Zákaznický přístup na vysokých školách?

Tak jsem zas po čase cestovala metrem a hned mne to bouchlo do očí… V záplavě jiných reklam se mi v množství větším než malém před očima objevuje reklama jedné vysoké školy, kterou nebudu raději jmenovat, protože by pak v říjnu nemusela zvládnout nápor studentů.

Hlavním krédem této vysoké školy, přesněji řečeno její právnické fakulty, je dle znění zmíněné velkoplošné inzerce ZÁKAZNICKÝ PŘÍSTUP KE STUDENTŮM. Pochopitelně, žijeme v tržní společnosti a tržní prostředí se chtě nechtě dostává i na půdu školství a školy spolu musejí soupeřit o své studenty… Ale takto? Nepřipadá vám snad toto krédo mírně zavádějící? Mně se zdá, že tak trochu zapáchá.

Pochopitelně můžete namítnout, že zákaznický přístup neznamená - můžete si nás koupit, ale - za své peníze získáte tu nejlepší službu, kterou požadujete. Ovšem v tom je právě to jádro pudla. Požaduje více lidí vzdělání, nebo zkrátka jen vysněný akademický titul? Ačkoli se snažím svůj nutkavý pocit potlačit, já zkrátka čtu mezi řádky: U nás si titul koupíte!

Abych však nebyla nespravedlivá, usedám doma k počítači a zadávám název oné vysoké školy do vyhledavače. A co že zjistím? O zákaznickém přístupu se zde nic nedočtu, zato zjišťuji, že právnická fakulta této školy boří mýty o soukromých vysokých školách a v současnosti zaznamenává pětinásobný převis poptávky nad nabídkou studia.  Když si vybavím metro vyzdobené na každém rohu ještě v srpnu inzercí této školy, tuším, že to pravděpodobně nebude tak úplně pravda. Nebo že by se snad škola chovala natolik nehospodárně, že by navzdory tak velkému převisu poptávky nad nabídkou vyhazovala nehorázné peníze za reklamu lákající nové studenty???

Nemám v zásadě nic proti soukromým vysokým školám, naopak je považuji za potřebnou konkurenci těch státních. Nicméně, v tomto případě tak nějak navzdory napsanému čtu: Tvoříme mýty o soukromých vysokých školách – přijďte k nám, u nás nakoupíte!

Snad jen malý dovětek na závěr. Kdysi jsem učila na soukromé střední škole, kde si paní ředitelka dala inzerát: Chcete maturitu? Nikde vás nevzali? Přijďte k nám! Ta škola byla snem každého pedagoga – zlým snem nebo ještě spíš noční můrou…

Takže, nechtějme maturitu, nechtějme tituly, bažme po vzdělání a po vědění!

Autor: Koutková Helena | pondělí 19.8.2013 11:04 | karma článku: 17,22 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Koutková Helena

První láska

18.7.2022 v 8:10 | Karma: 24,49

Koutková Helena

Možná jim shořela láska

3.6.2019 v 7:59 | Karma: 23,79

Koutková Helena

Hele, svez mě na tom vozíku

13.5.2017 v 8:15 | Karma: 33,83