Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápal plic a celibát

Před pár lety se můj nejstarší syn rozhodl, že bude frajer a že bude chodit elegantně, ale málo oblečený. Rozhodl se zrušit např. kabát či bundu, přestože mu nikdy prochladnutí nedělalo dobře. Během čtrnácti dní dostal zápal plic. Diagnostikován byl virový zápal plic. Na moje lamentace, že když někdo v únoru chodí spoře oblečen, tak zákonitě onemocní, odpověděl dlouhou tirádou, že virový zápal plic je virový a ne náchladový zápal plic a že tento druh zápalu plic nemá s jeho sporým oblečením nic společného, ba naopak, že posilováním otužilosti se vyhnul mnohem horším chorobám. A že otužilci jsou nejzdravější osoby. To, že se tento hovor odehrával v tramvaji, když jsme se vraceli ze závěrečné kontroly, ho ušetřilo mého prvotního výbuchu nad jeho blbostí, jen jsem zhluboka dýchala. Spolu cestující se buď usmívali pod vousy nebo mi vysílali povzbudivé pohledy.

Vystoupila jsem ve chvíli, kdy mi syn oznámil, že hodlá v nastoupeném směru oblékání pokračovat. Chvíli jsem kopala do obrubníku, pak jsme se na syna obrátila a řekla mu vztekle: Jestli tě ještě jednou načapám bez bundy nebo kabátu, dokud nebude patnáct stupňů nad nulou, nedostaneš celý rok ani korunu kapesného, nezaplatím ti jediný výlet se školou a nejspíš tě po opravdu dlouhé době zbiju. Zabralo to, byť se některým chorobám nevyhnul ani s kabátem..

Na mou matičku církev pochopitelně neplatí páky obdobného charakteru, ale přiznám se, že občas mám chuť kopat do obrubníku, když čtu tirády, jak spolu nesouvisí masivní sexuální zneužívání dětí či mladistvých ze strany kněží a povinný celibát. Jasně, že není rovnítko mezi celibátem a sexuálním zneužíváním, ale selským ( nebo spíš mateřským) rozumem bych odhadla, že souvislost povinného celibátu a rozsáhlost sexuálních skandálů kněží bude obdobná jako u prostydnutí a virového zápalu plic. Popravdě si myslím, že není tak nezvladatelné žít bez sexu, ale je velice těžké žít bez hřejivé lidské blízkosti a k tomu je mnoho kněží odkázáno. Jenže hřejivá lidská blízkost se musí budovat a vzniká na základě spolužití a tam se pak člověk zavázaný slibem k sexuální abstinenci pohybuje na velice tenkém ledě, takže je bezpečnější řádný odstup. Ale právě z toho citové chladu může člověk velice snadno onemocnět.

V posledním týdnu jsem si procházela různé texty k celibátu a došlo mi několik věcí:

1. Na povinný celibát a jeho obhajobu se v katolické církvi plýtvá hodně energie, která by se v dnešní době hodila na mnoha jiných místech.

2. Zvládání celibátu nabývá dost obskurních podob. Například i tak osvícený kněz jako Tomáš Halík řekl ke zvládání celibátu: „Nevrhal jsem se do trní či ledové vody jako svatý František, ani jsem se nebičoval – v kritických letech mi pomohla kromě jiného jednoduchá rada jednoho zkušeného duchovního, totiž obklopit se více ctitelkami, které se pak navzájem bedlivě pohlídají a člověk má svůj klid.“ Je tak zaujat svou povinností celibát zvládnout, že dokáže jedinou větou zobrazit ženy jako houf slepic, které se perou o jeho přízeň a díky tomu má kohoutek usilující o to dodržet svůj slib, klid. ( Musím říct, že jsem si oddechla, že mě muži jako pan Halík nikdy nepřitahovali.) www.halik.cz/rozhovory/mfdnes_brezen2008.php

3. Téměř nikde v „církevním prostředí“ se nepíše, že by si opravdu hodně lidí (jak laiků, tak i kněží) přálo zdobrovolnění celibátu. A přitom se o tom v mnoha společenstvích (mám na mysli katolické prostředí) mluví a málokdo bere současný stav za správný či dlouhodobě udržitelný.

4. Většinu nekatolické veřejnosti celibát buď dost dráždí, nebo uvádí v nelíčený úžas, jak je možné, že ještě existuje nebo si na základě současného odhalování myslí, že vlastně ve skutečnosti neexistuje, a ráda by slyšela, že je to úplně scestné.

