Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bez retro „Událostí“ nepochopíme ty dnešní!

Česká televize má na svém programu různé retro pořady. Já se rád dívám hlavně na ty zpravodajské, které nás informovaly o dění kolem nás, vysvětlovaly nám svět.  

Dnes se mnozí domnívají, že jsou to jen důkazy o tom, že nám v té době kdosi možná přemalovával skutečnost. Pozoruhodné ale je, že jsme to věděli i tehdy. Měli jsme schopnost rozlišit, zda to, co bylo prezentováno jako „úspěch“. nebyl spíše neúspěch. Jenže jsme se také dokázali radovat i ze skutečně úspěšných produktů naší práce.

Zrovna tak jsme měli celkem jasno jak je to s politickým „přítelem“ a „nepřítelem". Většinou jsme se spoléhali na vlastní zkušenosti a vědomosti. Uměli jsme sčítat pozitiva a odečítat negativa. Měli jsme schopnost rozlišovat jablka od hrušek. Řekl bych dokonce, že to byl následek „přísné“ školní a ideologické výchovy, která přesto všechno nezvládla potřít primární logiku uvažování.

Bylo nám striktně nakázáno rozlišovat dobro od zla. Zaujmout pozici. Osobně a i veřejně. Není to špatná vlastnost. Stačí si jen uvědomit, že ideologicky je možno obsah obou pojmů dle libosti zaměnit. Takže jsme svým způsobem přijali fakt určité relativnosti při hodnocení společenských jevů a vývojových tendencí. Nenechali jsme se nalákat na každý špek. A pakliže ano, tak jen po zralé úvaze.

A v dnešní době máme s tím vším velké problémy. Snad tím největším je skutečnost, že výkladu zla a dobra se ujali akademicky vzdělaní jedinci, kteří nám řadou faktů dokáží, že skutečně mohou věci mít současně jak pozitivní tak negativní hodnotu. Je prý na nás se rozhodnout. Takže babo raď, vše je přenecháno nám.

A tak nám opravdu nezbývá, než si trochu osvěžit naše tehdejší dívání se na svět. Hlavně ten, který nám  média předkládají. Ono se toho moc nezměnilo. Také možná slavíme údajné úspěchy a odsuzujeme zdánlivé neúspěchy. A právě při nostalgickém sledování retro „Událostí“ a po zralé úvaze si možná můžeme připsat ty skutečné úspěchy, na které bychom měli být hrdi bez ohledu na tehdejší vládnoucí ideologii. A stejně tak odsoudit skutečné neúspěchy.

Dnes tomu není jinak. Klidně si můžeme dovolit stejný pohled bez pocitu, že bychom zrazovali „demokracii“, či pokládali svobodu slova za přílišnou a přesahující meze rozumného chápání. Prostě znovu v sobě obnovit schopnost vlastního, ale přísně sebekritického, úsudku, který nám pomůže se lépe vyznat v tom chaotickém obrazu světa, který produkuje mediální průmysl specializující se na tvorbu a prodej informací.

Není to jednoduché, výchova v této oblasti zaostala, protože i ta se musela v mnoha oblastech podřídit marketingu, jehož hlavním cílem je v prvé řadě nás donutit „kupovat“ si věci, které vlastně nepotřebujeme. A to platí i o té přemíře názorů, teorií, vědeckých poznání. Ale i o zcela primitivních populistických výkřicích, které jen sledují obskurní ideologie.   

Jinak se tomu všemu také říká poučení se z historie. A já mám pocit, že jsme ji jen paušálně odsoudili a v podstatě zneužili i k prosazování mnohých věcí, které nám přinášejí málo užitku, či dokonce škodí. Necháváme se často strhnout proudem, aniž bychom tušili kam míří a kam bude ústit.

Autor: Michal Kotyk | úterý 19.4.2016 10:30 | karma článku: 16,17 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Ano, paní Jílková, jsem veřejný nepřítel číslo jedna!

Smutné to poznání. Dostal jsem jako občan slovo, ale se zlou jsem se potázal. A nejvíc mne naštvalo, že jsem si to i předplatil. A tu mne v mé „nepřátelské“ mysli napadlo, zda ČT vůbec moje peníze potřebuje.

10.12.2021 v 8:44 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Cenzura je nevyzpytatelná mrška

I přes to, že sebou nese celkem negativní nádech čehosi špatného, je v kulturních společenstvích tolerována. Může totiž sloužit jako norma i pro dosti vysoké nároky na morální a etické principy.

9.12.2021 v 11:29 | Karma: 13,58 | Přečteno: 428x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Je již šarlatánství povoláním?

Pokud tedy pozoruji výplody mediálního světa, tak musím říci, že tomu tak asi je. Není divu, žijeme v překotné době, je plodná, nikdy jsme neměli třeba tolik „expertů“ a těch VIP je snad více než normálních občanů.

8.12.2021 v 9:25 | Karma: 12,06 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Že by VUML ještě existoval?

Naivně jsem se domníval, že nikoliv. Nicméně jsem poslední dobou na pochybách. Chování mnoha politiků a osob veřejných totiž nasvědčuje opaku. Je zde najednou mnoho „činitelů“, kteří splňují určitá kritéria.

6.12.2021 v 15:53 | Karma: 30,22 | Přečteno: 969x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Aha, my máme dokonce ústavu?

Pokládám za celkem prospěšné, když nám to budoucí vláda připomíná. Ano, pro mnohé to bude asi těžké poznání. Mám totiž dojem, že ji doposavad mnozí pokládali za listinu zmatených a lidu neprospěšných myšlenek.

6.12.2021 v 9:34 | Karma: 19,52 | Přečteno: 640x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik