Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Případem pro právníka i psychiatra snadno a rychle

Tento příspěvek obsahuje:  1 % invence, 1 % literárního talentu, 45 % neschopné matky, 45 % malých grázlíků a 8 % jiných zplodin.   Varování MpZZR: Články s touto tématikou mohou způsobovat prudké záchvaty nevolnosti (nad mou neschopností), nadýmání se (pýchou nad vlastními rodičovskými úspěchy) a další závažná onemocnění vedoucí k marné snaze poučovat nepoučitelnou.   V zájmu udržení alespoň stávající míry porodnosti je Ministerstvem pro zachování zdravého rozumu čtení obdobných příspěvků výslovně zakázáno dosud bezdětným ženám a mužům v produktivním věku.  

Volám na syna, aby si po povolené půlhodině hraní si na zahradě šel napsat domácí úkoly. Dostaví se s naštvaným výrazem, který se odráží nejen v jeho tváři, ale projevuje se těkavými záškuby celého těla. Nejsem si zcela jistá, zda mu dochází, že můj výraz také neznačí právě nejlepší náladu, nicméně se milosrdně přišourá ke stolu a usadí se nad sešitem. S nosem téměř nalepeným na papíře do něj začne perem soustředěně vyrývat obrovský puntík. Zaječím jak zlý trpaslík: „Co to děláš? Zbláznil ses snad?“ Lekne se tak, že nadskočí aspoň deset centimetrů nad židli. Dívá se na mne a vypadá, jako by byl skálopevně přesvědčen, že blázen je z nás dvou rozhodně někdo jiný než on. Zdá se, že v duchu počítá do deseti, aby se alespoň trochu uklidnil. Přestože napětí v jeho tváři je snad ještě o něco větší než před chvílí, relativně klidným hlasem pronese: „Jsi otravnější než tropické ekzémy a jedovatější než jed na krysy. Ty bys dokázala otrávit snad i šváby a vši!“ Mimoděk se usměju. Napadne mne totiž, že v tom případě jsem aspoň slušně zpeněžitelná, protože přijde-li někdo se skutečně účinným prostředkem proti vším, pravděpodobně na tom vydělá celkem slušný majlant. Nehodlám jeho vyjádření příliš komentovat, v opačném případě bychom mohli nad úkolem sedět až do noci. Pronesu tudíž jen cosi ve smyslu, že ty jeho hlášky jednou sepíšu a vydám, a pobídnu ho, aby už konečně začal psát. A světe div se, on skutečně začne. Působí jako úplně jiné dítě, než na které jsem hleděla před chvílí. Je uvolněný, všechny záškuby těla ustaly… Mám pocit, že usilovně přemýšlí nad významem vět, které opisuje ze slabikáře. Alík, Alík, Alík velký je jak malík…

Dopíše říkanku a probodne mne pohledem. „Hotovo a teď mě poslouchej,“ pronese zcela vážným tónem a dodá: „Mohla bys mi prosím na Googlu najít kontakt na nějakého opravdu schopného právníka?“ Nevěřím vlastním uším a ptám se: „Na co bys proboha potřeboval právníka?“ Jeho odpověď mne dostane. „Já bych se skutečně nerad soudil s vlastní matkou, ale v případě, že hodláš mé hlášky vydat pod svým jménem, nic jiného mi pravděpodobně nezbyde!“ Poradím mu, aby si raději schoval sešit a knihu do aktovky a jdu se na terasu nadechnout čerstvého vzduchu.

To jsem ovšem neměla dělat. Už letmý pohled na zahradu mi napoví, že se Kristian pořádně činil. Během té půlhodiny, co byl venku, vyrostlo totiž na zahradě obdélníkové ohniště o rozměrech zhruba 2x3 metry. Mladý pán jej obložil obrovskými kameny, které za tím účelem přetahal z opačného konce zahrady, a vystlal dřevem, které si naštípal z laťovek. V té chvíli se ve mně naplno projeví mé sklony k hysterii. Řvu jak fúrie a ptám se ho, jak je možné, že aktovku neunese a několikakilové šutry tahá jako by nic. 
Jeho odpověď "Nošení tašky je ženská práce a nošení kamenů je mužská práce," mne v žádném případě neuspokojila, tudíž pokračuji ve řvaní, že když je to tedy mužská práce, tak ať je také odnosí zpátky.
Reakce Kristiana? "Nošení kamenů je mužská práce, ale úklid je ženská práce." 
Zuřím a pokouším se ho donutit, aby to uklidil. Marně.

Nakonec to, co on natahal během půlhodiny, zhruba hodinu a půl uklízím za nezištné pomoci malé Julky. Po celou tu dobu přemýšlím nad tím, že jeden z nás to nepřežije. Julča si prozpěvuje a usmívá se na mne, díky čemuž nabývám dojmu, že už bude zase líp.

To ovšem ještě netuším, že to horší mne teprve čeká. Odemykám totiž chatičku a zjišťuji, že milostpán odtahal snad všechny věci z půdičky do přízemí, a to včetně starožitného stokilového dubového stolu. Nejdou pořádně ani otevřít dveře, tudíž se vyčerpaně posadím na mokrý trávník. 
S hlavou složenou do dlaní přemýšlím, která psychiatrická léčebna je nejblíž, že bych se tam dobrovolně nechala umístit. ..

Vtom ke mně přistoupí Kristian a tím nejsladším hlasem pronese: "Maminko, prosím, nebuď smutná. Vždyť já ti s tím rád pomůžu. Vylezu na půdu, a ty mi ty věci budeš podávat."
Tváří se jak neviňátko a já se nevzmůžu vůbec na nic, protože jakákoli moje reakce v tom okamžiku by pravděpodobně byla klasifikována jako těžké ublížení na zdraví…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Koutková Helena | středa 12.6.2013 20:55 | karma článku: 15,70 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Koutková Helena

První láska

Se na to můžu vykašlat, stejně to nikdo neocení, pomyslela si Bětka a s pohledem do slunce, které už začínalo nabírat na síle, zastavila sekačku. Už je zase na všechno sama.

18.7.2022 v 8:10 | Karma: 24,35 | Přečteno: 675x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Možná jim shořela láska

Stála tam s očima upřenýma k ohni, působila naprosto vyrovnaně. Jakoby se jí to všechno vzrušení kolem absolutně nedotýkalo, jako by ji pohled do plamene uklidňoval. Z její tváře nebylo krom klidu možné vyčíst vůbec nic.

3.6.2019 v 7:59 | Karma: 23,64 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Když já jsem toho ještě tolik slíbil

Hledím na zamračené nebe a nervózně přecházím tam a zpět. Stále se mi vrací neodbytná myšlenka, že bych si s tebou měla promluvit, ale ty tu nejsi. Mám nutkání zvednout telefon a alespoň ti zavolat, ale vím, že mi to nezvedneš.

23.10.2018 v 22:04 | Karma: 30,11 | Přečteno: 915x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

Hele, svez mě na tom vozíku

Stává se vám někdy, že máte den, který stojí za starou belu, vy se mračíte, až jste protivní sami sobě, a najednou se stane něco vcelku obyčejného, ale vlastně je to natolik neobyčejné, že se pak nemůžete přestat usmívat?

13.5.2017 v 8:15 | Karma: 33,83 | Přečteno: 1740x | Diskuse| Ostatní

Koutková Helena

A jak myslíš, že bude tahle nádhera vypadat, až jí bude pětatřicet?

Procházím úzkou uličkou obchodu a snažím se vzpomenout si, pro co že jsem to vlastně přišla, když tu najednou upoutá moji pozornost rytmický klapot podpatků. Zní to, jako by někdo stepoval.

28.8.2016 v 8:00 | Karma: 44,22 | Přečteno: 13504x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Pavel před hejtmanstvím ani nezamával. Choť Eva dostala kytku a zmizeli dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozí, že si ublíží

21. května 2024  10:31

Policisté zasahují od úterního rána na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž. Hrozí, že si...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1765x
Jsem extrovertní introvert, který cítí potřebu ventilovat své myšlenky. 

Seznam rubrik