El Escorial

Mým dalším výletem byla návštěva paláce San Lorenzo de El Escorial 21. dubna. Tento výlet organizovali místní studenti a vyrazila na něj proto celá skvadra zahraničních studentů z nejrůznějších koutů světa.

Městečko El Escorial se nachází necelých 50 km západo-severozápadně od Madridu a jezdí tam příměstská autobusová (i vlaková) doprava za zhruba 3€. Organizátoři zvolili autobus, a ačkoliv jsme měli na zastávce Moncloa sraz v 9:30, stihli jsme až autobus v 11:30. Inu, Španělsko. Už jsem si asi zvykl a nedivím se tomu tak.

Nejvýznamnější, a asi jedinou, zajímavostí tohoto podhorského městečka je komplex San Lorenzo (Svatého Vavřince). Tento objekt sestávající z katedrály, kláštera a královského paláce nechal postavit na sklonku šestnáctého století Filip II. na počest vítězství proti Francouzům na den svatého Vavřince 10. srpna 1577 v bitvě u St. Quentinu.

Celý komplex je opravdu majestátní. Obdélníkový tvar o rozměrech 200x160 metrů v několika (tuším 4) patrech s opravdu vysokými stropy je nepřehlédnutelný. Vstupné stojí 5€ a i když je velká část nepřístupná (stále tam bydlí mniši), pořád je cena v přepočtu na metr čtvereční velmi výhodná.

Uvnitř je k vidění několik výstav od tapisérií, přes tradiční obrazy až po vybavení královské ložnice. Asi nejzajímavější je hrobka králů, kde jsou uloženy ostatky všech španělských panovníků a jejich chotí počínaje Karlem I. (nebo V.), otcem Filipa II., a konče Juanem, otcem současného krále Juana Carlose I. (jenž se ale sám králem nikdy nestal). Hned vedle je pak hrobka princů, tedy místo posledního odpočinku dalších členů královské rodiny. Například z pohledu na sérii hrobů dětí jednoho královského páru, jejichž data úmrtí tvoří aritmetickou posloupnost o sedmi členech, má člověk celkem zvláštní pocity.

Z dalších zajímavostí bych určitě zmínil Sál bitev, dlouhou místnost s obřími freskami zobrazujícími slavná vítězství španělské armády. Dále určitě knihovnu, jejíž nejzajímavějším exponátem je středověký heliocentrický model oblohy s několika nebeskými sférami. A samozřejmě katedrálu, tradičně obřích rozměrů. Shodou okolností se tam tou dobou konala svatba, což bylo taky zajímavé vidět.

Celkově prohlídka zabrala asi dvě hodiny, ale rozhodně by se v tomto objektu dalo strávit mnohem víc času. My jsme si ale zašli na piknik a potom jsme odjeli do Madridu sledovat El Clásico.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Kouřim | sobota 26.5.2012 23:37 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Volba rektora ČVUT

12.10.2013 v 21:48 | Karma: 8,20

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84

Tomáš Kouřim

Dalekohled

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34