Zabijačka
Každý v naší rodině měl a má dodnes svoji zabijačkovou funkci. S přibývajícím věkem jsme měli víc a víc povinností, což znamenalo brzo vstát a celý den trávit v přítomnosti vepře. Babička s dědou nás instruovali běhěm hodů, ukazovali různé "tríčky" ještě z dob krále "klacka".
Jednoduše řečeno, babi a mami nesnesou pohled na krev, děda by nejraději jedl už od doby co se vepř přiveze domů, otec samozřejmě obstarává všechno možné, bratr drží provazy a já míchám, všechno co se dá i nedá. Postupem času jsme došli do fáze vlastního výkrmu, dá se tedy říci, že jsme samostatná jednotka co se vepřového masa týče.
Na jaře nakoupit selátka a do zimy se snažit co nejkvalitněji, nejvíce a nejlépe dosáhnout požadované hmotnosti. V zimě následuje zpracovního do podoby kvalitních a hlavně lahodných pokrmů. Vyladit chuť je nejobtížnější na celé zabijačce. Jednou je moc majoránky, podruhé málo česneku a potřetí jsou šunky přesolené. Každým rokem samozřejmě přibývá i více vyrobených tovarů. To ale záleží na váze vepře, na tlouštce sádla a rozhodnutí, co vlastně letos budeme chtít s masem tvořit.
Nemá cenu dopodrobna rozebírat jak se dostáváme k hotovému masu, to zná si myslím většina obyvatelstva, jako národ řízků a svíčkové si troufám říci, že porážku pašíka už viděl každý. Co je ovšem zajímavé, samotné zpracování, dá se říci, že kromě štětin, co pokrývá tělo pašíka, očí, nehtů a kostí se dá zpracovat úplně celý. V dnešní moderní době PVC nahrazujeme obaly na jitnice, jelita a tlačenku průhlednými střívky, vyčistit totiž ty vepřové je náročné, mnohdy se trhají a nebo délka nestačí ani na první sortu jitnicové hmoty. Ve specializovaných obchodech už dnes každý rádoby řezník koupí cokoliv pro domácí výrobu pochutin z vepřového či jiného masa.
Ovšem to kouzlo samovýroby je nenahraditelné. Nervozita od prvního zapíchnutí nože až po konečný výsledek chuti pokrmů je to nejkrásnější na celém obžerství, tedy pro mě. Já totiž už od božího rána v zabijačkový den pobíhám okolo a dožaduji se ovaru. Maminka pokaždé připravý křen smíchaný s jablky a čerstvá houska k vařenému masu prostě pohladí žaludek do maxima.
Pak přijde na řadu tlačenková hodinka, pak jitrnice, jelita, polévka a na závěr když se zadaří je i sulc. To už ovšem sotva lezu, přestávám pracovat a jen povoluji gumu od tepláků. Orosené čelo značí "totální přežranost", prostě jako to prase. Odmítám si i jen stoupnout, vyžaduji přenesení do pokoje a klid na lůžku.
Ano pokaždé je to stejné, první den se tak "přežeru", že do další zabijačky nechci už nic ochutnávat, jíst nebo okolo toho jen chodit či se na ty věci koukat v lednici. Po týdením půstu a odtučňovacím kurzu v tělocvičné dávám šanci maximálně zelenině a ovoci.
Víte co je nejhorší, že se blíží vánoce a už to tu bude zas.
Ivana Kožnarová
Kurýrka
Nikdy jsem si nemyslela, že budu tohle zaměstnání kdy vykonávat. Jen představa ježdění celý den v autě, za každého počasí, ve městě které vůbec neznám, ve mě vyvolávalo pocit, že skončím ještě před zkušební dobou......
Ivana Kožnarová
Motorest Lesní Zátiší
Stále hledám místa, kde se člověk může chutně najíst. Navštívila jsem, po doporučení, motorest Lesní Zátíší, který byl v prvních dílech pořadu Ano šéfe! Změna majitelky je vidět při prvním příchodu do provozovny. Domácké prostředí
Ivana Kožnarová
Nouze naučila Dalibora housti
To je přesně můj případ. Ne, že bych byla úplné kuchařské střevo, ale práce kolem plotny mě nijak neláká a příliš ani nebaví. Při výrobě pokrmů se spoustu věcí zašpiní, v mém případě někdy i rozbije a následný úklid kuchyňského prostředí je pro mě za trest. Sporák připomíná bitevní pole po útoku "Al-Káidy" a odstranění všech nedostatků mi zabere zbytek dne. Jen že jíst pořád dokola to co nabízí gastronomie v Čechách prostě jednou sebere člověku chuť si něco koupit a raději se bude lopotit u plotny.
Ivana Kožnarová
Pozvání na večeři
Stane se to snad každému, že přijme pozvání a těší se na skvěle strávený večer, ve výborné společnosti s něčím moc chutným. Přijala jsem i já pozvání tak trochu na "blind", a říkala si, když nic tak se alespoň najím. Kamarádka mi dohodila číslo na jednoho moc hodného a pracovitého chlapce, nijak zvlášť mě nezarazilo, že dotyčný se věnuje zemědělství, já jako ostřílená "krmička slepic a králíků", přece vím o čem je řeč.
Ivana Kožnarová
Nová práce
Děje se to každému, na stálé pracovní pozici častá nespokojenost donutí jednoho najít si něco jiného. Být zase natěšený na nové spolupracovníky, klienty a nové okamžiky, kterými se bavíme ve chvílích volna. To kouzlo prvního pracovního dne je nezapomenutelné.
Další články autora |
Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil
Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život
Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...
Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla
Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...
Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony
Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...
U Brněnské přehrady zkolaboval cyklista. Resuscitace nepomohla
Pomoc jihomoravských záchranářů potřebovalo v sobotu několik cyklistů. Na Brněnsku ošetřili ženu,...
Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak
Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých...
VIDEA TÝDNE: Divoké oslavy mistrů světa, útok v Německu a zřícená stíhačka
Tento týden bezkonkurenčně zaujala videa z dozvuků oslav titulu hokejových mistrů světa. Při...
Eurovolby zřejmě těsně vyhraje ANO. Se Spolu bude mít stejný počet mandátů
Volby do Evropského parlamentu by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO se ziskem 23,1 procenta hlasů....
Inspektor/ka – oblast vigilance zdravotnických prostředků
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha