Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velké pochody k moci, do otroctví, či za svobodou

Velké pochody stály za stěhováním národů, či za uchvácením politické moci, viz mj. ve 4. stol. př.n.l. tažení Makedonce Alexandra III Velikého ( Skopje, hlavní město Makedonie, byla obchodní křižovatkou  z Bělehradu k Egejskému moři, a z Dubrovníku do Konstantinopole ) do Persie a Indie,  pochod  kartáginského generála Hannibala na počátku druhé punské války (218-201 př.n.l.) z Ibérie přes Pyreneje, jižní Gálii a přes Alpy na sever Itálie /Hannibal ante portas způsobil v Římě paniku, aniž by zaútočil, výprava Julia Caesara do Galie (galská válka), či Napoleonovo tažení do Ruska 1810.

Po pochodu  z 10/1922 učitele TV a člena Socialistické strany Mussoliniho s jeho milicemi/fasci na Řím, poté co se v roce 21 konečně dostal do parlamentu, král Viktor Emanuel III jmenoval Mussoliniho  v 10/1922 ministerským předsedou, od roku 25 Mussolini začal samozvaně používat titul Il Duce, od roku 1930 kraloval jako diktátor Itálie.

Následoval pochod Mao Ce-tunga 34-35/36, kdy se jeho 100.000 mužů přesunulo ze své revoluční bašty v provincii Tˇian-si  v jihovýchodní Číně do provincií Šen-si a Kan-su na severozápadě.

Pochod byl za občanské války 28-36 vynucen kuomintangskými ofenzívami proti izolované ústřední baště „ Rudých“, a potřebou získat výhodnější strategické pozice při hranicích s bolševickým Ruskem a Mongolskem, odkud proudily zbraně, ale přesunutí umožnilo zaujmout i účinnější vojenské postavení proti Japoncům.

Na pochodu na trase dlouhé přes 12.000 km se čínští komunisté za těžkých ztrát probíjeli proti lépe vyzbrojeným přesilám.

V prvních třech měsících  „Rudí“ prolomili 4 obranné  valy Kuomintangu, v 1/35 se v Cun-i konalo zasedání politbyra KS, na kterém bylo dosavadní vedení s Wang Mingem odsouzeno jako „levicově-oportunistické“ , a zvoleno nové v čele s Mao Ce-tungem.

Do 5/35 Maova vojska překročila horní tok Jang-c´-tiang, a u města Mou-kung se spojila s dalšími  „Rudými“ v počtu 80.000.

V dalším průběhu pochodu kolona utrpěla těžké ztráty, prošla však horskými oblastmi Min-šanu, překročila řeku Wej-che, a v 10/35 vstoupila na území své nové bašty – pohraničních oblastí Šen-si, Kan-su, Ning-sia .

Na jaře 36 dorazilo na sever dalších 20.000 mužů ze střední Číny.

Byly i Velké pacifistické pochody jako 400km pochod z roku 1930 duchovního vůdce Mahátmá/Velká duše  Gándhího z Indického národního kongresu /1869 – 1948/ s hrstkou soli v ruce ( proti monopolnímu postavení UK v indickém hospodářství) .

Gándhí trval na tom, aby nezávislosti na Britech bylo dosaženo jen nenásilnými prostředky/satjágráha, např. bojkotem, či kampaněmi občanské neposlušnosti  ( hladovkami pokračoval i ve vězení, kam jej Britové pravidelně zavírali)  …

Mahátmá Gándhí bojoval i proti kastovnictví a náboženské nesnášenlivosti, byl v roce 48 zavražděn náboženským hinduistickým fanatikem v době hindsko-muslimských masakrů –Indie získala nezávislost v roce 47, MG byl proti jejímu rozdělení, takže je to oficiální verze ) .

Historickým pochodem byl i pochod baptistického kazatele Martina Luthera Kinga/MLK /1929-1968/ z roku 63, který MLK zahájil nejprve sám jízdou autobusem napříč státem Alabama za zrušení apartheidu/rasové segregace zejména ve školách.

Jeho jízda napříč jižanskými státy vyvrcholila 28.8.63 statisícovým shromážděním ve Washingtonu s jeho nezapomenutelným proslovem  „I have a dream“ …

Martin Luther King byl zavražděn v 4/68, rasová segregace přetrvávala v jižanských státech ještě v 70.letech.

Patří sem i pacifistické shromáždění studentů na náměstí Tianmen v Pekingu v 6/89, rozdrcené komunistickými tanky.

Jiné pochody byly vyhlazovací, pochody smrti napříč Syrskou pouští , na které arménské civilisty, v drtivé většině ženy, děti a staré lidi vyhnali Turci, bolševici své třídní nepřátelé hnali jako dobytek na Sibiř,  včetně kojenců, a to v pravidelných vlnách až do 50.let ( jako poslední šli váleční zajatci, a další třídní nepřátelé z řad pobaltských národů ), patří sem i pochody smrti koncentráčníků pár měsíců před koncem války, které SSmani vyhnali bez jídla do mínus dvacetistupňových mrazů v dřevácích a v pytlích, a na cestě, po které tito kostlivci šli bosýma nohama plnýma boláků po sněhu, je ubíjeli pažbami pušek.

Byly i pochody za svobodou - pochody Cikánů z Indie, odkud utíkali před otroctvím, a strastiplné pochody z bolševických gulagů uprchlých jednotlivců, o kterých píše polský prof. Ferdynand Ossendowski „ Napříč zakázaným Mongolskem“, jenž v roce 1920 unikl hromadné popravě ze strany bolševických katů útěkem do lesa, a před bolševiky pěšky prchal až do Indie a Mongolska.

Stejný pochod za svobodou popisuje Slawomir Rawicz v knize Na nedobrovolném pochodu od polárního kruhu do Himalájí v letech 41-42, kdy v 4/41 uprchl z polárního gulagu, a během 15 měsíců ušel tratˇdlouhou 6.000 km, která zahrnovala i vražednou  pouštˇ Gobi.

Solženicyn popisuje návraty propuštěných  „ muklů “ ze sibiřských lágrů jako vyčerpájící individuální pochody lidských trosek, třebaže část cesty urazili i po železnici …

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 20.1.2013 16:22 | karma článku: 12,17 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,92 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,74 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 508x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 271x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,92
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz