Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

El Escorial

Mým dalším výletem byla návštěva paláce San Lorenzo de El Escorial 21. dubna. Tento výlet organizovali místní studenti a vyrazila na něj proto celá skvadra zahraničních studentů z nejrůznějších koutů světa.

Městečko El Escorial se nachází necelých 50 km západo-severozápadně od Madridu a jezdí tam příměstská autobusová (i vlaková) doprava za zhruba 3€. Organizátoři zvolili autobus, a ačkoliv jsme měli na zastávce Moncloa sraz v 9:30, stihli jsme až autobus v 11:30. Inu, Španělsko. Už jsem si asi zvykl a nedivím se tomu tak.

Nejvýznamnější, a asi jedinou, zajímavostí tohoto podhorského městečka je komplex San Lorenzo (Svatého Vavřince). Tento objekt sestávající z katedrály, kláštera a královského paláce nechal postavit na sklonku šestnáctého století Filip II. na počest vítězství proti Francouzům na den svatého Vavřince 10. srpna 1577 v bitvě u St. Quentinu.

Celý komplex je opravdu majestátní. Obdélníkový tvar o rozměrech 200x160 metrů v několika (tuším 4) patrech s opravdu vysokými stropy je nepřehlédnutelný. Vstupné stojí 5€ a i když je velká část nepřístupná (stále tam bydlí mniši), pořád je cena v přepočtu na metr čtvereční velmi výhodná.

Uvnitř je k vidění několik výstav od tapisérií, přes tradiční obrazy až po vybavení královské ložnice. Asi nejzajímavější je hrobka králů, kde jsou uloženy ostatky všech španělských panovníků a jejich chotí počínaje Karlem I. (nebo V.), otcem Filipa II., a konče Juanem, otcem současného krále Juana Carlose I. (jenž se ale sám králem nikdy nestal). Hned vedle je pak hrobka princů, tedy místo posledního odpočinku dalších členů královské rodiny. Například z pohledu na sérii hrobů dětí jednoho královského páru, jejichž data úmrtí tvoří aritmetickou posloupnost o sedmi členech, má člověk celkem zvláštní pocity.

Z dalších zajímavostí bych určitě zmínil Sál bitev, dlouhou místnost s obřími freskami zobrazujícími slavná vítězství španělské armády. Dále určitě knihovnu, jejíž nejzajímavějším exponátem je středověký heliocentrický model oblohy s několika nebeskými sférami. A samozřejmě katedrálu, tradičně obřích rozměrů. Shodou okolností se tam tou dobou konala svatba, což bylo taky zajímavé vidět.

Celkově prohlídka zabrala asi dvě hodiny, ale rozhodně by se v tomto objektu dalo strávit mnohem víc času. My jsme si ale zašli na piknik a potom jsme odjeli do Madridu sledovat El Clásico.

 

 

 

Autor: Tomáš Kouřim | sobota 26.5.2012 23:37 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20 | Přečteno: 884x | Diskuse| Pozvánky, akce

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

S blížícími se parlamentními volbami se nemůžu nezmínit se o tristní politické situaci v naší vlasti. Administrátoři iDnes sice napsali, že se nějaká přehnaná propagace určité strany zakazuje, ale jsem zvědav, jak se postaví k tomu, když naopak všechny strany zkritizuju. Během psaní navíc zjišťuju, že budu, ač se to na první pohled nezdá, mimořádně stručný. Na každou stranu bych totiž našel kritiky mnohem víc. Bohužel.

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Na vlastní oči na vlastní kůži

Můj mandát v Akademickém senátu ČVUT se sice pomalu blíží ke konci, ale členství v této instituci se stává stále zábavnějším. Jakožto předseda Komise pro Správu účelových zařízení (SÚZ) mám na starosti především koleje a menzy a mám tak dobrý přehled o všech neplechách, které se tam děly (a snad už nedějí). Když jsem ve frontě na české korunovační klenoty dostal email od redaktorky TV Nova s přáním natočit se mnou rozhovor, už jsem tedy tušil, odkud vítr vane.

28.5.2013 v 17:38 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Politika

Tomáš Kouřim

Dalekohled

První únorové pondělí přišel Karel se zajímavým denním plánem. Přednáška na Akademii věd nás nakonec přesvědčila a šli jsme se podívat, jak vypadá budoucnost výzkumu vesmíru. A i když už jsem se podobných akcí v minulosti zúčastnil, tahle se nakonec ukázala být výjimečnou.

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Kouřim

Rozpoznávání chorob kůže pomocí analýzy obrazu

Poprvé mi zkušební komise na můj výzkumný úkol řekla ne. Zapracoval jsem na tom tedy a jsem moc zvědavý, co mi řekne tentokrát. Můžete se podívat na to mé dílo. A kdo by měl zájem, může si dokonce i stáhnout zdrojový kód k programu. Aby to bylo úplně košer co se týče autorských práv, tak heslo sdělím jenom vážným zájemcům (pošlete zprávu).

10.2.2013 v 14:11 | Karma: 6,45 | Přečteno: 633x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Jsem student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Už jsem ale studoval i v USA, Německu, Španělsku a ve Francii. Kromě toho jsem se taky na pár míst podíval jen tak. Rád sportuju, cestuju, piju, jím a hlavně se dívám kolem sebe a přemýšlím o tom, co vidím.