Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

3 důvody, proč by měl fotbal zemřít.

Ačkoliv jsem fanouškem fotbalu jako sportu, musím smutně konstatovat, že poslední dobou mi přináší daleko více vzteku, rozčarování a rezignace.

Fotbal, nejúspěšnější a nejoblíbenější hra na světě, je dnes komedií. Černou komedií. Lidé, kteří se pravidelně koukají na zápasy jak z české ligy, ale hlavně třeba z ligy mistrů jistě musí cítit určité rozčarování z toho, co se na nynější fotbalové scéně děje. Proto zde dávám tři důvody, proč by měl fotbal tak, jak dnes vypadá zemřít a obrodit se v nový, modernější a čístější sport.

1) Korupce

Už od nejnižších úrovní fotbalu vám každý, kdo se těchto soutěží účastní, potvrdí, že korupce funguje i zde. Už tolikrát jsem slyšel historky o tom, jak se před zápasem dá rozhodčímu pětistovka, ať píská pro jeden tým. A vysvětlení rozhodčího? Proč by to nevzal, když to má vlastně skoro za nic. Korupce se tedy rozvíjí už pomalu od žáčků. Problém je, že tahle korupce se pak rozrůstá až do nejvyšších pater fotbalové pyramidy. V letošní lize mistrů postupovala ze základní skupiny na úkor Ajaxu Lyon. Tato situace byla nanejvýš podezřelá. Ajax měl před posledními zápasy skóre 6:3 a 8 bodů. Lyon měl v té době pouze 5 bodů a skóre 2:6. Ajax měl postup v podstatě jistý. Jenže, co se nestalo. V zápase Ajax- Real Madrid nebyly Ajaxu uznány dva regulerní góly, což většinu hráčů jistě položí a ještě proti soupeři kalibru Realu a Ajax pouze prohrál 0:3. V tu chvíli by měl Ajax stále pohodlně postoupit, protože i kdyby Lyon vyhrál, tak musel vyhrát minimálně o pět gólů. Lyon v přechozích pěti zápasech vstřelil pouze 2 góly, takže to, co přišlo, bylo velkým překvapením. Lyon zázračně začal hrát, i když lépe řečeno je, že Dynamo přestalo zázračně hrát a Lyon najednou vyhrál 7:1. To je 3,5 krát tolik gólů jako z předchozích zápasů. Každý, kdo si tady dá dvě a dvě dohromady může s klidným svědomím říci, že se zde jednalo o velmi kvalitně promyšlené korupční dílo, na kterém participovalo více figur včetně celého týmu z Chorvatska a rozhodčích pískajících v Amesterdamu.

2) Vedení fotbalu

Fifa v čele se Seppem Blatterem se na takové jednání dlouhodobě dívá a velmi dobře jej kryje, utajuje a když si toho náhodou někdo všimne, tak sice vytvoří komisi na řešení nějakého podezření z korupce, která následně zjistí, že se nic nestalo. Není to v tom, že by zde byla korupce, ale je to v tom, že fotbal je tak krásná a nevyzpytatelná hra. Existují ovšem mechanismi, které jsou schopny korupci a nespravedlnost ve fotbale poměrně jednoduše a účině omezit. Je to video. Dnes není problém, aby offside posoudil chlapík u obrazovek a ve zlomku sekundy dal pokyn na hřiště, zda-li má postranní mávat či ne. Dokázal by v ohromné rychlosti posoudit, jestli tohle byl faul na penaltu a nebo jestli byl míč opravdu za brankovou čárou. Blatter na to odpovídá tím, že by to z fotbalu sebralo lidský faktor- tomuto tvrzení se ovšem každý slušný člověk musí smát. Lidský faktor zde znamená totiž odebrání možnosti krást a krást a krást. Na druhou stranu pro českou veřejnost je to milá zpráva, protože zde je krásně vidět, že korupce není jen česká záležitost, ale je to i záležitost západní Evropy.

3) Ubozí simulanti

Fotbal si vytvořil specifickou kulturu, kde se podvádění bere jako standardní a fair-play je jen hloupou frází, která ztratila svůj význam. Pokaždé, když se koukám na ty ubohé hráče, kteří předvádí hrozivou bolest, kříčí, až je slýšíte v poslední řádě tribuny a kulhají a to vše jen pro to, aby se za necelých 10 vteřin rozběhli pro míč bez náznaku bolesti. Tohle je bohužel ta nejstrašnější součást fotbalu, protože ji všichni začali brát jako normu. Podvádění se stalo normou, což není správně. Zase se zde dá najít jednoduché řešení. Projít každý zápas, najít všechny simulanty a za každé simulování mu dát stop na jeden zápas. To ovšem ve zkostnatělé struktuře moderního fotbalu nikdo neudělá. A tak zde budeme mít další a další příklady, ke kterým vzhlíží už mále děti a kteří budou vyrůstat v tom, že je normální a správné podvádět. Pravdou je , že to tak prostě není.

 

Proto se budu modlit, aby fotbal přišel o své fanoušky, aby s nimi zmizeli z fotbalu peníze a fotbal se tak mohl transformovat do sportu, který není prolezlí korupcí, kterému šéfují zloději a ve kterém je tolik simulantů, že to pěkné není. Je to bohužel jen zbožné přání, protože peníze nezmizí a kde budou peníze, tam bude i korupce a nebude žádná vůle cokoliv měnit. Proč taky, když si z toho nahrabe tolik lidí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Kracík | čtvrtek 22.3.2012 14:30 | karma článku: 14,95 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Adam Kracík

Malý konec

Pokud vše skončí, tak co bude ta úplně poslední věta či slovo, které po sobě zanecháte na umírajícím světě?

18.5.2016 v 21:40 | Karma: 9,40 | Přečteno: 217x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Špatnej den

Je dobrý bejt snílek? Nebo je lepší bejt smířenej se vším? Příběh dívky, která se snažila být něčím víc...

10.5.2016 v 22:22 | Karma: 6,78 | Přečteno: 200x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Jak Češi slaví smrt

Zemře několik stovek lidí a český internet je plný oslav. Divíme se barbarismu arabského světa, kde lidé oslavují teroristické útoky a sami slavíme. Oslavy nejsou na ulicích, ale jsou na internetu. Je to pro nás typické.

19.4.2016 v 13:15 | Karma: 18,15 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Adam Kracík

Hlavně prázdný

Co se stane s člověkem, který bude moci prodávat své vzpomínky a emoce? Kam až může dojít člověk, který se prodejem vzpomínek živí?

7.3.2016 v 0:17 | Karma: 6,51 | Přečteno: 182x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Anežka

Jak to ty lidi dělají, pomyslela si Anežka, když odcházela z práce. Jak to dělají, že vypadají v práci šťastní, když já to tam tak nenávidím. Je mi to z duše odporné.

9.2.2016 v 21:10 | Karma: 16,64 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1913x
Pracuji jako asistent u osob s těžkým mentálním postižením a končím studium na UK.