Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

kOmický blog CDLXXIV.

Pozvání na oslavu padesátin znělo jako fajn příležitost vidět kamarády z mládí a odít pohublou postavu do důstojeného hávu.

Dohoda mezi pozvanými na společném daru poněkud vázla, zato se nám výborně povedlo dohodnout s manželkou oslavence na dlouhodbém zapůjčení mého poněkud zaprášeného overlocku pro jejich dceru, jenž právě propadla šití.

Ve stanovený den jsem navršila stroj v původním obalu, menší krabici s množstvím nití a dále dárkový retrobalíček, ke kterému drahý choť přidal letitý rum. Hodinu před hostitelem udaným časem jsem směřovala k šatně najít slavnostní příležitosti přiměřený oděv.

Mírně mě zaskočilo manželovo sdělení, že (v únoru) pojedeme na čtyřkolce. Vrhla jsem nedůvěřivý pohled na krabice a neforemný dárkový balíček. Protějšek se zahleděl stejným směrem, načež se přeptal, zda je to nutné. Chtěla jsem se tázat na totéž ohledně způsobu přepravy. Místo šatů jsem rezignovaně hledala motorkářskou bundu.

Choť se jal zjišťovat, zda stroj funguje a jeho nádrž obsahuje dosti pohonných hmot, já hledala přijatelné boty. Výsledky manželových zjištění byly oba kladné, což mne odsoudilo k jízdě s krabicí umístěnou mezi moje břicho a manželova záda. Ostatní předměty se vešly do úložného prostoru. Náklad jsem přidržovala jednou rukou, druhou svírala madlo, abych omylem nevystoupila za jízdy.

S půlhodinovým zpožděním jsme šťastně dorazili, ačkoli bydlíme jednoznačně nejblíž. Ostatní účastníci již byli povětšinou přítomni, dámy v šatech a sukních. Jelikož jsem do domu vcházela s krabicemi v rukou a s helmou na hlavě, ani jsem se nestihla stydět za džíny a tričko, které se mi pro jízdu podmáčeným lesem zdály nejpřijatelnější.

Naštěští část přítomných zdárně konzumovala, což případnou kritiku oděvu mohlo v průběhu večera značně zmírnit. Konzumoval i můj muž, který se jal bavit hostitelovu manželku a jejich dvě děti. První odešla spát ona a později odpadl na křesle manžel. Nejdéle vydržely děti.

Hostitel se velmi snažil vyjít mi vstříc s bezlepkovým jídlem. Zakoupil kukuřičné tortilly, aby si později v jejich složení přečetl, že obsahují pšenici. I tak si jeho snahy cením. Vynechala jsem lákavý salát, který obsahoval sýr a po několika výzvách pozřela alespoň trhané maso se zeleninou.

Útroby, které mi ve stejném týdnu kontrolovali kamerou, jsem nechtěla příliš zatěžovat, ačkoli dle lékaře nejevily známky zjevného poškození. Díky mé zdravotní indispozici bylo snadné rozhodnout, kdo bude řídit zpět domů. Manžel si opatřil indispozici jiného charakteru.

Oslavenec vyslovil přání, aby kamarádi vzali s sebou hudební nástroje. U stolu se tak sešly tři kytary, přičemž čtvrtá odpočívala v obývacím pokoji. Po letech jsem měla ojedinělou příležitost slyšet tuto konkrétní sestavu hudebníků při jejich produkci, ač před třiceti lety jsme spolu pobývali, pojíjeli a pěli často.

Za normálních okolností bych se v jejich přítomnosti zdráhala zpívat, záhy ovšem vyplynulo, že většina bez brýlí nepřečte texty písní, které nám zcela neutkvěly v paměti.

Kolem půlnoci se manžel probudil, přibližně v době, kdy se oslava chýlila ke konci. Nenápadně jsem zdržovala, abych odjezd na pekelném stroji nepředváděla před příliš rozsáhlým obecenstvem. Nastartovat a zařadit mi musel opilý choť. Zmohla jsem se na přidávání a ubírání plynu a v několika málo nutných případech zapnula blinkr.

Navrhovala jsem jet po silnici, která po zimně skýtá dosti terénního vyžití. Ale podlehla jsem manželovu nátlaku a zahnula na lesní cestu. Jakkoli nejsem zručný jezdec, návrat jsme zvládli cestou- necestou bez nehod. A vůbec mi nevadilo, že se mi zákonný protějšek posmíval, že jezdím pomalu. Příště si totiž beru šaty a auto.

Autor: Jana Kozubíková | úterý 27.2.2024 6:00 | karma článku: 12,06 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DVII.

V rychle ubíhajícím podovolenkovém pracovním týdnu stojí za zmínku především dva dny - odpočinkový a kulturní.

26.7.2024 v 7:30 | Karma: 8,73 | Přečteno: 134x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DVI.

Dny bezprostředně po dovolené jsou obvykle spojeny především z rozčarování z nahromaděné práce. Tentokrát byly doplněny o vyrovnání s únavou a časovým posunem.

22.7.2024 v 7:00 | Karma: 12,76 | Přečteno: 227x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DV.

Před přibližně rokem manžel oznámil, že koupil letenky. Když upřesnil destinaci, pokládala jsem to za vtip. Leč choť nežertoval.

14.7.2024 v 21:00 | Karma: 17,99 | Přečteno: 322x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

Šest let naši rozlehlou ložnici ozařovala jediná (stínítka zbavená) výkonná žárovka; nedávno ovšem - po měsících marných výstrah - definitivně zhasla.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 14,27 | Přečteno: 263x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 14,40 | Přečteno: 232x | Ona
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

  • Počet článků 528
  • Celková karma 12,95
  • Průměrná čtenost 321x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik