Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidi, neblázněte, hypotéka „na krev“ je kravina

Z některých lidských příběhů, o nichž se dozvídám, se mi ježí vlasy na hlavě. Příklad. Ona, říkejme jí Jana, vydělává deset tisíc v čistém a je ve zkušební době. On, říkejme mu Jan, o pět tisíc více. Naděje na výrazný růst mzdy v nadcházejících letech prakticky žádné. Úspory plus minus nula. Plánují miminko. A chtějí si vzít hypotéku. Ne zrovna titěrnou, na 1,6 milionu. Lákají je současné rekordně nízké úroky.

Jako malého kluka mě taky lákaly všechny možné hračky, co jsem si mohl vystřílet na pouťové střelnici. Až mi kdosi osvícený sdělil sladké tajemství. I kdybych měl sebepřesnější mušku, stejně získám nejlépe papírovou růži, žádného mončičáka ani angličáka. Zahnuté hlavně či křivé mušky spolehlivě zaručí, že opravdu „do černého“ se nikdy netrefím. Přesto jsem na pouťové střelnice nezanevřel ani v pubertě. Měl jsem dojem, leckdy zjevně správný, že dívkám imponují kluci s flintou. I s tou se zakřivenou hlavní. A taky jsem zjistil, že i obyčejná papírová růže je upřímně potěší.

Banka je tak trochu jako provozovatel pouťové střelnice. Je pánem situace. Úvěrová smlouva je vyprecizovaná do poledního detailu celou armádou výtečně placených právníků. Je zkrátka „neprůstřelná“. Klienta – žadatele o úvěr – zkrátka banka dostane přesně tam, kam potřebuje. I proto jsou hypotéky skvělým byznysem. A zvláště v dnešní době, kdy se firmy a podniky stále teprve vzpamatovávají z recese a hypotéky jsou obecně jedním z mála druhů dluhu, který jsou lidé ochotni na sebe vzít. Právě i díky tomu, že úrokové sazby z hypoték jsou na historických minimech.

Úsměv provozovatele střelnice, mončičáci, angličáci. Nešlo odolat. „Pojď to zkusit, chlapče,“ mrkal na mě. Zatahal jsem máti za rukáv. A už to bylo. Neměl jsem šanci. Z pouti jsem odešel bez hračky, dokonce bez růže. „Pojď to zkusit, mladej,“ zaznělo mi v uších o pár let později. To už bylo lepší. Blejsknul jsem se před milou. Růže později večer splnila svůj účel.

Pojďte to zkusit, nebojte se, úroky jsou rekordně nízko, lákají dnes marketingově podbízivým hlasem banky. Mají všechno spočítané do posledního detailu. Navíc ty neprůstřelné smlouvy. Jsou si tak sebejisté jako provozovatel střelnice. Ten také věděl, že se mu na kobylku nikdo nedostane. Zahnutá hlaveň v jeho případě fungovala jako neprůstřelná smlouva v případě banky.

Proč jsem s ním tu hru hrál i v pubertě, kdy už jsem věděl, oč jde? Jednak proto, že jsem nic moc neriskoval, nejvýše pár drobných. A také proto, že – jak už jsem řekl – jsem dobře věděl, že s flintou v ruce budu v očích milé působit jaksi mužněji. Zaboduju u ní.

Obávám se, že Jana a Jan z příkladu výše uvažují o hypotéce z velké části proto, aby zabodovali u ostatních. U svých přátel či kolegů v práci. Větou „vzal jsem si hypotéku“ zkrátka v některých socioekonomických skupinách dáváte najevo, že „na to máte“. Děláte dojem. Ta věta funguje na lidi z vašeho okolí jako pouťová flinta na puberťačku. Jenže zatímco já jsem v mládí tímhle divadýlkem nic moc neriskoval – nejvýše pár kaček –, Jana a Jan se hodlají zadlužit na více než polovinu života, který jim statisticky zbývá. Nejde o žádných pár kaček.

Zkrátka a dobře, říkám, lidi, neblázněte. Hypotéka „na doraz“, hypotéka „na krev“, je nesmysl. Je to kravina. Nebude to rozhodně hned, ale úrokové sazby se nakonec jednou zvýší. A hypotéka je záležitost desetiletí. Váš život se mezitím změní. A jak přesně, to teď nevíte. Jana a Jan také netuší, jak jejich rodinný rozpočet ovlivní pořízení miminka. Co když se jim narodí dvojčata? Co když se jim narodí – nedej bože – nemocné dítě, které bude vyžadovat nákladnější lékařskou péči?

Hypotéka má svůj smysl, pokud má žadatel o ni opravdu dostatečné rezervy, a to jak co se týče objemu úspor, tak co se týče výše pravidelného příjmu. Jsem rozhodný zastánce vlastnického bydlení a jsem přesvědčen, že má celou řadu výhod oproti bydlení nájemnímu. A hypotéka je jednou z nejčastějších cest k němu. Pokud si ji bere dostatečně finančně zajištěný a gramotný člověk, tak i cestou spolehlivou.

Pravým opakem je ovšem „hypotéka na krev“, hypotéka, která má dělat dojem na ostatní. Ta do všeho života vnese jen stres, strach, sváry a bolest. Ti „ostatní“ za vás dluhy splácet nebudou.

Autor: Evžen Korec | čtvrtek 3.7.2014 13:50 | karma článku: 32,77 | přečteno: 9552x
  • Další články autora

Evžen Korec

Zastřelit chráněného medvěda je neospravedlnitelné. Slováci je chtějí vraždit hromadně

Brutální a zcela zbytečná je smrt medvěda hnědého, na kterého na Slovensku uspořádali doslova štvanici. Naháněli ho pomocí dronu s termovizí, aby ho nakonec uprostřed lesů chladnokrevně zastřelili.

3.4.2024 v 9:34 | Karma: 19,27 | Přečteno: 845x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Kdy konečně přestaneme vítat nový rok zbytečným týráním zvířat a poškozováním zdraví?

Zabité či zmrzačené labutě, kachny a jiní vodní ptáci, otrávené ryby, zatoulaní domácí mazlíčci, poškozené vlastní zdraví.

28.12.2023 v 15:54 | Karma: 21,04 | Přečteno: 402x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Jak dlouho ještě budou Vánoce ve znamení neuvěřitelného utrpení a týrání kaprů?

Traduje se, že jsou svátkem klidu a míru. Časem, kdy by měl člověk zpomalit a zamyslet se nad hodnotou života.

23.12.2023 v 14:51 | Karma: 13,78 | Přečteno: 534x | Diskuse

Evžen Korec

Majitele domů a bytů čekají kvůli Bruselu obří výdaje

Stovky tisíc domácnosti, které vlastní starší nezateplený dům či byt, žijí od konce října loňského roku ve velké nejistotě.

19.12.2023 v 14:16 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zastřelit chráněného vlka a nechat ho v bolestech umírat je kruté barbarství

Tři dlouhé dny kruté bolesti a beznaděje. Tak vypadaly poslední chvíle života ohroženého a přísně chráněného vlka z Krkonoš.

8.12.2023 v 13:49 | Karma: 19,97 | Přečteno: 403x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.