Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebojme se podnikat

Malé a střední podnikání je hybnou silou ekonomik po celém světě. Být řadovým zaměstnancem skýtá své klady i zápory a rozhodnutí podnikat na vlastní pěst je logickým vyústěním situace a odpověď na otázku kam dál, pokud s aktuálním stavem nejsme spokojeni. Motivátorů se nabízí spousta. Největší procento podnikatelů uvádí, že zásadními lákadly pro ně byla možnost podílet se na zisku, ovlivnit tedy velkou měrou svůj výdělek, být vlastními pány, mít zásadní slovo při rozhodování, získat si respekt a uznání.

Češi se nebojí podnikat. V loňském roce bylo v České republice zaregistrováno 23 634 nových firem, což je srovnatelný výsledek s rokem 2008 (23 974) a zhruba o 3,4 % více než v roce 2009. Údaje vyplývají z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA). Nejvíce nových společností za posledních osm let, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje, vzniklo v roce 2007 (25 030). Podle agentury Čekia ekonomická krize v České republice zájem o podnikání ovlivnila jen minimálně.
Podnikatel je, kromě jiných disciplín, i nositelem pokroku. Okna příležitostí se i na, na první pohled, nasyceném trhu neustále otevírají a čekají na své zužitkování. Nezáleží ž tak dalece na tom, že nejsme strojní inženýři, případně atomoví vědci. Každý má svoji šanci. Důležitější je mít oči otevřené, vnímat své okolí, analyzovat potřeby ostatních. Naším úkolem je vytvoření přidané hodnoty, tedy zkombinovat vstupy tak, aby na výstupu vznikl produkt, nebo služba, která osloví co největší procento zákazníků a obstojí v nelítostném konkurenčním boji.
Sepisujte si své nápady na podnikání tak, jak budou přicházet. Všechny. U těch, jejichž procentuální pravděpodobnost možné realizace (po vyhodnocení bariér vstupů do daného odvětví, rizik, konkurence, identifikování zákaznické skupiny, průzkumu trhu atd.) představuje zajímavější hodnotu, si vypracujte základní výpočty nákladů a výnosů. Tím začíná proces oddělení zrna od plev. Pamatujte, že vaše důvěra je jedním ze základních ukazatelů se kterými pracujete. Pokud již od prvopočátku sami nejste pevně přesvědčeni, že produkt, nebo služba, kterou uvedete na trh má potenciál k úspěchu, pak na ně rovnou zapomeňte.
První podnikatelská idea je na světě a tím máme za sebou i prvotní rozčarování nad tím, že s kalkulačkou v ruce mnohdy odhalíme drobné skryté trhliny, které náš geniální nápad trhají nelítostně na kusy. Hlavní je nepolevovat. Pokud se nejedná o zásadní body zlomu v celém projektu, pak se řešení mnohdy dá nalézt i přes to, že na zpočátku byla tato varianta nemyslitelná. Je bláhové si myslet, že objem práce v poměru k výdělku nám bude už od počátku vyvolávat spokojený výraz ve tváři. Je tomu bohužel naopak. Podnikatel tvrdý chleba má a počet projektů, kde se zúčastněné strany dočkaly návratnosti svých investic a závratných zisků v průběhu prvního roku je skutečně mizivé procento. My ostatní si musíme na výsledky trpělivě počkat.
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že původní dobrý nápad podnikat při zaměstnání byl i v mém případě poplatný klasickým trendům. Dostal jsem se na rozcestí. Čas je velmi drahá komodita a bohužel si ho koupit nemůžeme. Pokud se tedy začne podnikání dařit, snadno se ocitnete v situaci, že časově obhospodařovat obě tyto části bude nad vaše možnosti a schopnosti. Jedna z nich s jistotou začne trpět a tento stav se bude velmi rychle odrážet na dílčích výsledcích. Je tedy na nás uskutečnit další zásadní rozhodnutí. Mám se podnikání věnovat na sto procent jako jedinému prostředku obživy? Opět je nutné velmi pečlivě analyzovat a dokázat racionálně odhadnout potenciál růstu vašeho podnikání. Vždy však mějme na paměti poměrně vysokou míru rizika, se kterou svoji kůži neseme na trh.
Podnikání je velmi zajímavá strategická „hra“ v reálném prostředí. Její možnosti jsou neskutečně rozsáhlé, pravidla tvrdá a chuť vítězství je velmi sladkou drogou. Pokud v sobě nosíte dobrý nápad, nebojte se ho a možná změníte svoji budoucnost k lepšímu.

***

Upozornění - vzhledem k prvotnímu nepochopení při zveřejnění článku doplňuji, že tento článek není začátek zázračného receptu, jak vydělat miliony.

Autor: Jan Kotlín | pondělí 7.2.2011 14:00 | karma článku: 14,54 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

Soužití s domácími mazlíčky se stalo běžnou realitou bytových domů snad všech měst naší republiky. Ať už pes, kočka, křeček, nebo různí plazi zpříjemňují život svým majitelům a mnohdy znepříjemňují život sousedům.

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68 | Přečteno: 889x | Společnost

Jan Kotlín

Svátek leteckých nadšenců CIAF 2014

"Já vedi, já vidi, já nudi." Přišel jsem, viděl jsem, znudil jsem se. Tak by asi podle nálady okolo stojících ohodnotil Hawkeye Pierce letošní ročník jedné z nejprestižnějších leteckých akcí, která se v naší krajině dá navštívit.

8.9.2014 v 8:40 | Karma: 15,63 | Přečteno: 849x | Diskuse| Kultura

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

Houpat se je přirozené a běžné. Už od kočárku, kolíbky nás ten stereotypní pohyb uklidňuje. Možná to máme v genech od dob houpání na stromech, odkud jsme se postupně přesunuli na pevnou zem a k pohybu kupředu dál sloužily jen nohy. V dětství a pubertě jsme se houpali snad všichni, ve stáří se mnoho z nás rádo posadí do houpacího křesla na verandě nějaké pěkné chaty u lesa. Rozhoupané dětství přežila většina z nás ve zdraví. Proč je tomu najednou jinak?

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88 | Přečteno: 630x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

Organizační výbor mistrovství světa 2015 zveřejnil ceny vstupenek, jejichž prodej odstartuje v průběhu listopadu. Detailní podrobnosti prodeje budou upřesněny, ceny jsou však už dány. Na zápasy základních skupin stojí lístky od 190 do 1690 korun, záleží na atraktivitě duelu. Kdo chce vidět český tým, zaplatí minimálně 1290 korun. (zdroj www.hokej.cz)

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1444x | Sport

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

Jmenuji se Karel. Karel Bartáček. Je mi třicet-sedm let a letos jsme s manželkou Marií vyrazili po dvaceti letech na dovolenou. Do Egypta. A toto je náš deník.

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38 | Přečteno: 1010x | Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...