Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Granada

Toho času v Barceloně začínám sérii reportáží z výletů, které jsem v poslední době podnikl. Je toho docela dost, takže se musím vrátit až k 9. březnu, kdy jsem se podíval do slunné Andalusie, konkrétně do slavné Granady. Výlet jsem absolvoval s Janou a Petrem z Univerzity Hradec Králové, kteří zde se mnou sdílejí mnohé osudy. Jim také vděčím za přiložené fotografie.

V rámci optimalizace doby výletu při nezameškání školy jsem vyrazil už v pátek dopoledne, zatímco ti dva měli přijet až později večer. Cesta autobusem s Alsou trvala i s půlhodinovou přestávkou na oběd 5 hodin a stála necelých 35€. Poprvé jsem měl možnost prohlédnout si vyprahlou španělskou krajinu s občasným políčkem, křovím či nepříliš hustým lesíkem. Zajímavé to bylo ihned po přejetí andaluské hranice. To jsme se ocitli v olivovém ráji. Kam oko dohlédlo, všude samé olivy. Skoro půl hodinu jízdy jsem z okna ani na jednu stranu neviděl nic než olivovníky. A to byla výborná, mnohakilometrová viditelnost. Byl jsem fascinován.

V Granadě jsem se s menšími obtížemi a notnou pomocí navigace v mobilu dostal do hostelu (jejich popis cesty na internetu ani ždibec neodpovídal skutečnosti, ale zase 9€ za noc jde) a poté vyrazil na průzkum města. Malé domky s bílou omítkou stejně jako palmy v zahradách jsou pro tenhle kout Španělska asi typické. Samozřejmě nechybí katedrály, fontány, náměstíčka a další zákoutí hodná zhlédnutí. Chvíli jsem se pobavil pozorováním bruslařské školy (bohužel neměli jeden pár pro mě na půjčení), ochutnal několik tapas, jimiž je Granada a vůbec celá Andalusie vyhlášená, abych se nakonec procházkou vrátil do hostelu. Jana s Petrem přijeli poměrně pozdě, tak jsme si dali jenom několik dalších tap a šli spát.

Celou sobotu si pro sebe vyhradil mohutný hrad Alhambra. Tato pevnost postavená Araby nakonec padla do rukou Reyes Católicos (Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský), čímž byla v roce 1492 ukončena osm století trvající reconquista. Pod křesťanskou správou nadále vzkvétala a dnes bývá zařazována na seznamy divů světa. Musím uznat, že je to opravdu hezké a především hodně rozlehlé. Za návštěvu (i 7€ které se nedají zaplatit kartou) to určitě stojí. Ale třeba takové Mayské pyramidy v Chichén Itzá mě zaujaly rozhodně víc.

V neděli brzy ráno odjeli Jana s Petrem ještě do Malagy a já jsem se naposledy prošel centrem města, podíval do skrytých zákoutí a chystal se na cestu zpět. Málem bych neodjel, ale naštěstí mi hodný kolemjdoucí prozradil, že na autobus čekám zbytečně, protože se chystá demonstrace a všechny linky jsou tedy odkloněny. Celkově jsem z Granady měl pozitivní dojem a výlet do tohoto města s výhledem na majestátní Sierra Nevadu doporučuju. Myslím, že víkend je tak akorát.

P.S.: Taky jsme byli svědky jakési zvláštní tradice, kdy 40 chlapů nese něco někam, jsou na to vystrojení, děsně se soustředí a další jim radí a čekají, až je budou moct vystřídat.

 

 

 

 

 

Autor: Tomáš Kouřim | sobota 5.5.2012 21:46 | karma článku: 14,16 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Pozvánky, akce

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

S blížícími se parlamentními volbami se nemůžu nezmínit se o tristní politické situaci v naší vlasti. Administrátoři iDnes sice napsali, že se nějaká přehnaná propagace určité strany zakazuje, ale jsem zvědav, jak se postaví k tomu, když naopak všechny strany zkritizuju. Během psaní navíc zjišťuju, že budu, ač se to na první pohled nezdá, mimořádně stručný. Na každou stranu bych totiž našel kritiky mnohem víc. Bohužel.

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Na vlastní oči na vlastní kůži

Můj mandát v Akademickém senátu ČVUT se sice pomalu blíží ke konci, ale členství v této instituci se stává stále zábavnějším. Jakožto předseda Komise pro Správu účelových zařízení (SÚZ) mám na starosti především koleje a menzy a mám tak dobrý přehled o všech neplechách, které se tam děly (a snad už nedějí). Když jsem ve frontě na české korunovační klenoty dostal email od redaktorky TV Nova s přáním natočit se mnou rozhovor, už jsem tedy tušil, odkud vítr vane.

28.5.2013 v 17:38 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kouřim

Rozpoznávání chorob kůže pomocí analýzy obrazu

Poprvé mi zkušební komise na můj výzkumný úkol řekla ne. Zapracoval jsem na tom tedy a jsem moc zvědavý, co mi řekne tentokrát. Můžete se podívat na to mé dílo. A kdo by měl zájem, může si dokonce i stáhnout zdrojový kód k programu. Aby to bylo úplně košer co se týče autorských práv, tak heslo sdělím jenom vážným zájemcům (pošlete zprávu).

10.2.2013 v 14:11 | Karma: 6,45 | Přečteno: 633x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.