Hlasy proti Paroubkovi (Vodňanský a Kodet)

Občanská iniciativa "Volíme proti Paroubkovi" pořádala v úterý 25. května demonstraci na trase Staroměstské náměstí->Lidový dům. Zúčastnilo se jí přibližně 150-200 lidí, kteří přišli vyjádřit pokojně svůj názor. Pan Rath by je jistě nazval fašisty, protože nesouhlasí s politikou ČSSD. Před Lidovým domem ovšem nevyšel ani jeden sociální demokrat ven.

Akce proběhla nad míru úspěšně. Ačkoliv by jistě mohlo mnoho lidí říct, že 150 lidí je vlastně malý počet. Nejspíš by neměl pravdu z toho důvodu, že takto prostě věci nefungují. Nic není najednou a tato demonstrace byla hlavně další kapkou do kalichu nespokojenosti s Jiřím Paroubkem. Jinak totiž veřejnost nemůže z politiky člověka, jako je Jiří Paroubek, dostat. 

Co ovšem bylo další a nejspíš i větší pomyslnou kapkou, byla návštěva a podpora dvou významných osobností našeho státu. Akci totiž podpořili Jan Vodňanský a Kristián Kodet. Mezi umělci a politiky je totiž naprosto zásadní rozdíl, který nesmí být přehlédnut.

Jan Vodňanský se věnoval v době komunistické totality hlavně tvorbě pro děti (mimo jiné autor písně Jak mi dupou králíci ). Po podpisu charty 77 mu ovšem byla práce výrazně ztížena a pan Vodňanský tím upřednostnil své přesvědčení před tím, co ho baví. Nebyla v tom ovšem hra o peníze, moc a nebo postavení. Bylo v tom pouze nefalšované přesvědčení, že dělá něco správného a takových lidí je dobré si vážit. Jejich hlas tím totiž získává morální hodnotu. Pak je na místě otázka, proč byl na demonstraci právě proti Jiřímu Paroubkovi.

Kristián Kodet je akademickým malířem, který už v 16 letech odešel do Bruselu, kde studoval. Roku 1979 odešel po druhé do USA a v roce 1990 se opět vrací do České republiky. Web krásnápaní napsal :" Stal se světově uznávaným umělcem kupodivu hlavně díky tomu, že nepřestal být umělcem českým." (www.krasnapani.cz/). Přestože Kristián Kodet mohl zůstat v prosperující Americe, kde měl úspěch, tak se vrátil do Čech a v den demonstrace byl na místě a podpořil demonstranty.

Lidé jako Vodňanský a Kodet neupřednostňují svůj vlastní prospěch před ideály a láskou k vlasti. Ve společnosti existuje názorová pluralita a ta by měla mít své vyústění v rozumnou diskuzi. Mnohdy místo diskuze přichází nadávky a spory. Přesto by se v jistých ohledech mělo ustoupit od politického přesvědčení a podívat se na lidi jako jsou Vodňanský a Kodet a zamyslet se, proč to vlastně dělají, když z toho pro sebe nemají žádný konkrétní zisk.

 

 

 

 

Další fotky z demonstrace najdete na stránkách občanské iniciativy "Volíme proti Paroubkovi"

Autor: Adam Kracík | čtvrtek 27.5.2010 11:13 | karma článku: 27,67 | přečteno: 1714x
  • Další články autora

Adam Kracík

Malý konec

18.5.2016 v 21:40 | Karma: 9,40

Adam Kracík

Špatnej den

10.5.2016 v 22:22 | Karma: 6,78

Adam Kracík

Jak Češi slaví smrt

19.4.2016 v 13:15 | Karma: 18,15

Adam Kracík

Hlavně prázdný

7.3.2016 v 0:17 | Karma: 6,51

Adam Kracík

Anežka

9.2.2016 v 21:10 | Karma: 16,64