S/Ldr. A HESS, P/O J HIMR, Sgt. J HLAVAC, P/O A HLOBIL, Sgt. V HORSKY, P/O F HRADIL, Sgt. O HRUBY, Sgt. J HUBACEK, P/O J E HYBLER, P/O S JANOUCH, P/O J A JASKE, Sgt. V JICHA, F/Sgt. M JIROUDEK, F/Sgt. J KANIA, Sgt. J KAUCKY, Sgt. J KEPRT, Sgt. O KESTLER, F/Sgt. J KOMINEK, Sgt. M KOPECKY, Sgt. J KOPRIVA, Sgt. K KORBER, P/O F KORDULA, Sgt. J KOUKAL, Sgt. B KRATKORUKY, P/O M KREDBA, Sgt. J V KUCERA, Sgt. J KUCERA, Sgt. O KUCERA, Sgt. K M KUTTELWASCHER, P/O J MACHACEK, F/Lt. J M MALY, Sgt. M J MANSFELD, Sgt. F MAREK, P/O K MRAZEK, Sgt. O PAVLU, Sgt. J PIPA, Sgt. S PLZAK, Sgt. E M PRCHAL, Sgt. J PRIHODA, Sgt. R PTACEK, Sgt. R PUDA, Sgt. J RECHKA, P/O R B ROHACEK, F/Lt. F RYPL, Sgt. K SEDA, Sgt. J SIKA, Sgt. V SLOUF, Sgt. J STEFAN, Sgt. J STEHLIK, P/O J STERBACEK, F/Sgt. J STRIHAVKA, Sgt. J TRUHLAR, P/O A VASATKO, P/O A VELEBNOVSKY, P/O V VESELY, Sgt. F VINDIS, Sgt. J VOPALECKY,P/O A VRANA, P/O T VYBIRAL, P/O K J VYKOUKAL, P/O F WEBER, P/O V ZAORAL, Sgt. A ZAVORAL, Sgt. R ZIMA, P/O S ZIMPRICH.

Tohle jsou jména 88 Čechoslováků, co bojovali za obnovu. Ale čeho vlastně? Jaký asi byl pocit těch pánů, kteří pokud to vůbec přežili pak byli komunisty posláni do uranových dolů, nebo do vězení? Nevím, ale je jasné, že ten vývoj, který nastal po roce 1948 asi většina z nich nečekala, stejně jako všichni ti spící na nebesích, asi netuší, že jejich jméno je dnes vyryté v centru Londýna společně se znaky jejich perutí. A dnes, tak jako u těch válečných memoriálů z První světové války, vlastně ta jména už moc lidí procházejících okolo nezná.

A tak, většina lidí jen anonymně projde. Možná si všimne té plastické scény připomínající Bitvu o Británi a legendárního výroku Winstona Churchilla – „Never was so much owed by so many to so few“. Ano, projde okolo, ale ten kdo se zastaví může vidět nápis CZECHOSLOVAKIA a pod ním ta jména vypsaná nahoře. Po stranách máte znaky perutí RAF. Jsou velké jako ruka, takže si na ně můžete sáhnout – nevím jestli jsem to dělal pro štěstí, nebo pro hrdost. Prostě jsem si jen něco uvědomil...

Ti pánové prostě sedali do létajících strojů z dřeva a kovu, které neměli žádné vystřelovací sedačky, nebo moderní záchranné prvky. Sedali do strojů, které byly odstřelovány jinými a sami pak pálili po nich s cílem zničit hrozbu, kterou jiný létající stroj představoval. Nebyla to spravedlivá válka, byla to jen válka. A v ní umírali lidé na všech stranách. Ti naši byli, ale jakýsi paradox. Letci neexistující země, kterou Hitler vymazal z povrchu země, ale ne ze srdcí. Země, která se měla z krátkého snu o svobodě probudit do reality jakési prapodivné hry, kdy kladní hrdinové byly perzekuování a lumpové prosperovali.

Možná tohle je celá ta příčina, že v Česku chybí víra v budoucnost, jelikož hrdost je především věcí minulosti. Dnes se ta hrdost projevuje jen někde při fotbale a kdysi hrdé České letectvo a jeho průmysl jsou jen stínem své předchozí slávy. Opravdu celá sága, „o vzduchu, jež je naše moře“, skončí tak, že naše slavné továrny jsou buď vytunelované a zničené, případně přežívají nad krachem, nebo vyrábějí díly pro cizí výrobce. Kde jsou Avia, Aero, Letov jejímž produktům se obvidoval celý svět?

Opravdu bude posledním, co po českém letectvu zbude několik zakonzervovaných Alek vyřazených z úsporných důvodů? We fight to rebuild. Měli napsáno pánové z 310 perutě na svém znaku. Jenže, co se vlastně stalo? Kde je roku 2013 slavný český průmysl, vše co dělalo Československo tak unikátní? Nevím. Někde se v historii zaseklo cosi, co zničilo kreativitu českých lidí a národní hrdost.

Ano, národní hrdost fakt není pobíhat s vlajkou při hokejovém utkání. Je to hrdost něco dokázat, být významní ve světě. Tohle se dnes z Česka vytratilo. Někdy to skoro až vypadá, že jediné, co mnohé zajímá jsou negativní zprávy a politika. Co když, ale tohle není cesta? Neuměli bychom znovu obnovit tu slávu, za níž ti pánové napsaní na londýnském pomníku bojovali? Přeci, Československo před válkou bylo tak úspěšné a moderní, že se na ně i Němci dívali se závistí. Kde je to teď? Kam se vytratila schopnost tvořit? Pojďme ji vrátit!

Tahle země přece není jen levná montovna! Jestřáb se přeci vran nebojí! Anebo ano?

Autor: Jiří Krám | pátek 24.5.2013 10:00 | karma článku: 24,16 | přečteno: 1209x
  • Další články autora

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura

Jiří Krám

Teorie nepravděpodobnosti a její aplikace

Člověk má neustále tendenci něco předvídat. Vytvářet scénáře věcí, které se musí stát, protože se tak staly v minulosti. Pokud by však svět fungoval na principu předvídatelnosti, byl by průběh věcí cyklický a v dějinách by se opakovaly stejné průběhy událostí. Tak tomu však není. Pokud se obeznámíte s dějinami, zjístíte, že nefungují předvídatelně a už vůbec ne jako cyklus. Podíváte-li se na předvídatelnost z předchozích jevů na historii, zjístíte, že jako cyklus to nefunguje. Dějiny totiž fungují jako extrémy událostí, které nejsou předvídatelné. Dějinný konstrukt zahrnuje mnohem větší množinu proměnných, která nelze jednoduše odhadnout.

15.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1946x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy