Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na konci neklidného týdne

Mají studenti vyšší ambice než neplatit školné nebo mít vliv na volbu rektora? A není problém spíše v Karmelitské ulici? Navíc jeden konkrétní příklad z Rotterdamu.

Máme za sebou neklidný týden. Já ho sice kvůli nemoci moc neklidný neměl, ale při pohledu na večerní zpravodajství se mohlo zdát, že zažíváme něco výjimečného. Tisíce studentů vyšly do ulic, aby protestovaly proti reformě vysokých škol. Přemýšlel jsem, jak je možné, že v naší celkem apatické společnosti se celkem z ničeho nic zvedla taková poměrně velká vlna protestů. Ano, určitě v tom hraje roli jistá nálada ve společnosti, kterou bych nenazval blbou, ale přímo "nasranou". A samozřejmě jsou zde i věcné důvody.

Troufnu si říct, že naprostá většina studentů nečetla věcný záměr zákona, přesto jsem našel i kvalitně zpracované názory proti reformě z pera odpůrců této reformy. Hlavními třemi spornými body, jak jsem zaznamenal diskuze, jsou školné, oblast akademických svobod a udělování akademických titulů.

Protest proti školnému je celkem pochopitelný. Nikdo nechce platit za něco, za co dosud platit nemusel. Na druhou stranu není tento návrh žádným překvapením. Například TOP 09, kterou volilo mnoho mladých, měla tento bod v programu a odložené školné od roku 2013/14 je i součástí programového prohlášení současné vlády. Zaujala mě ale spíše diskuze nad tzv. akademickými svobodami. To v překladu znamená snížení vlivu studentů na chod univerzity a zvýšení vlivu ministerstva. A zde vidím onen problém. Myslím, že reforma by byla daleko jinak přijímána, kdyby ji předkládal ministr, který bude mít důvěru akademiků i studentů, který bude reformu s nimi diskutovat, nebude měnit názor ze dne na den a zkrátka to bude osoba, které lidé budou věřit. To současný ministr není ani náhodou.

Osobně si myslím, že mnoho návrhů nového zákona je k prospěchu celého vysokého školství. Za klíčový problém škol v ČR nepovažuji školné, ale spíše obecně financování a především rozumný management škol i ministerstva, které bude udávat jasný směr a otevře naše školy Evropě.

Stačí se podívat na to, jak fungují školy třeba v Nizozemsku. Tato země, velikostí srovnatelná s Českou republikou, má například v jednom z celosvětových žebříčků univerzit 11 svých univerzit mezi první dvoustovkou. První českou univerzitu najdeme na 276. místě. Další už jsou daleko v šesté a sedmé stovce.

Zajímalo mě, jak jsou tyto školy řízeny.  Tak se podívejme. Například Erasmus university v Rotterdamu: nejvyšším orgánem je Supervisory board, který má pět členů a je jmenován ministrem školství. Jeden z pěti členů musí být potvrzen radou univerzity (obdoba akademického senátu). Tento orgán jmenuje výkonnou radu v čele s prezidentem (rektor) a schvaluje některé její aktivity. Dál jsem byl zvědavý, kdo jsou ony osoby jmenované ministerstvem, aby dohlíželi na chod univerzity. Jsou to úředníci ministerstva nebo zasloužilí politici?

Podívejme se: Anton van Rossum - ředitel Credit Suisse Group, Jozien Benzing - ředitelka Institutu pro výzkum zdravotnictví, Erik van den Emster - ředitel nizozemské právnické komory, Véronique Timmerhuis - generální sekretářka Sociální a ekonomické rady Nizozemska, Hans Smits - předseda představenstva a CEO Port of Rotterdam.

