kOmický blog CDXXXVIII.

Návštěvou oční lékařky jsem spustila řetězec událostí vedoucí k pořízení brýlí na čtení a uvědomění opotřebení organismu.

Hustě potištěné stránky Egypťana Sinuheta mi dávaly zabrat už před lety, byť z jiných důvodů. Nyní jsem mnohem více rozuměla obsahu, nicméně při neodstatečném osvětlení jsem nebyla schopná nalézt adekvátní ohniskovou vzdálenost.

Oční lékařka napsala na papírek mé jméno a třičtvrtku, přidala razítko a podpis. S tímto sofistikovaným dokladem jsem o dva týdny později hrdě vyrazila do nejbližší optiky, kde jsem slečně na dotaz: "Mohu Vám nějak pomoci?" obratem odvětila, že asi bude muset.

Přiznala jsem, že se jedná o první brýle a že nemám absolutně představu, čím vylepšovat svůj gravitaci podléhající obličej. Následovaly dlouhé minuty popocházení kolem regálu s dámskými obroučkami, zkusmé zkoušení výrazných i decentních verzí a opakované zjištění, že jsem stará, (slepá) a ošklivá.

Slečna se celkem logicky optala, jaké nosím sluneční brýle. Ačkoli moje sbírka obsahuje řadu exemplářů volně rozmístěných v kabelkách a šuplících, poslední roky významně převažují tzv. pilotky. Nicméně doporučení, ať je vyzkouším ve variantě brýlí na čtení vyvolalo při pohledu do zrcadla záchvat smíchu. (Není nad černá skla.)

Ve výrazných obroučkách jsem se necítila komfortně, setrvala jsem tedy u subtilnějších kousků. Poslední tři kandidáty jsem na obličeji vystřídala nejméně pětkrát. Následovala objednávka konkrétních možných vylepšení, úhrada zálohy a informace, že za dva týdny budou mé zrakové berličky připraveny.

Čas upylnul velmi rychle, výzva k vyzvednutí mě trochu zaskočila. Ještě více mladý muž, který mne v optice přivítal. Rovnou se zeptal, zda se jedná o první brýle; zřejmě jsem na předložený kus hleděla dosti nedůvěřivě. Následovala přednáška o správném obouručném nasazování, sundávání a též odkládání brýlí skly vzhůru.

Obchodně se mladík chytil příležitosti a nabídl obal, čistící sprej i mikrovláknový hadřík. Důsledně mi kladl na srdce, ať nikdy nečistím brýle na sucho. Připadala jsem si jako školačka, nicméně paralyzována pocitem, že už jsem oficiálně stará, jsem se jeho přístupu nijak nebránila.

Stejně tak jsem odevzdaně vytáhla platební kartu a odečetla nemalý doplatek. Doporučení ke koupi náhradních brýlí statečně ignoruji, neb hodlám jejich pomoc využívat pouze v případě, že text bude opravdu malý. Nepřesvědčil mě ani poukaz na slevu, zjevně proto, že výdaje tohoto měsíce již dávno překročily příjmy.

V práci jsem nejistě předvedla nový image kolegům a manželovi zaslala ojedinělé selfie. Rodina si obrýlenou matku mohla prohlédnout ve večerních hodinách v kuchyni a o hodinu později na lůžku, kde úspěšně bojovala s drobným textem stále stejné knihy.

Autor: Jana Kozubíková | úterý 19.9.2023 12:00 | karma článku: 15,11 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVII.

29.5.2024 v 6:00 | Karma: 12,20

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVI.

26.5.2024 v 7:00 | Karma: 11,67

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCV.

24.5.2024 v 5:00 | Karma: 13,24

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIV.

23.5.2024 v 6:00 | Karma: 11,44

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIII.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 13,66