[ProtiAlt] Extrémismus aneb ztráta svobody

Článek je součástí seriálu blogů občanského sdružení ProtiAlt tento týden na téma "Svoboda". Extrémismus je po Evropě v době krize na vzestupu. Objevují se dokonce velmi nebezpečné skupiny. Na místě je otázka, zda jsem opravdu tak nepoučitelní a zda jsme ochotni opět své životy vložit do rukou diktátorů. 

Krize zasáhla celý západní svět. Po době prosperity přišla doba stagnace a problémů, které nikdo samozřejmě nečekal. Všichni si zvykli na očekávání lepších zítřků a nikoho snad už ani nenapadlo, že by také nemuselo být pořád tak dobře. V těchto dobách, kdy je lidem hůř, se velmi dobře daří extrémistům a ideologiím. 

 

V roce 1929 se naplno promítla Velká hospodářská krize do společnosti a země v ekonomickém rozkladu se tehdy začaly přiklánět k ideologiím a slibům rychlého řešení a následného zlepšení situace. Tak v Německu za potlesku velké části obyvatelstva nastoupil k moci Adolf Hitler. Tehdy, stejně jako dnes, se diskutovala možnost fungování jak kapitalismu tak i demokracie. Převládalo přesvědčení, že tyto dvě struktury již nejsou funkční a bylo by dobré je nahradit komunismem a nebo nacismem. Což se také stalo a všichni víme, jak to dopadlo. Život se nezlepšil a pro 60 milionů lidí také skončil. Stala se nejhorší zvěrstva v dějinách lidstva a vše to začalo příklonem lidí k extrémním řešením. 

V této době byl k moci také vynesen Josif Vissarionovič Stalin. Historici odhadují, že jeho vláda měla za následek více mrtvých občanů SSSR, než kolik zapříčinila 2. světová válka. 

V těchto dvou případech je jasně vidět, že extrémismus pomáhá k moci lidem, kteří následně zapříčiní daleko více hrůz a zvěrstev. Dnešní situace je v mnohém podobná. Lidé se bojí a nevědí, co bude a proto se také přiklání k odevzdání své svobody za cenu možného zlepšení vlastní situace. Nejzářnějším příkladem v tomto ohledu je Řecko, kde se prvních úspěchů dostalo straně Zlatý úsvit. Ten se mimo jiné prezentuje nenávistí k přistěhovalcům a v plánu má mimo jiné zaminování řeckých hranic. V Maďarsku se zase blýská na horší časy homosexuálům, protože úspěšná krajně pravicová strana Jobbik má za cíl udělat tomuto "deviantnímu" chování přítrž. Mimo homosexuály se také výrazně zaměřuje svými antisemitskými tendencemi na židy. 

U nás jsou obdobou těchto extrémních řešení především DSSS a KSČM, DSSS svaluje vinu za krizi na menšiny a KSČM (spolu s ČSSD) nabízí rychlé řešení, které ovšem bude znamenat ztrátu vlastní odpovědnosti a svobody. Navíc už všichni viděli, jak takový komunistický režim končí. Zastrašování, vězení, vraždy a nebo gulagy. 

Svoboda není něco, co si můžeme dovolit obětovat. Je to univerzální hodnota, která nám zajišťuje stabilitu a ochranu. Pokud se svoboda obětuje na oltář ideologie, stávají se hrozné věci. První náznaky už máme před sebou a měly by nás varovat. Z extrémismu nezvejde nic dobrého a může nás stát daleko víc, než si kdykoliv dnes dokáže představit.

Článek je řazen do tématického týdne "Svoboda" občanského sdružení ProtiAlt.

Web sdružení ProtiALT

Facebook ProtiAlt

Zdroj: Foto lidovky.cz

Autor: Adam Kracík | pondělí 18.6.2012 16:37 | karma článku: 16,51 | přečteno: 1128x
  • Další články autora

Adam Kracík

Malý konec

18.5.2016 v 21:40 | Karma: 9,40

Adam Kracík

Špatnej den

10.5.2016 v 22:22 | Karma: 6,78

Adam Kracík

Jak Češi slaví smrt

19.4.2016 v 13:15 | Karma: 18,15

Adam Kracík

Hlavně prázdný

7.3.2016 v 0:17 | Karma: 6,51

Adam Kracík

Anežka

9.2.2016 v 21:10 | Karma: 16,64