Unikátní obchod - Vietnamské smíšené zboží

Už se vám někdy stalo, že vás něco tak překvapilo, že vám mozek na chvilku vypověděl službu? Mě naposledy tak před hodinou

Bydlím necelý rok na Letné v jedném úžasné ulici, která oplývá skoro 12 bary (restauracemi, hospodami), je to skvělé místo pro relaxaci a poznávání nových tváří, pokud si je dokážete zapamatovat i po litru vodky, ale až dneska jsem si všimnul opravdové unikátnosti naší ulice.

V naší ulici je obchod se smíšeným zbožím, který provozují naši vietnamští spoluobčané. Jsou to strašně milí lidé, otevíraci doba je pružná, dle počtu bloudících chudáků, hledajících v noci něco k snědku, pití, kouření. Vše co v obchůdku mají je čerstvé a hlavně sortiment široký. Odbočím - už jste někdy zkoušeli vietnamské polotovary? Vřele doporučuji.

Na to, že se Vietnamci užasné přizpůsobili změně požadavků trhu a z prodejců "opravdu originálních" značkových hadrů umně přešli na, v našich končinách postupně zatracovaný, obchod se smíšeným zbožím (v jejich případě převážně zaměřený na ovoce a alkohol) jsem si zvykl. Stejně tak mě už neudivuje to, že naši drobní obchodníci pláčou na rameni všem, kteří je poslouchají, že je drtí ošklivá (fuj! fuj!) konkurence hyper, super, mega, marketů a že proto musejí prodávat prošlé jogurty, salámy. Ale co mne skutečně naprosto, totálně šokovalo byl dnešní můj pohled nad pokladu v tomto vietnamském obchůdku...

...Mezi lahvemi vysokovoltážních tekutin se skvěl opravdový unikát zarámovaný certifikát o úspěšném absolvování technologicky/hygienického auditu (podotýkám, že tyto certifikáty nemají drobní prodejci jako povinnost!) od jedné renomované společnosti spolu s certifikátem o úspěšném splnění ISO:9001

Chápete to, v krámku velikosti 10x10 metrů s maximálním měsíčním obratem +- 300 000.- Kč, který vlastní rodina vietnamských emigrantů jsem narazil na něco, co si nedovolí (ať už finančně, nebo z důvodů, že by horkotěžko prošli) ani velké obchodní řetězce, pokud jim to neukládá vyhláška, nebo zákon.

A já znovu musím smeknout nad pílí a umem těchto lidí. Nejen, že dokázali v cizí zemi uživit sebe a svoji rodinu, ale zároveň se snaží o to, aby jejich obchůdek měl něco navíc. Bohužel zároveň citím trošku stud nad neustálými hysterickými výlevy jejich českých konkurentů.

Co si o tom myslíte vy? Měli by se, podle vás, od nich jejich konkurenti učit?

P.S.: Prosím berte to jako oslavnou píseň na tento konkrétní obchod, chápu že stejně jako všude, nejsou všichni Vietnamci tak skvělí :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Koutsky | neděle 20.7.2008 15:37 | karma článku: 27,74 | přečteno: 2355x