No řekněte. Já bych s takovou sestavou neměl problém. Myslím, že takoví lidé mohou o univerzitě, na které i vystudovali, rozhodovat lépe a s větším nadhledem než studenti či akademičtí pracovníci, kteří jsou někdy příliš uzavřeni ve svém vlastním světě.  Na druhou stranu, když známe personální politiku současného ministra a jeho strany, tak mohou být obavy o to, jak by vše v realitě dopadlo. Vysokoškolská reforma je ale jednou ze zásadních reforem s dopadem na budoucnost a bylo by škoda ji pohřbít jen kvůli současnému pánovi z Karmelitské. Byla by škoda vylít s vaničkou i to dítě. Ambice českých škol i studentů by měly být vyšší než neplatit školné či mít vliv na volbu rektora.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kotík | sobota 3.3.2012 11:12 | karma článku: 9,61 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Ladislav Kotík

Tohle je jižní Morava: Mikulov

Tak jsem o víkendu taky stanoval. Bylo nás tam se stany hodně. A v pondělí jsem se dozvěděl, že o víkendu stanoval i Andrej. Kdybych to věděl, udělal bych si taky selfíčko, dal ho facebook a mohli jsme si teď porovnat velikost.

30.8.2016 v 15:38 | Karma: 12,17 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kotík

Takové to české rozhodování: oddalování, odvolávání, výmluvy

Zdá se mi, že rozhodování v našem státě se poslední dobou děje často jen jako. Vlastně se ani nepočítá s tím, že by se dané rozhodnutí mělo realizovat. Předem počítáme s tím, že rozhodnutí někdo napadne a že to nebude na nás, abychom to museli realizovat. Různé nevládní organizace potom zase využijí každé chyby, aby rozhodnutí zpochybnily. Je to přece jejich povinnost a práce a už se nehledí na dopady. Někdy mám pocit, že to vlastně všem tak nějak vyhovuje.

22.6.2014 v 21:59 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

To se mi moc líbí, ale ne na mém dvorku

Anglický akronym „Not in my backyard“ charakterizuje názorně postoj, který je tak typický pro dnešní moderní společnost. V době, kdy roste potřeba veřejně prospěšných staveb, je jasné, že tyto stavby, jakkoliv jsou prospěšné, zatěžují své bezprostřední okolí. Dálniční obchvat tak může zlepšit život tisícům obyvatel města, ale zároveň zhorší bydlení těm, kteří jsou v blízkosti. Postoje lidí se většinou dělí do 3 kategorií. Ti, kteří podporují daný investiční záměr, ti, kteří jsou záměrem nějak dotčeni a nesouhlasí s ním, a poté zbývající většina, které se záměr přímo nedotýká a v zásadě je jim to jedno. Paradoxně nejhlasitější bývají odpůrci, kterých je sice nejméně, ale mají největší motivaci.

15.6.2014 v 19:04 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kotík

Realistická politika à la Miloš Zeman

Miloš Zeman nedávno pochválil vládu za její přístup k Číně, který nazval realistický. Když mluví o islámu, tak je ale tento přístup nepotřebný a prezident má potřebu jasně ventilovat svůj názor.

13.6.2014 v 9:55 | Karma: 11,14 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

Kouzlo menších letišť

Při svých leteckých cestách do zahraničí je mým velkým koníčkem hledat co nejlevnější variantu cesty. I proto mě mrzí krach středoevropských aerolinek Skyeurope a nedostatečná nabídka nízkonákladovek v České republice.

3.6.2014 v 16:39 | Karma: 11,74 | Přečteno: 554x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Slovenská prezidentka Čaputová přijela na „rozlučku“ do Kyjeva

10. května 2024  9:19

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ráno přicestovala do Kyjeva na návštěvu Ukrajiny....

V podezřelých časopisech publikoval i Havlíček, přitom stínově vede vědu

10. května 2024  8:54,  aktualizováno  9:03

Místopředseda a poslanec opozičního hnutí ANO Karel Havlíček zveřejňoval vědecké články v...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43,  aktualizováno 

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 711x
Jsem překladatelem, zastupitelem městské části Brno-Černovice. Zajímá mě sport, ekonomika, lingvistika, cestování a domácí i mezinárodní politika.