Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český fotbal: sport nebo jen řízená reality show?

Současná korupční aféra, bublající pod pokličkou českého fotbalu, jasně ukazuje jedno z hlavních rizik současného vrcholového sportu. Poslední velká aféra proběhla v roce 2004, ale zdá se, že se mnohé nezměnilo. Osobně si myslím, že tlak na čistotu sportu musí dnes vynaložit především ti, kteří dodávají sportu peníze, tedy média, sponzoři, fanoušci ale i veřejný sektor. V České republice se ale zdá, že minulé aféry neměly příliš velký dopad na chování těchto subjektů. 

Sport se stává stále větším a větším průmyslem a firmy se logicky snaží této situace využít a kapitalizovat ji. Úspěch komerčních sportovních aktivit je dán především jeho nepředvídatelností a nejistotou, jak zápas dopadne. 

Co se ale stane, když tato nejistota a nepředvídatelnost zmizí? V posledních letech jsme byli svědky mnoha negativních jevů ve světe sportu, které nás o nejistotu obírají: podvody, nekalé sázky, doping. Zdálo by se, že tato skutečnost bude vadit fanouškům, divákům i těm, kteří sport financují (tedy sponzorů, ale třeba i veřejným institucím). 

Korupce ve sportu není určitě novým fenoménem. Již na olympijských hrách v roce 388 před Kristem uplatil Eupolos ze Soluně své soupeře na turnaji, aby mu dovolili vyhrát zlatou medaili. V novodobé historii můžeme najít desítky a stovky případů, sportovní business však roste dál. 

Ano, německá T-Mobile zrušila po skandálech v roce 2007 na Tour de France svůj cyklistický tým. Její místo ale nahradili jiní a jede se dál. Německé televize přestaly v roce 2007 vysílat, ale v dalších letech pokračovaly ve vysílání dál. Sledovanost české fotbalové ligy po skandálu v roce 2004 kráce klesala, ale později se vrátila zpět na původní čísla. 

Vysvětlení mohou být různá. Jedním z nich je skutečnost, že diváci vnímají korupci jako hotovou věc a sportovní utkání jsou pro ně jakousi show, která je podobná jiným televizním pořadům. Co na tom, že je předem výsledek dán? Pokud to já nevím, tak pro mě zůstává i tak výsledek překvapením.

Myslím, že i stát, kraj i obce mají možnost a dokonce povinnost svým chováním a svojí dotační politikou tyto problémy eliminovat. Tuzemské kraje a radnice často dotují velkými částkami právě profesionální sportovní kluby a považují jejich přítomnost za pozitivní reklamní přínos pro region. Budou veřejné instituce reagovat, když tento reklamní přínos přestane být pozitivním?

Občanské sdružení Sport+, kterého jsem členem, si dalo za úkol tuto problematiku sledovat a na problémy ve sportu upozorňovat. Na stránkách Sport+ najdete i podrobnější verzi tohoto článku

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kotík | neděle 23.9.2012 17:45 | karma článku: 9,78 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Ladislav Kotík

Tohle je jižní Morava: Mikulov

Tak jsem o víkendu taky stanoval. Bylo nás tam se stany hodně. A v pondělí jsem se dozvěděl, že o víkendu stanoval i Andrej. Kdybych to věděl, udělal bych si taky selfíčko, dal ho facebook a mohli jsme si teď porovnat velikost.

30.8.2016 v 15:38 | Karma: 12,17 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kotík

Takové to české rozhodování: oddalování, odvolávání, výmluvy

Zdá se mi, že rozhodování v našem státě se poslední dobou děje často jen jako. Vlastně se ani nepočítá s tím, že by se dané rozhodnutí mělo realizovat. Předem počítáme s tím, že rozhodnutí někdo napadne a že to nebude na nás, abychom to museli realizovat. Různé nevládní organizace potom zase využijí každé chyby, aby rozhodnutí zpochybnily. Je to přece jejich povinnost a práce a už se nehledí na dopady. Někdy mám pocit, že to vlastně všem tak nějak vyhovuje.

22.6.2014 v 21:59 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

To se mi moc líbí, ale ne na mém dvorku

Anglický akronym „Not in my backyard“ charakterizuje názorně postoj, který je tak typický pro dnešní moderní společnost. V době, kdy roste potřeba veřejně prospěšných staveb, je jasné, že tyto stavby, jakkoliv jsou prospěšné, zatěžují své bezprostřední okolí. Dálniční obchvat tak může zlepšit život tisícům obyvatel města, ale zároveň zhorší bydlení těm, kteří jsou v blízkosti. Postoje lidí se většinou dělí do 3 kategorií. Ti, kteří podporují daný investiční záměr, ti, kteří jsou záměrem nějak dotčeni a nesouhlasí s ním, a poté zbývající většina, které se záměr přímo nedotýká a v zásadě je jim to jedno. Paradoxně nejhlasitější bývají odpůrci, kterých je sice nejméně, ale mají největší motivaci.

15.6.2014 v 19:04 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kotík

Realistická politika à la Miloš Zeman

Miloš Zeman nedávno pochválil vládu za její přístup k Číně, který nazval realistický. Když mluví o islámu, tak je ale tento přístup nepotřebný a prezident má potřebu jasně ventilovat svůj názor.

13.6.2014 v 9:55 | Karma: 11,14 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

Kouzlo menších letišť

Při svých leteckých cestách do zahraničí je mým velkým koníčkem hledat co nejlevnější variantu cesty. I proto mě mrzí krach středoevropských aerolinek Skyeurope a nedostatečná nabídka nízkonákladovek v České republice.

3.6.2014 v 16:39 | Karma: 11,74 | Přečteno: 554x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 711x
Jsem překladatelem, zastupitelem městské části Brno-Černovice. Zajímá mě sport, ekonomika, lingvistika, cestování a domácí i mezinárodní politika.