Myslím, že v každé době existovali lidé k celibátu povolaní a poctivě žitý celibát může obohacovat nás všechny. Na druhou stranu je to v procentech vyjádřeno spíše výjimka a nedá se říci, že povolání ke kněžství rovná se celibát. Z čeho mi je opravdu smutno, je, že se tak žalostně nedostává kněží a přitom se už léta mluví o tom, že spousta mužů by se k této službě cítila povolána, ale na celibát si netroufnou. Takže raději ne a jsme okradeni všichni. Církev o lidi, kteří jsou na svém místě, a povolaní muži o radost, že pracují tam, kam patří.

 

 

Autor: Bedřiška Kotmelová | úterý 16.3.2010 10:14 | karma článku: 17,99 | přečteno: 1470x
  • Další články autora

Bedřiška Kotmelová

Soumarak intelektuálů

Několik zaznamenaných situací za poslení půl rok, doufám, že mi moji vzdělaní a báječní kamarádi zachovají přízeň.

20.2.2013 v 16:33 | Karma: 15,38 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Švédské daně za české služby?

Pan Kalousek to řekl hezky, srozumitelně, vtipně. Ráda bych jako občanka České republiky odpověděla. Nechci platit švédské daně za české služby.

23.10.2012 v 18:15 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2357x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Podzimní kořeněný úlet plný vůní a chutí

Existují dva přístupy k vaření; podle receptů, ať již z kuchařek nebo od našich rodičů a prarodičů, a pak vaření intuitivní. Vaření intuitivní v sobě skrývá nebezpečí zpackaného jídla, promrhaných nákupů a nevole strávníků, vyžaduje přece jen nějakou zkušenost a jakýsi základní druh talentu, který je srovnatelný s hudebním či výtvarným nadáním. Na druhou stranu přináší vzrušení, objevy, nečekaná dobrodružství a v konečné fázi blažené vzdechy strávníků.

26.9.2012 v 18:11 | Karma: 6,43 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Letní prdelky

Vyrůstala jsem obklopena spíše ženami a tomu přičítám své snahy pochopit hlubiny mužského myšlení. Moje starší dcera vyrůstala obklopena bratry a přibližně od svých 17 let mi neustále opakuje: „Hledáš hlubiny tam, kde nejsou. Mužský fungujou jednoduše, odměna nebo trest. Odměna je jídlo a sex, případně možnost boje nebo jeho simulace.“ Smiřuji se s tímto faktem dost složitě.

7.8.2012 v 16:06 | Karma: 23,34 | Přečteno: 2533x | Diskuse| Ostatní

Bedřiška Kotmelová

Půvab kulatých zrnek rýže

Dlouhozrnné rýže jasmínová a basmati se berou jako rýže vznešené, oplývající nevšedními vlastnostmi. Oproti tomu kulatozrnné jsou v našem povědomí spíše popelkami mezi rýžemi, málokdo u nás chápe, proč se vlastně pěstují a k čemu je dobré je používat.

26.7.2012 v 19:40 | Karma: 14,41 | Přečteno: 1044x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Šofér kamionu mohl do aut na D1 najet úmyslně. Pak znovu boural v kradeném voze

5. června 2024  8:26,  aktualizováno  15:10

Nehoda desítky aut omezila dnes ve směru na Prahu dopravu na 196. kilometru dálnice D1 v Brně....

Sečteno, Češi mají nové europoslance. Výsledky ale budou až v neděli večer

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  20:46

Sledujeme online Hlasování v českých volbách do Evropského parlamentu, které byly v pořadí páté, skončilo v sobotu...

Na rakovinu přijdou dřív, než propukne. Vědci testují novou metodu i léčbu

8. června 2024

Premium Vzniku rakoviny by mohlo být možné zabránit ještě předtím, než se zhoubné buňky začnou tvořit....

Servis gripenů bude stát miliardy. Před příletem F-35 musí na dvě generálky

8. června 2024

Česká republika má ze Švédska v pronájmu čtrnáct stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Stávající smlouva...

AI se jmenuje Helena a chce penis. Důvěřivcům na sítích zařídí viry a dluhy

8. června 2024

Takzvané romantické podvody, kdy bývají z oběti manipulací vymámeny až miliony korun, nyní...

Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!
Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!

Rodiče budou jistě souhlasit, že vybrat tu správnou dětskou chůvičku je občas dost fuška. Abychom vám pomohli s rozhodnutím, naše dvě redaktorky...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1152x
Většinou usměvavá žena středního věku,která se bytostně zajímá o svět kolem sebe,výborná kuchařka, matka 9 dětí a bývalá vedoucí knihovny, nyní na volné noze

Seznam rubrik