Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amazon v Brně: pro a proti

Potencionální příchod americké společnosti Amazon do Brna vyvolal mnohé diskuze. Tak, jako všechny velké akce, není ani tato černobílá. Něco přináší a něco bere. Jaké jsou přínosy a jaká jsou negativa příchodu této firmy? 

Co by bylo přínosem příchodu této velké firmy?

Určitě jsou to především nově vzniklá pracovní místa a to především pracovní místa pro méně kvalifikované osoby. Možná si to málo uvědomujeme, ale právě skupina méně kvalifikovaných je daleko více ohrožena nezaměstnaností. Navíc Amazon může nabídnout i solidní brigádu mnoha studentům, kteří si jinak musejí hledat mnohdy málo důstojná zaměstnání. Dalším přínosem by bylo zvýšení konkurence v oblasti e-shopů. Domníváme se, že konkurence je pro konečné uživatele vždy prospěšná a byla by i v tomto případě.

Amazon v Brně by znamenal i návazné multiplikační efekty pro další případné dodavatele, pro místní podnikatele, trh s byty, ale i brněnské letiště. V neposlední řadě vidím jako významný přínos i zvýšení prestiže Brna jako místa pro investice. Ano, logistické centrum není žádným výzkumným ústavem, ale samotná přítomnost této globální firmy je určitou známkou prestiže. Jako poslední výhodu bych rád zmínil poněkud pragmaticky skutečnost, že díky příchodu Amazonu byl stát ochoten garantovat výstavbu dálničního sjezdu. Tento sjezd byl vládou přislíben už před lety a je ve Slatině potřeba bez ohledu na to, zda Amazon přijde či ne.

A jaké jsou nejčastější argumenty proti?

V první řadě je to dopravní situace. Z vlastní zkušenosti vím, že ta je především ve Slatině a následně v dalších městských částech už nyní kritická a je jasné, že příchod velkého logistického centra by tuto situaci zhoršil. Amazon byl ochoten toto částečně kompenzovat finančními příspěvky a, jak už bylo řečeno, vláda byla ochotna garantovat nový sjezd, který je jediným rozumným řešením celého problému.

Další častým protiargumentem je nízká přidaná hodnota práce. Jak jsem již uvedl, domnívám se, že právě pro tuto skupinu osob je třeba v Brně hledat práci a Amazon ji nabízí. Jinou skutečností je charakter logistického centra, které údajně nezapadá do koncepce této průmyslové zóny, která se vyznačuje orientací na výrobu, vývoj, moderní a informační technologie. Zde je možné souhlasit, nicméně je možné poznamenat, že i nyní jsou v průmyslové zóně logistické firmy (ti, co používají tento argument o nich taktně, mlčí). Jako příklad je možné uvést firmu Raben Logistics nebo Lagermax spedice a logistika.

Dalším argumentem je zvýšení konkurence a zánik lokálních prodejců a skutečnost, že finance půjdou do zahraničí. Myslím si, že konkurence je v tomto případě zdravá a nebude to konkurence pro malé prodejce, ale pro české e-shopy. Pokud se ovšem podíváte na jejich strukturu, tak zjistíte, že ani ty nejsou příliš české. Největší Alza.cz je vlastněna kyperskou firmou a Mall.cz společností nizozemskou.

Silným argumentem je i územní plán, který nedovoluje stavbu logistického centra. To je argument právně jasný, ale určitě řešitelný. Zvláště v Brně, kde bylo možné upravit územní plán třeba v případě, když náměstek Macek potřeboval zlegalizovat svoji chatu.

Potencionální investice Amazonu má svá pro i proti. Je na politicích, aby tyto argumenty zvážili a dle svých preferencích i rozhodli. Není, ale možné investora tahat za nos a dělat si z něj blázny. 

Autor: Ladislav Kotík | čtvrtek 17.4.2014 13:45 | karma článku: 9,82 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Ladislav Kotík

Tohle je jižní Morava: Mikulov

Tak jsem o víkendu taky stanoval. Bylo nás tam se stany hodně. A v pondělí jsem se dozvěděl, že o víkendu stanoval i Andrej. Kdybych to věděl, udělal bych si taky selfíčko, dal ho facebook a mohli jsme si teď porovnat velikost.

30.8.2016 v 15:38 | Karma: 12,17 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Ladislav Kotík

Takové to české rozhodování: oddalování, odvolávání, výmluvy

Zdá se mi, že rozhodování v našem státě se poslední dobou děje často jen jako. Vlastně se ani nepočítá s tím, že by se dané rozhodnutí mělo realizovat. Předem počítáme s tím, že rozhodnutí někdo napadne a že to nebude na nás, abychom to museli realizovat. Různé nevládní organizace potom zase využijí každé chyby, aby rozhodnutí zpochybnily. Je to přece jejich povinnost a práce a už se nehledí na dopady. Někdy mám pocit, že to vlastně všem tak nějak vyhovuje.

22.6.2014 v 21:59 | Karma: 8,51 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

To se mi moc líbí, ale ne na mém dvorku

Anglický akronym „Not in my backyard“ charakterizuje názorně postoj, který je tak typický pro dnešní moderní společnost. V době, kdy roste potřeba veřejně prospěšných staveb, je jasné, že tyto stavby, jakkoliv jsou prospěšné, zatěžují své bezprostřední okolí. Dálniční obchvat tak může zlepšit život tisícům obyvatel města, ale zároveň zhorší bydlení těm, kteří jsou v blízkosti. Postoje lidí se většinou dělí do 3 kategorií. Ti, kteří podporují daný investiční záměr, ti, kteří jsou záměrem nějak dotčeni a nesouhlasí s ním, a poté zbývající většina, které se záměr přímo nedotýká a v zásadě je jim to jedno. Paradoxně nejhlasitější bývají odpůrci, kterých je sice nejméně, ale mají největší motivaci.

15.6.2014 v 19:04 | Karma: 10,42 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kotík

Realistická politika à la Miloš Zeman

Miloš Zeman nedávno pochválil vládu za její přístup k Číně, který nazval realistický. Když mluví o islámu, tak je ale tento přístup nepotřebný a prezident má potřebu jasně ventilovat svůj názor.

13.6.2014 v 9:55 | Karma: 11,14 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Ladislav Kotík

Kouzlo menších letišť

Při svých leteckých cestách do zahraničí je mým velkým koníčkem hledat co nejlevnější variantu cesty. I proto mě mrzí krach středoevropských aerolinek Skyeurope a nedostatečná nabídka nízkonákladovek v České republice.

3.6.2014 v 16:39 | Karma: 11,74 | Přečteno: 554x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 711x
Jsem překladatelem, zastupitelem městské části Brno-Černovice. Zajímá mě sport, ekonomika, lingvistika, cestování a domácí i mezinárodní politika.