Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Izraelská lobby vládne Washingtonu

US Izraeli poskytují významnou pomoc, veřejnost si myslí, že by US z tohoto důvodu mohly sehrát zásadní roli v izraelsko-palestinských vztazích, a přitlačit na Izrael ( kdo by ale přitlačil na Palestince, kteří se na konci 70.let vymkli kontrole Kremlu, na počátku 80.let vyklouzli z kontroly Sýrii, a od té doby si nekontrolovaně hrají na svém políčku ) …  Otázka stojí, kdo koho ovládá, zda Washington Izrael, či Izrael Washington.

Faktem je, že se ani demokraté ani republikáni, ani mozkový trust Washingtonu pro blízkovýchodní vztahy alias Washingtonský institut pro politiku Blízkého východu (WINEP ) nikdy neodváží rozzlobit si izraelskou vládu.

Přesto teze, že proizraelská lobby alias Výbor pro americko-izraelské vztahy (AIPAC), který je v kuloárech Washingtonu hyperaktivní, řídí politiku Washingtonu na Blízkém východě, není úplně správná.

Kdyby platila stoprocentně, stačilo by, aby tento Výbor, který má 75.000 členů,  prohrál bitvu v parlamentu, a vliv izraelské vlády na Washington by ipso facto pominul.

Ve skutečnosti by ani poté nepominul, protože proizraelský postoj budovaly celé generace US prezidentů, kongresmanů, celé generace Demokratické a Republikánské strany, všechna média …

V US proto funguje ucelený proizraelský postoj, pevně zabudovaný v politickém, společenském a kulturním systému, jehož porážka je nemožná.

11.6.03 se  G.W. Bush  „odvážil „  vyslovit  „ znepokojení „ nad vraždou předáka teroristického hnutí Hamas, ke které došlo den předtím.

Výbor AIPAC okamžitě označil prezidentovy výroky za „ nerozvážné“ , protože vojenský zákrok proti „časované bombě „  je 100% ospravedlnitelný, jak stanovisko Výboru AIPAC okamžitě podpořil levicově orientovaný demokrat Robert Wexler z Floridy.

„ Izrael nemá jinou možnost než použít sílu,“ doplnil Tom Lantos, bývalý předák demokratů v Komisi pro zahraniční vztahy ve Sněmovně reprezentantů.

Lantos je také levičák, což  mu vůbec nebrání, aby sloužil jako gramofon postojů izraelského pravicového bloku Likud.

Jak v roce 87 trefně poznamenal další kongresman Mervyn Dymally „ poslanec Knesetu může kritizovat izraelskou politiku svobodněji než poslanec US Kongresu „ …

Ultrakonzervativec Patrick Buchanan dokonce Kongres přirovnal k „ území okupovaném Izraelem „ …

V US se kandidát na kongresmana  „ v každém případě musí ztotožnit  s nejextrémnějšími postoji jakékoliv jeruzalémské vlády, jinak v US politice propadne „ .

1982 Paul Findley a 1983 Charles Percy, dva republikáni z Illinois, se tohoto pravidla nedrželi, a dnes každému kandidátovi slouží jako odstrašující příklady.

Paul Findley se 1982 sešel s Jásirem Arafatem, a Charles Percy 1983 schválil prodej průzkumných letounů AWACS s elektronickým systémem včasné výstrahy Saúdské Arábii.

V odvetu Výbor AIPAC masivně financoval volební kampaň jejich konkurentů, takže oba přišli o své poslanecké křeslo.

V létě 02 se totéž stalo demokratům Cynthii McKinney a Earlu Hilliardovi, kteří byli v primárkách poraženi kandidáty, které proti nim financoval Výbor AIPAC, protože oba patřili do skupiny 21 poslanců ( ze 435 ), kteří hlasovali proti rezoluci, která podpořila represálie izraelské armády proti Palestincům, obviněným z kolektivní odpovědnosti za vinu atentátníků – sebevrahů.

Po 9/11  byla technika k diskvalifikaci poslance,který se neztotožní s izraelskou politikou, vybroušena k dokonalosti.

Takový odvážlivec na sebe okamžitě upoutá pozornost Američanů arabského či muslimského původu, kteří mu z vděčnosti budou financovat jeho příští volební kampaň - červ je v ovoci.

Když důkladně prohledáte seznam jeho sponzorů, který musí být zpřístupněn veřejnosti, a odhalíte jména s hrůznými arabskými koncovkami, byl by v tom čert, aby na něm nefiguroval někdo, kdo byl někdy vyslýchán FBI, či pomáhal charitativní palestinské organizaci, zcela určitě napojené na terorismus.

A tak madam Cynthia McKinney přijala peníze od lidí podezřelých ze spojení s arabskými teroristy.

Saúdskoarabský princ nabídl okamžitě po útocích na World Trade Centre městu New York deset miliónů dolarů.

Tehdejší republikánský starosta Rudolph Giuliani jeho peníze však pohrdavě odmítl, protože princ dar doprovodil kritikou US blízkovýchodní politiky.

V New Yorku, kde žije přes jednu třetinu US Židů, se má každý politik na pozoru, aby se nepřiblížil k osobě arabského či muslimského původu.

V 11/00 byla Hillary Clintonová (která se chtěla ucházet o Bílý dům ve volbách v roce 08 )  úspěšně zvolena senátorkou – dlouhé měsíce předtím však důkladně zahlazovala stopy svých dřívějších hříchů .

V roce 98 veřejně vyhlásila  svoji podporu myšlence palestinského státu, a v roce 99 se neprozřetelně nechala na veřejnosti obejmout madam Suha Arafatovou, a co je ještě horší, neodporovala jí, když Suha obvinila Izraelce, že chtějí Palestince otrávit nebezpečným průmyslovým toxickým odpadem  …

Pro první dámu Ameriky bylo toto chování nepřístojné, pro někoho s volebními ambicemi sebevražedné, protože, jak uvedl bývalý politický poradce Billa Clintona Sydney Blumenthal, „ demokratický kandidát musí obdržet dvě třetiny  židovských hlasů v New York City, pokud chce ve státě New York zvítězit “  …

Proto Clintonová musela urychleně své někdejší politické postoje zásadně upravit.

Nejprve, jako všichni před ní, veřejně prohlásila, že je pro přestěhování US velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Toto prohlášení sice nebylo naléhavé, ale je to kardinální otázka pro všechny uchazeče do Kongresu.

Již v roce 80 na ní špatně odpověděl James Carter, a prohrál v primárkách v New Yorku proti senátoru Edwardu Kennedymu.

V 80.letech Ronald Reagan, a v 90.letech William Clinton, se vždy před volbami kladně postavili k přestěhování US velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, a  oba ve zdraví ukončili své dva po sobě jdoucí prezidentské mandáty, aniž by se US ambasáda hnula o pídˇ.

Hillary Clintonová však ještě musela správně vysvětlit úděsnou újmu na image odpovědného US veřejného činitele, která jí byla způsobena objetím ze strany madam Arafatové.

Hillary Clintonová tomuto objetí věnuje jednu nechutnou, ale velmi lukrativní pasáž ve své knize Paměti, na kterou jí byla vyplacena záloha ve výši osm miliónů dolarů ( pasáže knihy o jednání v Camp Davidu od 6/00 do 1/01 jsou  věrným obtiskem tezí izraelské vlády ) :  „ Když jsem k ní přistoupila , madam Arafatová mě v souladu s tradicí objala. Kdybych však věděla, jaká nechutná slova se chystá pronést, odstrčila bych jí. Naštěstí můj volební štáb dokázal škodu na mé pověsti napravit “ …

Nebyla to jediná škoda na její pověsti - kromě toho Clintonová přijala finanční příspěvek od Muslimské americké aliance ( která hlasovala pro zvolení George W. Bushe prezidentem) – Hillary nečisté peníze vrátila, a omluvila se, že nebyla dostatečně obezřetná …

Těžko uvěřit, že se “osvícení” Američané  dokáží ztotožnit i s izraelskou ultrapravicí, která schvaluje vražedné útoky proti lékařům provádějícím umělá přerušení těhotenství ( v průměru je v Izraeli z tohoto důvodu zavražděn jeden lékař ročně ), a homosexuálům.

Ultrakonzervativci zcela vážně sní o příchodu druhého Mesiáše, jenž všechny obrátí na  “ pravou “ víru …

Abrahama Foxmana, ředitele americké Anti-Defamation League, tyto skutečnosti vůbec nevzrušují, naopak – “ US Židé se nikomu nemusí omlouvat, že podporují i izraelskou ultrapravici. Obležený Izrael jejich pomoc prostě potřebuje. Podpora US Židů izraelské pravici je obrovská, stálá a bezpodmínečná ! “

US představitelé, vázáni odpovědností za národní bezpečnost, izraelskou ultrapravici slepě podporují rovněž .

Bývalý starosta New Yorku Giuliani v roce 99 prohlásil : “ Je velký rozdíl mezi demokratickým, bytˇ pravicovým státem, a diktaturou vybudovanou na principu terorismu ” …

Z důvodu této morální jasnosti není vůči izraelské vládě možné požadovat ze strany US vládních činitelů jakékoliv ústupky.

Když se nějaký US prominent v tomto směru občas nepatrně prohřešil, šéfredaktor Wall Street Journal, intelektuálové William Kristol a Robert Kagan , všudypřítomní v US TV, či demokratický senátor Joseph Lieberman, mu okamžitě vyčetli “ ztrátu morální jasnosti “ …

Dokonce i jestřáb ve vládě jestřábů, jenž kvalifikoval Ariela Šarona jako  “ mírotvůrce”, Paul Wolfowitz, byl svého času vypískán proizraelským davem …

Karl Rowe, Bushův ideologický mozek, velmi cynicky o US volbách prohlásil, že  “ jsou čistě vizuální – kampaň  je třeba udělat tak, jako kdyby se Amerika dívala na TV s vypnutým zvukem”  … 

Americké volby jsou především otázkou peněz – 21% z celkových darů a polovinu darů od individuálních sponzorů Demokratické straně tvoří dary od US Židů, kteří jsou často většími zastánci kolonizace palestinských území než samotní Židé v Izraeli …

U Republikánské strany dary od Židů nečiní ani 2,5%, takže hlavním úkolem Republikánské strany je vykrmit „ židovskou husu „ , aby sypala penízky ...

Stephen Walt z Harvardu a John Mearsheimer z Chicago University vydali publikaci  Izraelská lobby a zahraniční politika USA, která prohlašuje, že US často zaměňují národní americké zájmy za zájmy izraelského státu.

Americké proizraelské organizace požadovaly, aby Harvardská univerzita tento svůj „ pracovní materiál “ ze svých webových stránek stáhla, což Harvard neučinil, nicméně připojil k textu poznámku, že jde jen o názor autorů této publikace (83 stránek) ...

Autoři poukazují na to, že Izrael (spolu s Egyptem) je hlavním příjemcem US hospodářské a vojenské pomoci, třebaže jeho roční příjem na hlavu se rovná příjmu španělskému či jihokorejskému ...

Na rozdíl od všech jiných příjemců US pomoci, jedině Izraeli je vyplacena najednou celá částka (je jediný spolehlivý, který tuto částku  nezpronevěří), a může s ní libovolně naložit, zatímco ostatní ji čerpají formou zbrojních nákupů u US firem, což Izrael nemá zapotřebí - má vlastní zbrojařský průmysl .

Přesto se Izrael vůbec nechová jako americký loajální spojenec, stěžují si autoři.

Např.  bez souhlasu US, a aniž by dbal na jejich protesty, vyzbrojuje Čínu i „ citlivým“ vojenským materiálem, a provádí vůči US  nejagresívnější špionáž ze všech US spojenců ...

Dva členové hlavní lobbistické proizraelské organizace (American Israel Public Affairs Committee AIPAC) byli trestně stíháni za to, že „zpronevěřili „ strategicky důležité informace o Íránu, které obdrželi od analytika Pentagonu Larryho Franklina, jenž byl z tohoto důvodu v 1/06 odsouzen k 13 letům vězení ...

Autoři publikace obvinili veškerý US tisk z proizraelského postoje, protože žádné US noviny nechtěly jejich publikaci šířit.

Izraelská média jejich publikaci označila za „ hysterickou“ ... ( Viz také zde Izraelsko-americké pseudoválky)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 5.10.2013 21:19 | karma článku: 15,87 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,92 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,74 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 508x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 271x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

Češi staromilci. Digitální podpis půlka nevyužívá, raději tisknou, ukazuje studie

25. května 2024  13:21

Starý dobrý papír a propiska, vyplývá z průzkumů společnosti Ipsos ohledně Čechů a elektronického...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Policie odvolala pátrání po chlapci z Chomutovska, podařilo se ho najít

25. května 2024  12:10,  aktualizováno  12:43

Policie odvolala pátrání po pohřešovaném dvanáctiletém chlapci z Chomutovska. Díky poznatkům od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,92
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz