Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jmenuji se Kaddáfí... diktátor, terorista, vrah

Roku 1942 se začínala pomalu psát historie „nové Libye“. V pouštní oblasti tu v rodině beduínského zemědělce na denním světle poprvé otevřel oči chlapec. A to ne jen tak nějaký. Na svět se vyklubal další z řady světových diktátorů, šílený pes arábie, Muammar Kaddáfí. Právník, voják, revolucionář, vůdce, zároveň i terorista a vrah, který bude udávat budoucí směr Libye po těžko uvěřitelných 42 let. Seznamte se prosím.

Už během svých studií na bengházské vysoké škole tehdy mladý, hrdý, zapřísáhlý muslim, nacionalista a vojenský důstojník neskrýval revoluční smýšlení a sympatie s autoritářským způsobem vládnutí. Jeho agitace a zakládání revolučních skupin stálo i za jeho vyloučením ze školy Sebho. Myšlenka však byla v jeho hlavě dávno zakotvena a ze semínka pozvolna rostlo silné přesvědčení. 1.září 1969 začal plnit své sny ve skutečnost. Za pomoci přátel, které nazval „svobodnými důstojníky“ a řadou jeho sympatizantů využil momentu překvapení. Král Idris byl svržen v nepřítomnosti, Kaddáfí s využitím rozhlasových stanic v Tripolisu a Benghází vyhlásil Libyjskou arabskou republiku, neboli Velkou libyjskou arabskou lidovou socialistickou džamáhiría. V očích mnoha začínala nová doba prospěchu, kolektivní vlády, usměvavých tváří. Realita byla trochu jiná.

Svět povětšinou vnímal tuto změnu pozitivně a to hned z několika důvodů. Zejména tu byl po afrických statických a nepříliš přizpůsobivých vládcích typu Idi Amina, nebo Mobuta někdo, kdo byl názorově svěží a na první dojem přístupný nejen společné diskuzi. Svými názory (např. jednota arabů) si leštil své pozlátko u světových politiků a zároveň posedáváním v beduínském stanu, pitím čaje a výroky o tom, že lid by měl v prvé řadě dostat najíst, práci, byt a dopravu si budoval pozici u „prostého“ obyvatelstva. O jeho názorovém vlivu, který sahal i za hranice Libye nebyl pochyb. Nárůst imigrace toho byl ostatně jasným důkazem. Dalším důvodem byly zejména obrovské zásoby ropy, na kterých Libye stojí. Z pod horkého písku se ročně vydoluje 77,1 miliónů tun ropy, exportuje 1,33 miliónů barelů každý den a pokrývají se zhruba dvě procenta světové spotřeby. To jsou velká čísla. A pro svět nezanedbatelná. Není proto divu, že se u něho následně dveře netrhly.

Muammar Kaddáfí však nebyl tím hodným přístupným hochem, kterým se na první pohled zdál být. Nacionalizoval libyjskou ropu, vykázal ze země cizí vojenské základny a rokem 1973 pomalu končily i jeho integrační pokusy s dalšími arabskými státy. V letech 1975 až 1979 publikoval svoji třísvazkovou Zelenou knihu, kde prezentoval své politické názory a de facto jediný možný politický systém řízení státu. Kniha sloužila i jako, jakási, omluvenka jeho diktátorského přístupu. Když se později rýsovaly důkazy o tom, že kromě jiných zvěrstev svým jménem posvětil teroristický bombový útok na letadlo Pan Am u Lockerbie, zapleten byl i do únosu a zavraždění 11-ti izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově, či bombového útoku na diskotéku v Německu, začali od něho pomalu nejvýznamější světoví hráči dávat ruce pryč. Kredit mu nepřidalo ani financování teroristických buněk specializovaných na cílené rozvracení vlád jiných arabských států a konečně ani jeho podpora Iránu ve válce s Irákem, po jehož boku stály Spojené státy.

V devadesátých letech se zdálo, že zkušený Kaddáfí pomalu obrací a začíná si uvědomovat, že k dalšímu rozvoji přece jen bude potřebovat větší oporu a že nálepka teroristy mu není ku prospěchu věci. Vydal se tedy cestou „hodného hocha“ s cílem vymanit se z mezinárodní izolace. Vydává atentátníka z Lockerbie (kterého pozd britové ochotně vrací za "ropnou dohodu") výměnou za zrušení sankcí OSN, později podobně „prodává“ i svůj vstřícný krok odškodnit pozůstalé deseti miliony dolarů. V roce 2001 tvrdě odsuzuje teroristické činy v USA a vyzývá k boji proti Al-Kaidě. USA na jeho pokusy o polepšení slyší a obnovuje své diplomatické styky. V roce 2008, poprvé od roku 1953, Libye v čele s Kaddáfím vítá jejich početnou delegaci. Lidé se však nemění.

 

Rok 2011 je prozatím pro Libyi rokem krve, násilí a slz. Muammar Kaddáfí opět přesvědčuje o své pověsti nevypočitatelného diktátora a protesty svých odpůrců proměnil v masakr a krveprolití. Je jisté, že není schopen na aktuální situaci reagovat adekvátně a jeho plán vymoci si pořádek silou byl velmi špatným rozhodnutím. Za pomoci placených žoldáků, informátorů, vydíráním, mučením a vražděním se snaží doutnající zárodky revolty uhasit. Místo toho naopak postupně rozdmýchal základy obrovského požáru. Teď stojí zahnán v koutě. Téměř sám. Okruh jeho stoupenců se povážlivě zmenšuje, tlak ze strany světa sílí.

Politologové a další odborníci se shodují v jedné zásadní myšlence. Vzdá se vlády? Je příliš hrdý, to se nestane. Pravděpodobně dostojí svým slovům a zemře jako mučedník. Bohužel již teď je zřejmé, že konec Kaddáfího éry je a ještě bude vykoupen životy stovek, možná tisíců nevinných. Jaký vlastně bude další osud Libye? Odpovědi se různí, přesto mnoho z nich končí předpověďmi chaosu, smíme-li tak říct. Na svoji šanci čekají kmeny a skupiny, které by si z pomalu dopékaného chleba rády ukrojily co největší krajíc. Bude se tedy Libye i dále brodit krví při své cestě za svobodou? Zasáhne zásadně do celé krize někdo z významných hráčů na poli světové diplomacie? Jaký je váš názor?

 

 

 

 

Autor: Jan Kotlín | pondělí 28.2.2011 9:00 | karma článku: 11,80 | přečteno: 1186x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

Soužití s domácími mazlíčky se stalo běžnou realitou bytových domů snad všech měst naší republiky. Ať už pes, kočka, křeček, nebo různí plazi zpříjemňují život svým majitelům a mnohdy znepříjemňují život sousedům.

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68 | Přečteno: 889x | Společnost

Jan Kotlín

Svátek leteckých nadšenců CIAF 2014

"Já vedi, já vidi, já nudi." Přišel jsem, viděl jsem, znudil jsem se. Tak by asi podle nálady okolo stojících ohodnotil Hawkeye Pierce letošní ročník jedné z nejprestižnějších leteckých akcí, která se v naší krajině dá navštívit.

8.9.2014 v 8:40 | Karma: 15,63 | Přečteno: 849x | Diskuse| Kultura

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

Houpat se je přirozené a běžné. Už od kočárku, kolíbky nás ten stereotypní pohyb uklidňuje. Možná to máme v genech od dob houpání na stromech, odkud jsme se postupně přesunuli na pevnou zem a k pohybu kupředu dál sloužily jen nohy. V dětství a pubertě jsme se houpali snad všichni, ve stáří se mnoho z nás rádo posadí do houpacího křesla na verandě nějaké pěkné chaty u lesa. Rozhoupané dětství přežila většina z nás ve zdraví. Proč je tomu najednou jinak?

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88 | Přečteno: 630x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

Organizační výbor mistrovství světa 2015 zveřejnil ceny vstupenek, jejichž prodej odstartuje v průběhu listopadu. Detailní podrobnosti prodeje budou upřesněny, ceny jsou však už dány. Na zápasy základních skupin stojí lístky od 190 do 1690 korun, záleží na atraktivitě duelu. Kdo chce vidět český tým, zaplatí minimálně 1290 korun. (zdroj www.hokej.cz)

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1444x | Sport

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

Jmenuji se Karel. Karel Bartáček. Je mi třicet-sedm let a letos jsme s manželkou Marií vyrazili po dvaceti letech na dovolenou. Do Egypta. A toto je náš deník.

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38 | Přečteno: 1010x | Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...